Peter van Straaten: Agnes


Elma gaf aan dat ze 26 boeken van dezelfde schrijver wilde gaan lezen (of niet). Tijdens ons weekje vlieland heb ik alle boeken van Agnes van Peter van Straaten gelezen. Ooit verschenen in Vrij Nederland, geen hoogstaande literatuur, maar wel erg leuk. Zo achter elkaar lezend (12 boeken) worden de losse verhaaltjes samengebonden tot een onderhoudend levensverhaal. Een hotelgenoot verdiept in zware kost vroeg zich af of ik er niet treurig van werd. Maar het tegendeel was het geval. Een paar van de dronken buien (en oh wat denk je daar met rode kaken aan terug) zijn herkenbaar, maar de hoeveelheid en troosteloosheid juist niet. Geeft je toch een goed gevoel over jezelf. En als Agnes in boek 7 een eigen zaak start en uiteindelijk met vallen en opvallen succesvol wordt, dan geeft dat ook veel hoop. Als Agnes een succes van haar leven kan maken dan ik toch ook???

Kortom heerlijk luchtige leesvoer waarbij een onderbreking door een leuk spel (cluedo) of interessante gesprekken in het grandcafe van het hotel, geen probleem is. Je zit er zo weer in. Enig nadeel is dat je door alles achter elkaar te lezen op wat inconsequenties stuit. Iemand die in boek 1 of 2 eenmalig opduikt heeft in boek 11 opeens een andere naam en iets wat Agnes in boek 10 aan Arthur heeft bekend, komt in boek 12 terug als een geheim. maar dat mag de pret niet drukken.

O ja voor wie agnes niet kent:
Een gescheiden moeder (gescheiden van Daan, moeder van Daniel) haar drankzucht, liefdesleven met ex, drinkvrienden, homo max, getrouwde Titus en eeuwig vreemdgaande Arthur. een aandacht vragende moeder. Haar belevenissen van dag tot dag, hilaris en soms ook heel triest, maar elke keer weer vol hoop.

 

Natascha


 


Op 11 augustus 1984 verscheen de eerste aflevering van de belevenissen van Agnes in Het Parool. De serie werd in 1986 overgenomen door Vrij Nederland. De verhalen over Agnes, een alleenstaande, vrijgevochten bijstandsmoeder met een opgroeiende zoon, werden al snel heel populair. Het eerste Agnes-boek liet dan ook niet lang op zich wachten.
(Meer bij uitgeverij de Harmonie)


Uit: 'Het Literaire Leed'

Ook als schrijver heeft Peter van Straaten zijn sporen verdiend. Met name zijn columns over het roerige leven van Agnes, haar zoon DaniŽl en vriend Arthur (inmiddels echtgenoot), die wekelijks in Vrij Nederland staan, kennen een grote populariteit en zijn al vele malen in boekvorm verschenen.
(Meer bij de Nederlandse Stripgeschiedenis)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/01/06  Eisjen

Terug naar top pagina