Carol Shields: Unless


"Carol Shields is een Canadese schrijfster. Een hele goeie. Haar boeken zijn intelligent, warm, humorvol, mild, ironisch. (Eigenlijk alles wat ik in een geliefde zoek :-)) Ik heb haar hele oeuvre gelezen. Dacht ik! Maar voorin haar laatste staan twee titels die ik niet ken. Dat wordt weer smullen.

Haar boeken lees ik, normaalgesproken een racelezer, beetje bij beetje, proevend, genietend. Shields houdt van het leven, houdt van mensen. In al haar boeken geeft dit haar karakters hoop, inzicht. Zij staat stil bij datgene waar ik in m'n drukdrukdruk leventje voorbijhol. Daarnaast is Shields een feministe en hebben al haar boeken prachtige vrouwen, die strijden met de zelfkanten daarvan.

Unless (ik weet nog niet van een vertaling) is haar laatste roman. In twee betekenissen misschien. Shields heeft borstkanker en naar verluidt gaat zij het niet overleven. In deze roman speelt de plotselinge ramp die een mens kan treffen een grote rol. De hoofdpersoon, Reta Winters (geboren Summers) heeft haar hele leven in een monotone gelukzaligheid doorgebracht. Ze heeft een liefdevolle echtgenoot, drie slimme dochters, goede vrienden en haar succes als schrijver en vertaler groeit. Plotseling echter, trekt haar oudste dochter zich terug uit de maatschappij, keert vrienden, familie en de universiteit de rug toe om op een straathoek te gaan zitten met een bord om haar nek waarop: "GOODNESS" staat. "Reta´s onderzoek draait uit op een ongecensureerd, soms grappige analyse van onze maatschappij en de redenen waarom een jonge vrouw besluit dat zij er geen plaats in heeft." zegt de recensie. Dat grappige in de analyse kan ik niet volgen.

Alle hoofstuktitels zijn bijwoorden. Nevertheless, or, thereof, already, otherwise. Hier gaan zich de critici vast nog uitgebreid over buigen. Het intrigeert zeker. Ik zoek er voorlopig niet meer (noch minder!) achter dan dat Schields het bestaansrecht van ieder mens duidelijk wil maken 'ondanks' de heersende norm.

Prachtig boek.

Ina

 

 

En nog een grrl over het boek:

Het boek is wonderschoon Het gaat over een vrouw en haar gezin. Ze is succesvol en tamelijk gelukkig met man kinderen en werk.Het gaat steeds beter met haar, tot op een dag haar oudste dochter haar studie laat vallen en ergens op de stoep gaat zitten met een bordje om haar nek met Goodness erop.

Ze legt niets uit. Ze praat met niemand. Ze zit daar maar in weer en wind. In het boek maak je mee hoe vnl de moeder hier mee om probeert te gaan. Ze ontrafelt heel haar hersens en leven om er achter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Soms gaat het in het boek allemaal wat langzaam maar ik las het toch gefascineert. (Misschien omdat ik ook kinderen in die leefijd heb.)

Het verschil tussen een doodgewoon gezin met allemaal redelijke en leuke mensen, en een gezin in opperste verwarring blijkt niet groot. Het einde vond ik eerst iets teleurstellend maar na een paar dagen herkouwen was het eigenlijk een prima einde. Van harte aanbevolen dus.

Joan

 
 


relevante links:

Carol Shields: De republiek der liefde

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 12/09/05  Eisjen

Terug naar top pagina