Thornton, Helene: De mooiste kat van de wereld


Leuk, dacht ik, een boek over een kat als lekker tussendoortje. Slechts twintig piek en 156 pagina's. De titel klopt natuurlijk niet, want de mooiste kat van de wereld woont bij mij (of ik bij haar, daar zijn we nog niet uit), maar een waar gebeurd verhaal over een kat die twee mensen bij elkaar brengt is nooit weg.

In DmKvdW gaat de Engelse schrijfster in een dorpje in de Provence wonen. Ze is nogal gek op katten en ontdekt dat in het vensterkozijn van een bepaald huis bijna altijd een kat zit. De eigenaar lijkt niet zoveel naar het beest om te kijken. Dus gaat ze altijd langs die kat als ze door het dorp loopt, hetgeen natuurlijk opvalt. Als ze ziek wordt komt opeens de eigenaar van de kat op de proppen, die haar verzorgt enzovoort enzovoort, waarna een huwelijk volgt en de ene na de andere kat de echtelijke stede verovert.

Het begint zo leuk, dit boek. Ik hou van zinnen als "Tu es le plus beau chat du monde, zei ik in mijn beste Frans, want het was een Franse kat." Het is ook leuk om te lezen hoe de kat - en andere katten - een steeds grotere plaats in Thorntons leven innemen. Maar langzaam doch zeker drong het tot me door dat de schrijfster wel erg weg is van zichzelf ('het krachtige handschrift' - dat van haar dus), en toen dat eenmaal was ontdekt werd het steeds erger.

Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar met allerlei informatie die zij op dat moment nog niet kan hebben (ze wisselt ook te pas en vooral te onpas de ik- en zijvorm af), waardoor het lijkt of ze het allemaal wel doorheeft maar doet of haar neus bloedt. Oh oh wat is Monsieur (de eigenaar van de kat, en de man waar ze later mee zal trouwen) al gek op haar en oh oh wat heeft ze dat helemaal niet door. De romantiek is trouwens ook niet van het zwijmelige soort. Nadat Monsieur (zo blijft de arme man het hele boek door heten, ook na jaaaaren huwelijk) haar tijdens haar ziekte heeft verzorgd vraagt hij haar ten huwelijk. Zo gaat dat. Ze zegt ja, ze trouwen, kopen een huis, richten ieder hun eigen slaapkamer in en dat was het dan wel weer.

Simple comme bonjour. Wat volgt zijn nog allerlei kattenbeslommeringen, maar omdat Thornton er direct en indirect nadruk op blijft leggen dat het toch wel heel bijzonder is zoals zij met katten omgaat, vind ik ook dat gedeelte van het boek niet meer te pruimen.

Kortom: ben maar blij dat ik het heb gelezen, dan hoeven jullie het niet meer te doen. ;-)

 


Pauline

 

 

Boeken met Katten:

Brieven aan Bernard, geschreven en getekend door A.A. Siegenbeek van Heukelom. ""Tante" Atie schreef haar brieven in 1956 aan Bernard (haar neefje) toen hij in het ziekenhuis lag. Iedere dag kreeg hij een kaart met nieuwe tekeningen." Ik stel me voor dat het voltallig ziekenhuispersoneel aan Bernards bed stond mee te genieten van deze verhaaltjes en tekeningen. A.A. S.v.H. tekent en schrijft hartveroverend over de vijf katten die haar tuin onveilig maken. Schattig! Snoezig! Subliem! Er verschijnt vanzelf een grote glimlach op je gezicht als je dit leest. Lijkt me ook erg leuk om voor te lezen. In de kinderboekhandel gekocht, maar misschien ook in andere boekhandels te krijgen. In 1964 uitgegeven door uitgeverij Kris Kras. Tweede druk is in eigen beheer uitgegeven.
ISBN 90-806992-2-5 
Aanbeveling van Trude de Jong 
Cats at work
The diversity of working cats all over the world (prachtige foto's en bijschriften) Bijschrift bij een foto van een kat in een huishoudelijke artikelen zaak: Name: Nicer "The store originally adopted another cat from the same litter but gave it back. This one was 'Nicer'.
Les Chats de Paris 
Beautiful black-and-white images by world-renowed photographers and a text by Barnaby Conrad III. 
Alle detectives van Lillian Jackson Brown.
 De zogeheten "De Kat, die....." serie.
 
Peter Gethers, in
"The Cat Who Went to Paris,"
''A cat abroad'' en
''Historical Cats''
 
Doris Lessing: "In het bijzonder katten"
 
Akif Pirincci: Felidae (een duitse katten detective, ook in het Engels vertaald, en er zijn tekenfilms van).
 
Annie M.G. Schmidt: Minous
Rita Mae Brown en haar poes Sneaky Pie Brown schreven samen de detective "Wish you were here". de detective is een kat die "Mrs. Murphy" heet.
 
Gabriel King: The Wild Road
 
Alexandra Artley - The great all-picture cat show (plaatjesboek)
 
Cleveland Amory - Iauw (roman)
 

Paul Gallico - Jenny (klassieker)
Elke Heidenreich - Nero Corleone (Een kattenverhaal) (heel leuk  kinderboek)
 
Hanna Muschg-Johansen - Felis Felis (ill. Kšthi Bhend) (kinderboek, ook > leuk, maar ik vind Nero leuker)
oy Smith Aiken - Solo's zwerftocht (roman, heerlijk kattenboek - soort > Waterschapsheuvel met katten)
 
May Sarton - The Fur Person (roman)
 
Rhoda Nottridge - Het poezen dagboek
 
Rudyard Kipling e.a. - De kat gaat haar eigen weg, en andere unieke kattenverhalen
 
T.S. Eliot - The Illustrated Old Possum - Old Possum's Book of Practical Cats (ill. Nicolas Bentley)
 
Tad Williams - Staartjager's zang (ook een heerlijk kattenverhaal)
 
De kat in de boekenkast (Verhalen)
 
Poeslief (De mooiste kattenverhalen)
 
The Mammoth Book of Cats
 
A.N. Wilson - Stray (roman)
 
Poezen PoŽzie
 


 

 

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 18/03/07  Eisjen

Terug naar top pagina