20 maart, Lente in Schiedam
Roemeens-Nederlandse literaire middag in 
Het Gedistilleerd Museum, Schiedam 


Op zondag 20 maart 2005 om 8:46 schreef Fleur:

> Omdat ik afhankelijk ben van de auto van mijn man krijg ik 
> net  te horen dat ik de auto pas om 11 uur tot mijn beschikking heb.
> Dat betekent dat ik om 11:30 in Haarlem kan zijn. En ook bij
> Karin komen Angeline en ik dus 15 minuten tot een half uur
> later.

En toch waren ze nog eerder dan wij ;_)
Maar de ns kwam ook iets later, en liet de trein weer terug gaan
naar utrecht, waar een volgende genomen moest worden.

Maar alles kwam goed en op de super cruisecontrol van Else op
aanwijzingen van Bram naar Schiedam gezoeft. Waar koffie en
muffins wachtten, daarna een leuke rondwandeling met uitleg door
Schiedam, die eindigde bij het Gedistilleerd museum.

Een enorm gevarieerde middag, met gedichten, muziek, drankjes en
hapjes, modeshow, lekker ontspannen niet te lang achter elkaar op
een stoel zitten, onder de krakende balken, een bijzondere
ervaring!

En bij Karin werd een grote tafel volgezet met allerlei lekkere
happen, van alle schalen wat geproefde, en nog een keer, en nog
een keer ...

Het was al weer een paar jaar geleden dat ik met een boekgrrls
uitje meegeweest ben, maar het was weer als vanouds!
Dank iedereen voor een bijzondere en zeer gezellige dag!
Marion

De grrls die niet geweest zijn vanmiddag naar de Roemeens-Nederlandse literaire middag in Het Gedistilleerd Museum in Schiedam hebben iets gemist hoor! Het was enig. Een leuk afwisselend programma waar Groter formaat te bewonderen in het album van Irene (zie in de tekst) ZoŽ Daniela Cochia en Sytske SŲtemann van het Rotterdamse Letterenhuis "Een valies vol drank en dromen" presenteerden. Bijzonder innemend. Om 12 uur ontving Karin ons met een heerlijk kop koffie bij haar thuis. Omdat ik niemand kende vond ik het best wel spannend om met deze groep kennis te maken. Gelukkig klikte het meteen. Karin heeft ons meegenomen Schiedam in en een aantal gebouwen en standbeelden laten zien en erover verteld. En de voorstelling in Het Gedistilleerd Museum was erg leuk opgezet. Omdat ik weer op tijd thuis wilde zijn ben ik niet gebleven tijdens het veelbesproken boekgrrl buffet. Volgens de reactie van Marion was dat ook een groot succes.
Fleur 


>Maar de ns kwam ook iets later, en liet de trein weer terug gaan >naar utrecht, waar een volgende genomen moest worden.

Doordat de NS aan het station Rotterdam werkten, reden Edith en Monique met mij mee en op de terugweg ook nog Angeline. Dit maakte de rit voor mij extra gezellig. Ik heb geen electronische wegwijzer in mijn auto, maar ik had Edith! Zij gaf een extra dimensie aan de route. Grote lol hadden we toen we de trambaan overstaken, dachten dat het eigenlijk niet mocht, maar het schijnt zo te horen. Dank dus aan de NS. Dames: voor een volgende keer hou ik me weer aanbevolen om te rijden.

De middag zelf was zeer interessant. Ik ben zelf in 1997 in RoemeniŽ
geweest en herkende veel van wat er verteld werd. Hoe in RoemeniŽ omgegaan wordt met zelfgestookte palinca heb ik aan den lijve ondervonden :-[ De poŽzie en voordrachten (o.a. van Edith!) vond ik ook erg mooi. Evenals de modeshow, geweldig zo'n jong meisje met een eigen, originele visie op mode gecombineerd vanuit een Nederlands-Roemeense stijl.

En dan het eten, nou ik kan jullie zeggen, ik hou heel erg van eten en
vond de gerechten die iedereen gemaakt had heerlijk.

