William Sutcliffe; Are you Experienced?


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

William Sutcliffe heeft op jonge leeftijd 'Are You Experienced?' geschreven.

Thema is het moeten reizen van jongeren naar exotische oorden, omdat "There was a general belief that a long and unpleasant holiday was of crucial importance to one's development as a human being." Hoofdpersoon is de 19-jarige David, die tussen middelbare school en universiteit in, met zijn (niet-)vriendin Liz voor drie maanden naar India gaat. David heeft er eigenlijk helemaal geen zin in, is bang voor het onbekende, staat nou niet bepaald open voor nieuwe indrukken, houdt niet van warmte, heeft een hoop meer ruimte nodig dan de gemiddelde Aziaat en schaamt zich plaatsvervangend voor alle armoede.

Kortom, die had lekker thuis moeten blijven. Hij kijkt met een gortdroge britse blik om zich heen en lijdt op een zeer komische wijze. Maar lijden doet hij.

We zien in dit boek twee typen reizende jongeren (backpackers). De eerste is net als David, die zich al snel afvragen 'wat doe ik hier?' en hun vakantie zo on-Indiaas mogelijk doorkomen op stranden en andere toeristische oorden. Het andere type slaat volledig door. Mediteert, draagt Indiase kleren en roept de hele dag 'peace'. Hilarisch is the beschrijving van 'Intimate Yoga'. De beschrijving van een diarree-aanval van David is zeer plastisch en uitermate grappig.

"The second I had squatted, I heard a strange sound of rushing water coming from behind me. 'What's that?' I fleetingly wondered, 'Who could be running a bath at this time of night?' Then I realized it was me.

Sutcliffe zet zich in een interview (ik heb het uitgeknipt, maar ik kan het even niet vinden) af tegen schrijfsters als Fieling en Keyes. Hij vindt dat deze vrouwen geen goed beeld geven van met name vrouwen; ze zouden te onzeker zijn. Ik deel zijn mening niet. Hij beschrijft het leven van jonge mensen, maar vanuit het mannelijk perspectief. En de vrouwen handelen vrij zeker, maar ik denk te weten hoe ze over zichzelf denken...

Ik amuseer me zoals ik me met Bridget Jones en Rachel's Holiday amuseer.

Een heerlijk tussendoortje,


transwurmli.GIF (2800 bytes)


  Ina
  Europagrrl

 

relevante links:

  • xxx

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.n)

Boekgrrls

 

Laatste keer bijgewerkt: 26/03/02  Eisjen

Terug naar top pagina