Tentoonstelling
Camille Claudel
in Het Singer Museum te Laren


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

redball.gif (1022 bytes) Eerst nog even over de biografie van Camille:

 Nieuwe MailHet was een van de eerste boeken die ik niet alleen verslond maar waarbij ik tegelijkertijd ook een traantje wegpinkte.

Heel ontroerend maar ook heel frustrerend om te zien hoe Camille werd tegengewerkt door die nurkse negentiende eeuwse mannen. Toen ik in parijs woonde ben ik specifiek voor haar werk naar het Musée Rodin gegaan.

Indrukwekkend en wat was ze eigenlijk goed. Ik heb me voorgenomen (en ik heb niet veel tijd meer!) om voor de tentoonstelling in het Singer museum in Laren dit boek nog een keer te lezen. Als je twijfelt of je het boek wilt gaan lezen dan zou ik zeggen DOEN!!!!

redball.gif (1022 bytes) Plus een heel teleurstellend bericht:

 Nieuwe Mail"Zelfs een bedevaart naar haar graf zit er niet meer in. Haar graf op de begraafplaats van het dorpje Montfavet( bij Avignon) is in alle stilte geruimd." stond in de Trouw van vanochtend.

 Nieuwe Mailhier word ik nu zo droevig van... ik dacht dat dat fanatiek opruimen gewoon iets typisch nederlands was (overal ruimte gebrek - te veel mensen, dood en levend) maar dat het ook in Frankrijk gebeurd, met hun eigen bekende kunstenaars nog wel... ongelovelijk.

ik denk toch dat nu misschien de tijd is voor mij om haar biographie weer te proberen. Heb diverse 'leuk' boeken in huis van de bieb, maar een sneeuwerige Februari avond lijkt me een geschikte moment om Claudels verhaal te beginnen. Warme anijsdrankje erbij - ik verheug me er nu al op.

redball.gif (1022 bytes) Dan is het zo ver dat de grrls samen het Singer museum in Laren zullen bezoeken voor de tentoonstelling over Camille. Een uiterst verschrikte mail was het begin van dit boekgrrls uitje:

 Nieuwe Mail Jeetje hebben jullie het weer gezien? Er ligt echt een heel pak sneeuw!   We gaan toch nog wel?

redball.gif (1022 bytes)  Een opgewekte kreet zag geen enkel probleem:

 Nieuwe MailJa hoor, grote wegen zijn vast goed en als we onderweg stranden zien we het ook wel weer. Zulke verhalen zijn altijd leuk voor later roepen we dan in de familie.

redball.gif (1022 bytes) Iedereen arriveerde gezond van lijf en leden en er werd genoten.

 Nieuwe MailIk vond het trouwens een erg mooie tentoonstelling. Nu toch eens meer van Rodin gaan zien, om meer te vergelijken. Want wat hier van hem stond vond ik persoonlijk in het niet vallen bij wat er van Claudel stond. Rodin was zo glad. Maar dat kan ook best aan de gieter liggen. Bij veel sculpturen van Claudel zag je de afdrukken van de gietmallen nog, terwijl de Rodins helemaal gladgepolijst waren.

En die anecdotische beelden, zoals de roddelende dames, nou ja, die vond ik juist ook zo leuk (niet iedereen dus hoorde ik om me heen). Maar als je die gezichten zag van die vrouwen: echt helemaal op roddelen. En alle handjes weer even mooi! En zo verhalend ook.

En zittende in die prachtige voorkamer genietend van koffie, al dan niet met dikke taartpunten, had je geen moment het idee dat je nog in een museum zat.

 Nieuwe MailIk sluit me er van harte bij aan. Vond het een mooie tentoonstelling, hoewel erg druk. Een paar jaar geleden de Rodin tentoonstelling gezien in het Singer, waar dus ook een hoekje Claudel was. En in het Rodin museum in Parijs geweest. Daar troffen me toen de roddelaarsters ook al.

Als ik Camille vergelijk met Rodin vind ik haar werk verfijnder, meer ingehouden emotie, en daardoor misschien ook aangrijpender. Het theatrale van sommige van Rodins stukken heeft ook wel zijn aantrekkingskracht. Zo'n beeld als de poorten van de hel, vol worstelende mensen, verwrongen en vervormd. Erg aangrijpend om naar te kijken. Of het beeld van Balzac (toch?), een statig beeld... ja vind k ook mooi op zijn manier. Net zoals je soms zin hebt in een glaasje wijn en de andere keer wil je een glaasje limonade...;-)

redball.gif (1022 bytes) Er werd achteraf ook nog een literair tintje aangegeven met een gedicht van Giacomo Leopardi

 Nieuwe MailDit gedicht deed me aan de beelden van Camille denken:

O natura cortese
Son questi doni tuoi,
Questi i diletti sono
Che tu porgi ai mortali
Natuur, ach, zo wellevend,
Dit zijn dus je gechenken,
Dit zijn de vreugden die je
De stervelingen aanreikt.

 Nieuwe MailHet was leuk, weer een heleboel nieuwe gezichten gezien, en de grrls die erbij hoorden een beetje leren kennen. En uiteraard een prachtige tentoonstelling, genoten van de mooie beelden.

redball.gif (1022 bytes) De prachtige foto's die weer door Marion op een rijtje werden gezet werden ook gewaardeerd door degenen die niet meegeweest waren.

 Nieuwe MailAangezien ik nogal ver weg zit en jullie vast niet zo gauw in levende lijve zal ontmoeten vond ik het heel leuk om naar de foto's te kijken. Ik heb sinds   in meedoe geprobeerd me gezichten voor te stellen bij de namen op mijn  screen. Met de foto's maakte ik er een spelletje van om te kijken in hoeverre   mijn voorstelling overeen kwam met de werkelijkheid. Iedereen zag er heel   anders uit dan in mijn verbeelding.

redball.gif (1022 bytes) Een heel bekend verschijnsel bij Boekgrrls-uitjes die meestal beginnen met "ben jij nou Marietje (ik noem maar wat), goh meid, had een heel ander beeld bij die mails van je...... Leuk!

transwurmli.GIF (2800 bytes) Samengevat door Eisjen die helaas niet aanwezig kon zijn.

relevante links:

  • Voor de foto's van deze dag kun je hier kijken

  • Singer Museum
    in Laren waar de tentoonstelling
    "Camille Claudel
    Uit de schaduw van Rodin"
    nog te zien is tot 29 april 2001

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 30/03/01  Eisjen

Terug naar top pagina