Carlos Ruiz Zafon: De schaduw van de wind"(...) wat je vandaag zult zien mag je aan niemand vertellen. Aan niemand."  "Zelfs niet aan mama?" informeert de jongen met gedempte stem.
Zijn vader zucht, terwijl hij zich verschanst achter het trieste glimlachje dat hem als een schaduw door het leven volgt. "Natuurlijk wel", antwoordt hij. "Voor haar hebben we geen geheimen. Haar kun je alles vertellen."

Zo begint en eindigt dit boek. Er tussen ligt de periode 1945 - 1966. Zes jaar na het beŽindigen van de Spaanse burgeroorlog loopt de elfjarig Daniel, aan de hand van zijn vader naar het "Kerkhof van de Vergeten Boeken". Daniel is een kind dat  "opgroeit tussen boeken, er onzichtbare vrienden maakt op bladzijden die langzaam tot stof vergaan en waarvan de geur aan zijn handen blijft kleven". In het Kerkhof vande Vergeten Boeken, een Esscher-achtige labyrinth, krijgt hij te horen dat; "het de gewoonte is dat je bij het eerste bezoek een boek kiest, het maakt niet uit welk boek, en het adopteert; daardoor zorg je ervoor dat het nooit verdwijnt, dat het altijd levend blijft. Dat is een heel belangrijke belofte. Voor het leven."

Daniel kiest de roman  "De schaduw van de wind" van de schrijver Julian Carax. Daarmee stort hij zich in de leeuwenkuil die het Spanje in de tijd van de Burgeroorlog was en nog lang daarna blijft. Hij raakt geobsedeerd door het boek en komt in de loop der jaren tot de ontdekking dat het boek ook een obsessie is voor anderen. Hij ontdekt dat de schrijver gevlucht is naar Frankrijk, dat zijn boeken bijna allemaal vernietigd zijn en er nog steeds iemand meedogenloos bezig is om elk exemplaar op te sporen en te zorgen dat ook dat vernietigd wordt. 

In Daniel's pogingen om te zorgen dat het boek altijd levend blijft wordt het leven van de schrijver Daniel's leven. Hij wordt het doelwit van de terroriserende krachten van het Franco regime en de liefdes van Julian Carax worden zijn liefdes. Het is een drama waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd en waarin het lijkt dat elke liefde en elke vriendschap ten onder gaat aan de wraak van ťťn persoon, inspecteur Fumero, een oud klasgenoot van Carax, die  zijn sadisme ten tijde van de Burgeroorlog volop heeft kunnen ontplooien.  

Het dagelijkse leven in het Barcelona dat zich onder de Franco dictatuur staande probeert te houden, wordt van verschillende kanten belicht. De macht van de oude en nieuwe rijken en de enorme kloof tussen de happy few en de man van de straat wordt in een taal omschreven die soms ouderwets overvloedig aandoet, maar daardoor ook een hele speciale, warme sfeer weet op te roepen.  

Een boek om de tijd voor te nemen en alles langzaam tot je door te laten dringen. Je moet het genot van het lezen ondervinden: "Het aftasten van deuren die zich in je ziel openen, je verliezen in de verbeelding, de schoonheid en het mysterie van de schijn en de taal." 

Eisjen


 

relevante links:

De Spaanse Burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939. Het resultaat van de burgeroorlog was dat de ĎTweede Spaanse Republiekí werd vernietigd. Ook met de democratie in Spanje was het voorlopig gedaan. Spanje werd in 1939 een soort militaire dictatuur, onder leiding van generaal Franco. 
(meer bij het verzetsmuseum)

Bookbrowse: excerpt and reviews

"I used every technique at my disposal to make the book as engaging as possible, and I didnít stop writing until I felt it was as good as I could make it," he says matter-of-factly. "But Iím just the author, I canít tell you why people actually liked the book so much. The readersí reactions to this book is what has made it special. Itís about literature, the love of books, the experience of reading. Thatís universal ó you donít need a passport to understand it."
Interview Foster's Online

Recensie Elm@

Interview Carlos Ruiz Zafon door Elma

Gaudi in Manhattan

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 28/10/07  Eisjen

Terug naar top pagina