José Saramago; Alle namen


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Ik heb vlak voor de kerstdagen Alle namen van Saramago uitgelezen. Sommige van de grrls hadden het in de tussentijd ook over De stad der blinden van hem (dat nu ook op de nominatie voor de leeslijst staat) en dat heb ik vandaag ook maar meteen uit de bieb meegenomen, toen ik Alle namen in ging leveren. Want ik heb echt genoten van Alle namen.

Het gaat over meneer José, ambtenaar bij de Burgerlijke Stand (waar nog met inkt en kroontjespen wordt gewerkt). Meneer José heeft de hobby om knipsels van beroemdheden te verzamelen. Op een dag komt hij op het idee om zijn verzameling uit te breiden met de persoonsgegevens van de beroemdheden uit het archief van de Burgerlijke Stand. Hij neemt dan per ongeluk een persoonskaart mee van een onbekende vrouw. Hij raakt daarna door haar geďntrigeerd en gaat op onderzoek uit naar deze vrouw.

Er gebeurt dan van alles en hij wordt steeds avontuurlijker, voor zijn doen. Het is heel goed geschreven, met een knappe spanningsboog - want wat er feitelijk gebeurt is niet echt spannend, maar toch ook weer wel.

Saramago heeft een ongewone stijl (zoals iemand al opmerkte) waar je even aan moet wennen. Dialogen (in dit boek) bijv. schrijft ie gewoon achter elkaar door, zodat je goed moet opletten wie wanneer wat zegt. Maar er zit wel systematiek in. De zinnen worden gescheiden door komma's en als de zin na een komma begint met een hoofdletter, wisselt degene die aan het woord is.

Ik vond de zoektocht van meneer José heel mooi en overtuigend. De beschrijvingen van het haast middeleeuwse Archief en de ambtenarij met alle regeltjes e.d. zijn ook prachtig. En meneer José zelf is tot slot een ontroerend personage.

transwurmli.GIF (2800 bytes)

   Jacandra

relevante links:

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat  het even weten: eisjen@boekgrrls.n)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/03/02  Eisjen

Terug naar top pagina