Met een voldaan gevoel kwam ik 's avonds thuis.
Dank aan iedereen en graag tot een volgende keer.
Dinie

Ik kan me helemaal bij de vorige sprekers aansluiten. Het was gezellig, het was interessant en het was lekker! Dank aan Karin voor de gastvrijheid. Leuk om ook eens te zien hoe je woont en om door Schiedam te lopen. Dank aan Daniela (die ook (?) ZoŽ bleek te heten) voor de perfect georganiseerde middag. Wat zul je er een werk aan gehad hebben! Gasten, hapjes, regelen: super!!! Ik vond het erg leuk om Groter formaat te bewonderen in het album van Irene (zie in de tekst) even van RoemeniŽ te 'proeven'. En leuk dat ook Edith voor ons 'optrad'. Mijn favoriet was het gedicht over de snipper papier. Mooi! En dank aan Else, die zo lief was me tot voor de deur thuis te brengen, zodat ik zelfs de kinderen nog naar bed kon brengen en ER niet hoefde te missen (dat wil zeggen: ik kon nog snel
de video instellen, kijken komt nog wel). Alle anderen: leuk dat jullie er waren, en Angeline: ik ben al begonnen met het registreren van je boeken om ze te kunnen crossen. Ik heb gisteren de foto's in een bucket geprobeerd te zetten, zodat jullie ze zouden kunnen zien, maar dat mislukt steeds. Ik heb een gruwelijke deadline waar ik nu heel hard aan moet gaan werken, maar zal vanavond een tweede poging wagen.
Maaike

Graag sluit ik mij aan bij alle positieve berichten over het uitje van gisteren. Karin en Daniela nogmaals dank voor gastvrijheid en organisatie! Edith bedankt voor de mooie bijdrage en allemaal dank voor de lekkernijen! Hier zijn mijn foto's te bekijken.
Irene

En hier sluit ik me dan weer graag bij aan ;-) Ik vond het een heel gezellige en afwisselende middag. Daniela luidde hem mooi in met een verhaal over afscheid, heel goed verwoord. Verder spraken vooral de gedichten die werden voorgelezen (waaronder die van Edith, voor mij een verrassing) me aan. En leuk als afwisseling die modeshow, en de lekkere Roemeense hapjes, natuurlijk. Iedereen bedankt voor de gezelligheid, en vooral Karin en Daniela natuurlijk, voor de organisatie. 
Monique.

Leuk, Irene, al zo snel je foto's. Het was weer een echte boekggrls-dag: een leuk programma, gastvrijheid (zowel in huis als in auto's), veel gelach en lekker eten. En er zijn al weer plannen voor volgende uitjes! 
Angeline (die een prima treinaansluiting had; dank, Dinie)

Nu ook weer thuis. Deze uitstapjes kosten me veel tijd en kilometers, maar ik vind het steeds weer de moeite waard. Gisteren zeker ook. Schiedam, Daniela en Edith bewonderd en zeker ook Karin die haar huis openstelde en ons zo gezellig ontving. Het viel me op hoe we allen over het grrlsleed zwegen en in plaats daarvan genoten van elkaars leuke kanten ;-) Eisjen wist me nog naar de vertaler van Arme Lisa te sleuren, Arie van der Ent,
met wie ik ondeskundig en wel nog wat heb weten te praten. Nienke,
desalniettemin miste ik je wel! Ik heb hem nog gezegd dat veel Boekgrrls eraan proberen te denken bij hun besprekingen de vertaler te noemen en dat was goed om te horen zei hij, ''omdat je als vertaler weinig terugkrijgt voor de inspanning die je levert''. Ik moest helaas het grrlsbuffet onaangeroerd laten en vroeg naar Utrecht vertrekken, maar dankzij de heerlijke hapjes bij Daniela niet met een lege maag. Wel voorzichtig omgesprongen met de pruimenjenever. 3 april alweer een grrls-wŠndeling, georganiseerd door Gerda Kluitenberg. We lopen rond Breukelen. Wie meewil is welkom. Accent ligt minder op eten en meer op gezonde actie tegen de gevolgen daarvan. Ook hťťl gezellig en we hebben het zelfs wel eens over een boek ;-)
Jop

In de auto terug hebben we het daar nog wel even over gehad, niet in detail, maar meer in het algemeen: hoe je uit zo'n dag het vertrouwen kunt putten dat de boekgrrls zelfs door een zware storm niet omver te blazen zijn. Ook als je het op bepaalde punten grondig met elkaar oneens bent, blijft overeind dat wat je wel met elkaar hebt uiteindelijk prevaleert boven ge- en verschillen. Nou ja, zoiets ;-) 
Edith

"En jij dank voor de leuke foto's, een mooi beeld van de dag." (Marion)

