Ton van Reen - Bevroren dromenIk ben dol op het luisteren naar luisterboeken, vooral tijdens het autorijden (wat ik nogal veel doe, dus plenty tijd daarvoor). Van de uitgeverij Audiolect kreeg ik het luisterboek 'Bevroren dromen' van Ton van Reen.

Bevroren dromen beschrijft een herfstdag in een nogal afgelegen Zuid-Frans dorpje. Marguerite (raar met audioboeken, je moet zelf bedenken hoe de namen geschreven worden :-) ) is de vereenzaamde, zonderlinge weduwe van een boer, die zelden meer buitenshuis komt en leeft van wat haar inwonende dochter Juliette voor haar meeneemt. Verder houdt ze zich bezig met wijn drinken en mijmeren over haar jeugd en haar ongelukkige huwelijk (hierop slaat de titel 'Bevroren dromen'). Ze is gevangene van haar eigen leven geworden.

Haar dochter Juliette is vastbesloten te ontsnappen aan het leven dat haar moeder leidt. Ze is nu 16 of 17 (dat is het nadeel van audioboeken, je kunt geen ezelsoortjes maken bij dit soort details :-) ) en werkt in de plaatselijke kroeg. In haar vrije tijd zwerft ze door de bergen in de buurt van het dorp. Je voelt dat ze wacht op die ene kans om ervandoor te gaan.

De derde persoon in het verhaal is de Algerijn Achmed, die in de Algerijnse oorlog in het Franse leger diende en nadien dus niet in Algerije kon blijven. Hij wordt als legionair geduld door de Fransen, maar moet vele vernederingen doorstaan. Hij leeft op het randje van de pure armoede.

Op de bewuste dag fietst hij door het dorp, op weg naar een wijn boer in de Provence waarhij zal gaan helpen bij de druivenoogst. In het dorp aangekomen ziet hij dat er aan een camping gewerkt wordt. Hij vraagt de opzichter om een baantje, en krijgt het. De levens van Marguerite, Juliette en Achmed raken elkaar op die dag. Maar daarover vertellen zou teveel verklappen.

Bijzonder aan de schrijfstijl is dat de hoofdstukken achtereenvolgens Marguerites handelingen, die van haar dochter en die van Achmed beschrijven. Eigenlijk is het een vrijwel perfecte klassieke tragedie: de eenheid van tijd (1 dag), van plaats (het dorp en zijn directe omgeving) en handeling (tenzij de herinneringen aan vroeger van Marguerite dan niet zouden mogen?).

Het verhaal wordt uitstekend voorgelezen. Ik had totaal geen idee wat me te wachten stond en daarom was ik even verbaasd over de redelijk saaie stem van Berber Hoving, maar later vond ik die juist perfect voor dit verhaal: het onderstreept de saaiheid van het dorp. Op www.audiolect.nl kun je een stukje luisteren, wat
overigens nu ik het terugluister minder rustig klinkt dan ik me dacht te herinneren. Misschien is de afspeelsnelheid van mijn CD-speler in de auto iets lager? Op de website van Ton van Reen  vind je meer informatie over de schrijver, die geboren werd in 1941 te Waalwijk en een groot aantal boeken op zijn naam heeft staan.

 

 

Else.

 


In 1965 debuteert Ton van Reen met de gedichtenbundel Voge!s. Zijn eerste roman, Geen oorlog, verschijnt in 1966. Hij bouwt aan een bestaan als free lance-schrijver en radiomedewerker met het schrijven van 32 luisterspelen. In '68 trouwt hij met Corrie Zelen en zette een uitgeverij op van vooral Afrikaanse literatuur. In 1984 stopt hij met zijn werk als uitgever om zich weer volledig aan het schrijven te wijden.
(Meer informatie op de website van Ton van Reen)

Audiolect is in het voorjaar van 2004 opgericht en is een uitgeverij van audiolectuur zonder banden met een uitgever van gedrukte boeken. Audiolect geeft zelf Nederlandstalige audiolectuur uit en zal in de toekomst tevens anderstalige audiolectuur importeren (b.v. Engelstalig).

 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/04/06  Eisjen

Terug naar top pagina