Carol Shields en Blanche Howard:
A celebate season.


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Carol Shields en Blanche Howard, twee Canadese schijfsters hebben samen een roman geschreven. Het is een briefwisseling tussen husband (Shields als Charles/Chas voor intimi) en wife (Howard als Jocelyn/Jock). Shields' werk ken ik van voor naar achter. 'Dressing up for the Carnival', een verhalenbundel staat nog ongelezen op de plank, maar haar overige werk ken ik en acht ik zeer hoog. Blanche Howard ken ik niet, maar na dit boek ga ik zeker iets meer van haar lezen.

In het woord vooraf schrijven Shields en Howard dat ze de  briefwisselingsroman ook echt brief voor brief hebben opgebouwd. Dus als de een iets schreef over linzen dan was het aan de ander om daar al dan niet op in te gaan. Zo ontwikkelde het verhaal zich ook voor de schrijfsters als een verrassing.

Het verhaal speelt in de jaren tachtig, tijdens de jongste economische recessie. Jocelyn neemt een baan aan als juridisch adviseur van de commissie gelijke behandeling (mijn vertaling, ik heb het in het engels gelezen), zo ver van huis dat ze een maand of tien niet thuis zal zijn. Manlief zit zonder werk. Geldgebrek is aanwezig. Uit oogpunt van bezuiniging gaan ze brieven schrijven, iets dat ze nooit gedaan hebben.

Ik zal geen verklappers geven, maar een ieder voelt aankomen dat dat niet zomaar goed gaat, tien maanden van elkaar gescheiden en dan ook nog man in de vrouwenrol en vrouw opstomend in haar carriere. Wat houd ik toch van Carol Shields! Zij is zo groot in het beschrijven van het kleine! Ze houdt zo van mensen met al hun eigenaardigheden en brengt die liefde - op mij - zo mooi over. Daarnaast is het hilarisch. ("P.S. Found the lentils. Now what?")

De boeiendste mensen figureren. Twee puberkinderen, twee moeders, leraressen van de volksuniversiteit, een (bemoei)zieke buurman, collega commissieleden, dichters.

Je proeft de lol waarmee deze twee aan het werk zijn geweest. Man schrijft aan vrouw (mijn vertaling): Je zult niet weten wat je ziet als je thuis komt. We zijn bezig met een grote verrassing! De volgende brief is van vrouw aan man als ze weer terug is in Ottawa. WOEdend over de verbouwde keuken. Voor Shields was het natuurlijk ook een verrassing wat Howard als 'de verrassing' zou verzinnen. Soms blijft daardoor wel eens een lijntje liggen, waar je in een 'echte' briefwisseling wel op in zou gaan. Maar storend is het niet.

Ik realiseer me terwijl ik dit typ, dat het huis waarin (de helft van) dit verhaal zich afspeelt hetzelfde is als het huis van 'Happenstance, the husband's story', van Carol Shields. Minor detail.

Kortom, het was een heerlijk weekend, niet alleen door de prachtige herfstzon.

Inatranswurmli.GIF (2800 bytes)
I don't wear jewels ~ I read them

 

relevante links:

 

 

 

 

 

 

 

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.n)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/03/02  Eisjen

Terug naar top pagina