Grrls bij de lezende vrouwen in het Couperus MuseumHet armzalige trefpuntwimpeltje op het station was niet voor iedereen meteen te vinden maar tenslotte waren we toch verenigd: Lizzy, Monalisa, Hanneke BD, Loes en ik. Eisjen moest helaas op Kampen aan. Het Couperusmuseum bleek klein maar sfeervol. Jammer dat we geen fototoestel bij ons hadden want het wassen beeld van Louis C. zoals hij daar bij de ingang achter zijn bureau zit, is griezelig echt. We hadden mooi rond hem kunnen poseren.

Het thema van de tentoonstelling is De Grenzen der  Betamelijkheid - Vrouwen en lezen rond 1900 . Die grenzen waren toen  behoorlijk nauw, behalve godsvruchtige geschriften werd eigenlijk alle lectuur gevaarlijk geacht voor de onschuld van vrouw en dochters. Het thema werd uitgewerkt in teksten en schilderijen, maar op de schilderijen zaten vrouwen juist wl te lezen, n keer heel stiekem met een op de achtergrond in slaap gevallen pianoleraar, dat was wel toepasselijk. Wat merkwaardiger in het licht van het thema waren de vrouwen die naakt verzonken in een boek waren. Een wijd verspreide hobby? Op de bekende vragenlijst voor nieuwe grrls wordt wel gevraagd 'Wr lees je het liefst', maar niet hoe.

Na het tentoonstellinkje hebben we samen geluncht en waarachtig over boeken van Palmen, Mulisch en Karen Armstrong gepraat. Het was bijzonder gezellig.


Jop

 

 

 

 


 


Louis Couperus Museum

Boekgrrls IRL

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/11/07  Eisjen