Boekgrrls

 

 

 


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Daar waren we het eerst, want daar was de expositie "de best verzorgde boeken". Een kleine expositie op twee lange tafels, waar we enkele mooie boeken zagen. Het boek met een fotoreportage over oude mensen was werkelijk indrukwekkend, aangrijpend, soms het gevoel alsof je een privacy grens passeerde. Het boek wat me het meest is bijgebleven.

Hanneke had ondertussen een plek ontdekt die uitstekend bij het vervolg van ons uitje paste en daar moestBgAmdamMuseumbootje.jpg (17102 bytes) gefotografeerd worden, ook al kregen we de suppoost op ons dak omdat we er met onze vingers aanzaten. De man bleef overigens vriendelijk onder zoveel vrouwelijke overmacht die bleef zeggen dat ze het niet "slecht hadden bedoeld en er eigenlijk ook niet aan hadden gezeten........" (van l. n. r. Elma, Thea, Ineke, Katja, Eisjen, Pauline, zittend tussen ons in Paula - nauwelijks te zien, en vooraan Edith op haar knien.)

BgAmsterdam1.jpg (536891 bytes)Daarna op weg naar het echte bootje. Instappen is daarbij een hachelijke zaak, ook al houdt de "pseudo van Dis" de zaak goed in evenwicht.

Nog nooit heb ik Amsterdam op zo'n geweldige wijze gezien.  Paula had de boot voorzien van klapstoeltjes, heerlijke hapjes en ladingen wijn. Perfect verzorgd allemaal en ook al maakte ze zich enigszins zorgen over de motor van het bootje, twee keer sloeg het af...., de tocht verliep gestroomlijnd. Met een voerMan die onderweg eruit moest om nog eens te tanken en die al dat Boekgrrls-lawaai met een glimlach over zich heen liet gaan.

BgAmsterdam2.jpg (421904 bytes)Vanaf het Rijksmuseum hebben we denk ik zowat alle grachten verkend. We voeren langs vele terassen, waar men eveneens van de zon genoot, maar opmerkingen in de trant van "goed georganiseerd dames" waren niet van de lucht. Blijkbaar zag het er bij ons toch beter uit. Ergens stonden een dame en een heer te borrelen, al hangend over een bruglening in keurig kostuum. De dame begon uitermate verbaasd te tellen;   "n, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht vrouwen.....? En maar n man!" Oh ja, mevrouw, en we vermaken ons kostelijk! Wie wil er nou meer mannen aanboord..... (Thea)

BgAmsterdam5.jpg (422708 bytes)Gezellig druk verkeer daar op het water, waar ook Hanneke ons goed tussen door voer. Vanaf het eerste moment zat ze denk ik al te popelen om achter het roer te komen en het duurde niet lang of ze zat er te stralen. We passeerden zinkende waterfietsen, waar we vreselijk om moesten lachen, maar die we niet hebben gered.... (werd al door iemand anders gedaan), een echte, gemotoriseerde, drijvende klomp, (met alleen maar heren) een woonboot die werd verhuisd en de nodige rondvaartboten. Er bleken wat grachten afgesloten te zijn, maar daarvoor werden we tijdig vanaf de kant  voor gewaarschuwd: "Deze gracht loopt doohoood........' En ja hoor, de nodige verbouwingen bij de Kalvertoren zorgden ervoor dat we om moesten keren. En van de twee keer dat de motor uitsloeg. Terwijl ik probeerde te voorkomen dat de boot tegen de muur dreef en daarbij overboord dreigde te slaan, werd dat vanaf de kant driftig gefilmd door toeristen, aldus de overige grrls. Niets beter dan leedvermaak, zoals Ineke naar de grrls schreef.

Gracht.jpg (102072 bytes)Naar elke tegenligger werd gezwaaid. Een goed bootgebruik blijkbaar. Edith wist op een gegeven moment uit te leggen hoe  "I love you" te zeggen in de handgebarentaal en daar werd dan ook maar gebruik van gemaakt. Waarbij je je natuurlijk af kunt vragen hoeveel mensen dat gebaar begrijpen.....  (Edith en Pauline)

Ook het IJ werd bezocht en gelegen in de schaduw van de replica van de Oost-Indivaarder Amsterdam kreeg ik van Elm@ het Boekgrrls slipje overhandigd (dit naar aanleiding van de opmerking "mijn echtgenoot duikt graag met zijn neus in de boeken......") De demonstratie die Elm@ er zelf van gaf, waarvan hier het resultaat, was ook bijzonder fraai.

BgAmsterdam6.jpg (262791 bytes)

Er werd zo van de tocht genoten dat Edith dit gedicht de volgende dag naar de Boekgrrls mailde:

Bootuitje

Acht dames en een fraaie heer
bevoeren Amsterdamse grachten.
Ze aten, dronken, keken, lachten
en gingen -zeer beschaafd- te keer.

Elke stukje brood smaakte naar meer,
elk glaasje wijn bracht de gedachte
aan nog een glaasje. Onverwachte
grappen vlogen heen en weer.

Het IJ was plek voor pauze. Daar
werd plots een slipje aangeboden
en ik weet zeker dat de goden

daar hard om lachten met elkaar.
Want zon scheen over wijn en broden
en elk "I love you" handgebaar.

Een mooi slot voor een heerlijke dag. Bedankt Paula en Hans!

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen

 

          

Laatste keer bijgewerkt: 03/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina