Jan Wijnen: Het kwade amen


Het zijn negen verhalen. Bijna allemaal hebben ze als thema hoe om gegaan wordt met een verlies. Een enkel heeft kop noch staart, maar de meeste zijn een mooi afgerond geheel. Daar houd ik persoonlijk wel van, al ben ik geen verhalenliefhebber. "waarom heet dat schilderij Olivier?" gaat over een kunststudente die een werkstuk in moet leveren met als onderwerp 'glas'. Buiten vriest het, ze wil schaatsen, in plaats van iets maken. Inspiratie heeft ze toch niet. Op de laatste dag zit ze wanhopig in haar kamer, met de goudvis in zijn kom, en de poes op schoot... In dit verhaal wordt de spanning mooi opgebouwd, alle elementen worden op een verrasende manier samengevoegd tot het slot. Ik vind dit het mooiste, meest verrassende verhaal. In een later verhaal wordt het kunstwerk nog eens genoemd, heel grappig.

In " Dag Willem" wordt het verschil getekend tussen twee broers. De oudste, zorgzaam voor hun dementerende moeder, en altijd maar weer bereid naar zijn broer te luisteren, en de jongste broer, die het dementeren niet aan kan zien, en de flierefluiter uithangt. Treurig is het dat de moeder toch de voorkeur geeft aan de jongere zoon, die ze nooit ziet.. Het thema is niet nieuw, maar het blijft schrijnend.

Het kwade amen: een gewezen priester ontmoet een vroegere vriend, theoloog. Beiden zijn hun geloof kwijt, en proberen hun gemis te verwerken met de liefde voor de vrouw.. "als ik God was en ik zou van de zon en de zee houden, wat zou ik dan doen? (...) Maar ik denk zeker dat ik een bordje op mijn kathedraal zou spijkeren met: 'de kerk is gesloten. De Heer is met vakantie', en dat ik dan zou afreizen naar de Costa del Sol"

Wijnen gebruikt heldere taal in korte zinnen. Thema's van deze tijd ( de Bijlmerramp bv) ze lezen lekker weg. 
Marjo
     
Volgens de recensies gaan de 9 verhalen in Het kwade amen over allerlei vormen van verlies. Dat is deels ook zo maar opvallend is dat de personages in de verhalen allemaal wat mankeren. In het eerste verhaal wordt verteld over een alcoholistische arts die een kind heeft doodgereden door onder invloed auto te rijden. Zij is opgenomen maar haar drang naar drank is nog steeds erg sterk aanwezig evenals haar ontwenningsverschijnselen. 

In het verhaal Dag Willem gaat het over dementie. Moeder is zwaar dement en Joop bezoekt haar regelmatig, zijn broer Willem komt liever niet meer. Het gaat natuurlijk over het verlies van moeder die Joop steevast Willem noemt. Maar in mijn ogen bovenal over dementie. Moeder die alles kwijt is, moeder die niemand meer herkent, die niet meer weet dat ze getrouwd is geweest. 

Zo is er in ieder verhaal wel iets mis met de hoofdpersoon, de een is manisch, de ander heeft anorexia en is pijnlijk netjes, weer iemand anders is verstandelijk gehandicapt enz.. Persoonlijk vond ik de verhalen over de verstandelijk gehandicapte jongen en het meisje op de kunstacademie met kop en schouders boven de rest uitsteken. Verrassend was wel dat het schilderij van het meisje terugkwam in een ander verhaal, leuk, ik was benieuwd of haar opdracht toch nog gelukt was. 

De verhalen verschillen nogal in kwaliteit maar waren wel allemaal goed leesbaar. Er gebeurde niet, wat ik bij verhalenbundels vaak heb, dat ik halverwege afhaakte en het volgende verhaal ging lezen.  Degene die manisch was vond ik niet echt geloofwaardig, er zaten wel trekken in van een manisch persoon, de kenmerken waren aanwezig, maar overtuigend vond ik het niet. Ook 'Het kwade amen' vond ik minder maar de verklaring van deze titel vond ik wel erg leuk. Over het algemeen was het een prettig boek om te lezen.
Dettie

Volgens mij ben je het helemaal met mij eens. Je geeft haast dezelfde 'kritiek'.. en je vindt dezelfde verhalen minder als die waar ik minder aan vond.. Grappig! Marjo

Ja opvallend marjo, en ik heb jouw verslag pas nadat ik mijn verslag geplaatst had (weer) gelezen.
Dettie

 

De Boekgrrls Debutant

Debutantenprijs 2005

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/06/05  Eisjen

Terug naar top pagina