Rose Tremain: De kleur


Historische roman over de goudzoekerij in Nieuw-Zeeland. Het speelt in 1864. Behalve mensen die bezeten zijn van het goud, en op zoek gaan, zijn er ook mensen die een nieuwe toekomst op willen bouwen. Een ervan is Joseph, die met vrouw Harriet en moeder Lilian aankomt in Christchurch. Met behulp van arbeiders, die hem waarschuwen dat het een verkeerde plek is, bouwt hij -heel eigenwijs- zijn "Leemhuis" op het Zuideiland van Nieuw-Zeeland, bij de rivier Okuku. Rondom een natuurstenen schoorsteen wordt een staketsel gebouwd van leem en stro, met tinnen platen als dak. De tussenmuren zijn lappen calicot (ik begrijp dat het zoiets is als de stof waaruit een filmdoek bestaat?). De latrine is buiten.

In dat lemen huis moeten de drie personen hun bestaan opbouwen, de grond bewerken, water uit de kreek halen, groenten verbouwen, maar vooral met elkaar om zien te gaan. De onderlinge verstandhouding is niet bepaald de beste: Josephs vader is met speelschulden gestorven en net in die tijd heeft Joseph een onherstelbaar kwaad begaan, hij wilde weg. Verkocht alles, waardoor zijn moeder gedwongen was mee te gaan. Hij wil het goed maken met haar: een goedlopend bedrijf opzetten en een degelijk huis voor haar bouwen. Het huwelijk met Harriet is meer een verstandshuwelijk, en die basis blijkt niet genoeg. Dan komt de eerste tegenslag: het huis vangt de wind uit het zuiden op, en daarmee alle sneeuw. Ze raken ingesneeuwd, en de enige koe en het grootste deel van de kippen komt om. Joseph trekt zich steeds meer in zichzelf terug. Als hij goudstof vindt in de kreek, vertelt hij dat de vrouwen niet. Lilian, die had besloten om terug te gaan naar de bewoonde wereld, moet van haar plannen afzien, nu alles tegenzit. Ze kan haar zoon niet in de steek laten..En Harriet ontdekt dat ze niet van haar man kan houden, en twijfelt aan haar keuze. Als Joseph besluit om echt goud te gaan zoeken, en om de noordkaap heen vaart, blijven de vrouwen achter. Hier begint het verhaal pas echt..

Een lemen huis, een wankel huwelijk, geheimen, en dromen van rijkdom die verzinken in wanhoop als de natuur zijn gang gaat. Behalve de beschrijving van het zware leven van een pionier, is het boek vooral de beschrijving van de goudzoekerskoorts. Over hoe het goud de mannen beheerste, en hoe maar weinigen het geluk hadden inderdaad goud te vinden. Ze kenden het land niet, wisten niets van de weersomstandigheden, hun leven was een en al ontbering. En dan waren er de maori's met hun compleet andere manier van omgaan met de natuur, hun geloof in geesten, die werden beschouwd als een raar, bijgelovig volkje. Tremain laat heel terecht de Maori's een rol spelen, en daardoor zit er soms een magisch tintje aan. Mooie beschrijvingen, wisselende verhaallijnen, spanning, romantiek, alles
eigenlijk...

 

Marjo
 De belangrijkste landmassa's van Nieuw-Zeeland zijn het Noordereiland en het Zuidereiland, welke door de Straat Cook van elkaar gescheiden worden. Het Zuidereiland is daarvan het grootst en wordt van noord naar zuid gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. De hoogste top van dit gebergte is de Mount Cook (3.754 m). (meer bij Wikipedia)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina