Don Quichote in Den BoschTja, en inmiddels zijn we alweer een week verder, dus een echt uitgebreide reportage wordt het natuurlijk niet meer. Ok, hier wel een korte impressie.

Op donderdagavond 30 december togen Elma en ik heerlijk in de trein naar Den Bosch om daar in de Verkadefabrieken te gaan kijken naar Don Quichote (ben mijn foldertje kwijt, had ik als boekenlegger in mijn versie van Don Q gestopt, ongelofelijk maar waar, dus bijzonderheden moet Elma maar even aanvullen). In de trein legden wij decagrrls natuurlijk direct onze Don Q's op het tafeltje: Elma haar 'retold kinderversie' en ik 'deel I (want het schiet nog steeds niet zo op, hoewel ik de afgelopen twee dagen toch wel even 150 pagina's weglas, maar dat terzijde) van mijn BvdP'-versie.

We kwamen ruim op tijd in de fabriek aan om daar nog even rond te
snuffelen. Er zijn filmzalen, een cafe-restaurant (prachtig gerestaureerd, Elma had iets van ouwe meuk verwacht, maar het kwam voor mij goed overeen met wat ik zag in de oude Van Nelle fabriek in Rotterdam: door hippe jonge designers ingericht, modern en smaakvol passend in de historie van het gebouw). Overal waren hints naar Don Q aangebracht. Een roestige fiets (wij dachten natuurlijk dat dat Rocinant zou zijn, bleek trouwens niet zo), molens, stukken wapenrusting etc.

De voorstelling was erg bijzonder. Twee acteurs (Don Q en Sancho P), en een viertal muzikanten die in een hoek op het toneel zaten en af en toe in het spel werden betrokken. Het decor was geweldig, met houten pallets waren allerlei bergen (stapels) gemaakt, waar ze overheen klommen tijdens hun reizen. Het verhaal was uiteraard enorm ingekort en flink gemoderniseerd. Voor mijn gevoel speelde het zich ergens op het Brabantse platteland af (met dorpscafe en kermis). Het gevecht tegen de windmolens ontbrak, maar er werd wel naar verwezen. Omdat ik de boeken nog niet uit heb, kon ik nog niet alle scenes thuisbrengen, volgens Elma werd vooral uit deel I geput. Prachtig omlijst door de muziek/muzikanten.

Een zeer geslaagde avond!
Elma, nog wat toe te voegen?
Else.

Else schreef:
> We kwamen ruim op tijd in de fabriek aan om daar nog even rond te
> snuffelen. Er zijn filmzalen, een cafe-restaurant (prachtig
> gerestaureerd, Elma had iets van ouwe meuk verwacht,

nou, EIgenlijk verwachtte ik een glimp van Willy Wonka op te vangen, of tenminste n loslopende Oompa Loompa... te veel Kersten doorgebracht met de briljante (maar inmiddels toch wel erg gedateerde) verfilming van Roald Dahl's verhaal over een chocoladefabriek (zie loekgrrls mail voor een bericht over de nieuwe versie!!)

> De voorstelling was erg bijzonder. Twee acteurs (Don Q en Sancho P), en > een viertal muzikanten

inclusief een mooie vrouw met een enorme dubbelbas - zeg maar een soort overtreffende trap van mijn allanglopende milde obsessie (kunnen obsessies eigenlijk 'mild' zijn..?) met cello speelsters ;-) Ik moest me soms echt dwingen om naar de acteurs te kijken - en de sound effects die ze uit dat instrument trok waren ook soms heel indrukwekkend.

> Prachtig omlijst door de muziek/muzikanten.

vooral dat ja 


> Een zeer geslaagde avond!
> > Elma, nog wat toe te voegen?

even de naam van de toneelgroep noemen want ik geloof dat ze wel vaker goede stukken hebben - iets om naar uit te kijken dus. De Wetten van Kepler heten ze.

elma

Else en Elma, bedankt voor deze heerlijke beschrijvingen. Hoewel ik (nog) niet van zins ben om Don Q. te lezen (er zijn nog zoveel wachtenden vr hem) triggert het me wel om het boek op mijn lijst te zetten en roept het verlangen op naar het theater. Prima werk dus! Ik zit op de academie in den Bosch, dus wie weet valt e.e.a. te combineren. Helaas zie ik nu dat Don Q. al is afgelopen. Maar in april staat de volgende voorstelling op stapel: De dood van een handelsreiziger, van Arthur Miller.
Ri@
 

  relevante links:

Don QUichote op de leeslijst

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 08/01/05  Eisjen

Terug naar top pagina