Pauline Slot: Tegenpool


Waarschijnlijk ben ik geen schrijfster. Al jaren verzamel ik thema's voor in mijn verhalen. Dikwijls schiet mij een prachtplot te binnen, een superbe laatste zin van een hoofdstuk, een fraaie vergelijking. Een nieuw gezicht wordt in gedachten omschreven. Als ik iets ruik probeer ik het in woorden te vatten. Proeven, voelen, alles moet gehoord kunnen worden. Maar als het op het uitvoeren van de daden aankomt, het daadwerkelijk schrijven van het verhaal, het boek, dan geef ik helaas, een enkel kort verhaal daargelaten, niet thuis. 

Tijdgebrek is een makkelijk excuus. Luiheid is er nog een. Misschien is het de angst dat de illusie me ontnomen wordt, omdat ik het niet blijk te kunnen, echt schrijven. 

De boeken van Pauline Slot bewonder ik omdat het de boeken zijn die ik zou schrijven als ik het zou kunnen. Ik herken de thema's. Na Tegenpool kan ik niet meer gaan vertellen hoe er bij ons thuis Sinterklaas werd gevierd. Het is nu verteld. Ook haar vergelijkingen had ze - ware ik haar vriendin geweest - van mij kunnen jatten. Bovendien is haar hoofdpersoon ook nog eens symphatiek, een komische sarcaste, daar hou ook ik van. Bedacht, gekunsteld zelfs, zijn Slot's zinnen, de verhaallijnen, de plots. Ik geniet van de noeste arbeid die zij zich wel getroost heeft, waar ik het af laat weten.

 

 


Ina
maart '02


 

Relevante links:

Tegenpool
bij Radio Nederland

Blauwbaard
ook besproken bij de grrls

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 18/08/04  Eisjen

Terug naar top pagina