Daar sluit ik me graag bij aan. Inderdaad een perfecte weergave van de sfeer: vrolijkheid, aandacht, heerlijkheden. Fijn dat het meerijden zo snel en soepel geregeld werd, prettig dat de zon 's middags doorbrak.  Karin was een geweldige gastvrouw-gids en Maria Isabel (wat een leuk meisje!) een prima hulp. Daniela had een sfeervolle, afwisselende, lekker informele middag in elkaar gezet. De Innemende Schrijvers op zolder waren de moeite van het beklimmen van de trappen zeer waard. Ik was achteraf zenuwachtiger dan ik besefte om voor de boekgrrls voor te dragen, maar vond en vind het heel leuk dat Daniela me ervoor gevraagd heeft. Dank aan iedereen voor een ouderwets mooie boekgrrls-dag!
Edith

Grrls, bedankt voor jullie lieve woorden, we hebben deze dag natuurlijk wel met elkaar tot een succes gemaakt, dus ook jullie van harte bedankt voor het enthousiasme, de bijdragen aan het buffet en de gezellige sfeer. Ik vond de inspanningen en inzet van Daniela buitengewoon, de stemming zat er al snel in en het (oerhollandse) Gedistilleerd Museum was in no-time een Roemeense enclave geworden! 
Karin

Prima foto's Irene en een stuk beter dan die van mij! Ik wil nooit flitsen, omdat ik daar een hekel aan heb, maar in het geval van (te)weinig licht moet je eigenlijk wel, met zo'n digitale camera, anders is het snel onscherp. Enfin, als ik wat meer tijd heb, zal ik ze ook presenteren. Verwacht er dit keer alleen niet te veel van grrls;-) Ook van mij nog een bedankje richting organiserende grrls en gastvrouw, Daniela en Karin. Schiedam was erg de moeite waard! Zeker ook weer genoten van jouw gedichten, Edith!
Ria

Mede namens Het Letterenhuis wil ik jullie bedanken voor jullie mooie bijdrage aan deze dag. Ik was trots om zelf een boekgrrl te zijn en vond ontzettend leuk om Edith te vragen om mee te doen. Dank je wel Edith. Ik was blij om jullie reacties. Ook bedankt voor jullie lieve cadeautjes, wat een verrassing! Leuke foto's! Op de site van Het Letterenhuis nog meer foto's
DanielaSamenvatting van alle reacties door Eisjen, 
die net zo hard als iedereen heeft genoten en 
Daniela en Karin hartelijk dankt.


Onder de titel 'Een valies vol drank en dromen' presenteerden ZoŽ Daniela Cochia en Sytske SŲtemann van het Rotterdamse Letterenhuiseen gevarieerd literair programma in Het Gedistilleerd Museum.


De Roemeense literatuur heeft, naast het werk van Eminescu, veel poŽzie en verhalen voortgebracht die bij een groter publiek nog onbekend zijn. Dit hiaat werd op een geanimeerde manier opgevuld want voor Roemenen is literatuur feestelijk.

Klassiek Roemeense gedichten werden voorgedragen zowel in de oorspronkelijke taal als daarna in een Nederlandse vertaling door de actrice Loes Vos. De bekende vertaler Jan Willem Bos maakte de bezoekers wegwijs in de Roemeense literatuur. De Nederlandse literatuur kwam aan bod in talrijke gedichten, waaronder die van Slauerhoff op fadomuziek en eigen gedichten van en door Edith de Gilde.

Cornelia Golna las voor uit haar debuutroman City of Man's Desire dat in 2004 verscheen. Een historische roman over Constantinopel aan het eind van het Ottomaanse rijk. "Het boek slaagt op alle fronten" schreef Olaf Tempelman in De Volkskrant. RoemeniŽ werd zeer lange tijd door de Turken bezet. Door de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU is het boek actueel. Het geeft een goed inzicht in de stad die ooit Byzantium heette en die wij nu kennen als Istanbul.

Proza en poŽzie zijn geen droge aangelegenheid. Kees Schrevel vertelde over de achtergrond van de De Roemeense tuica (tswica) en palinca en deze drankjes, die geserveerd werden met heerlijke hapjes, verhoogden de sfeer. We zagen tussendoor ook nog mode gemaakt door een Poolse couturiŤre in Roemeense kledij en er was volop muziek. 

In het museum was ook de tentoonstelling "Innemende schrijvers" te bezichtigen. 

Sytske SŲtemann

ZoŽ Daniela Cochia

Jan Willem Bos

Kees Schrevel

Jan Jacob Slauerhof

Edith de Gilde

Gesprek met de schrijfster Cornelia Golna
De geboorte van een roman

Mihail Eminescu 

  • biography
  • poems
    "And I know not how the moments
    Have the heart away to sneak,
    While we whisper low our loving,
    Hand in hand, and cheek to cheek."

RoemeniŽ bulletin

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/03/05  Eisjen

Terug naar top pagina