Claire Polders: De onfeilbare  
De oproep voor een recensie over 'De onfeilbare' kwam vlak nadat Claire Polders haar boek had geïntroduceerd in 'Goedemorgen Nederland'  (Nederland 1). Dat interview had mij nieuwsgierig gemaakt naar het boek. Het interview ging eigenlijk vooral over het leven van Claire zelf. Haar opleiding tot filosofe, haar vertrek naar Parijs, de ontwikkeling in haar persoonlijkheid. Ik had meteen het vooroordeel dat er een jonge schrijfster zat, die haar beperkte levenservaring om had gezet naar een boek. Toen ze vervolgens ook nog aangaf dat ze tijdens het schrijven overal en nergens inspiratie vandaan had geplukt, werd ik helemaal nieuwsgierig. Ik vroeg me af of ze de verwachting wel waar kon maken en het antwoord kon geven op de vraag van de achterflap: 'wat is identiteit in een wereld waarin waarheid en leugen, feit en fictie niet langer te onderscheiden zijn?' Ik was bevooroordeeld en helaas heeft Claire dit maar tot een deel kunnen ombuigen naar bewondering.

Het boek begint wat schokkerig. Er wordt een poging gedaan een beeld te schetsen van de hoofdpersoon, Amber. Gebeurtenissen waarvan ik denk 'wat doet het ertoe', worden uitgebreid beschreven, terwijl andere dingen weer kort aan bod komen en een paar pagina's verder zonder problemen in bijna dezelfde bewoordingen herhaald worden (ook na herlezen van 'Amsterdam I' blijft dit gevoel). Het komt op mij een beetje onzorgvuldig over. In New York komt het verhaal op gang. Maar nog steeds boeide het mij niet voldoende om continu te blijven lezen. Uiteindelijk komt het eerste deel van de anticlimax (einde van 'New York I'); voor mij een tegenvaller. Pas in het laatste deel ('Amsterdam II') wordt het echt beter. Dingen vallen op zijn plaats en die (re)acties van Amber aan het einde van 'New York I' krijgen meer betekenis. Het boek wordt netjes afgerond. Heb je in het begin het gevoel dat de schrijfster nog niet goed wist waar het boek zou eindigen, aan het einde heb je zeker het gevoel dat alle losse eindjes die ze zelf gecreëerd heeft aan elkaar worden geplakt.

Geïrriteerd was ik door het gebruik van smileys in het. Gemeengoed voor PC gebruikers van de leeftijd van Claire en mij (ik ben van 1975), maar ik vind het niet passen op papier. Dan had ze beter een e-book uit kunnen brengen. 

Zou ik het boek aanraden aan anderen? Misschien wel. Ik denk niet dat veel mensen het in één adem uitlezen, maar lezend in de tram gaat best. De personages krijgen een gezicht en sommige stukken van het boek zijn echt goed, zetten je aan het denken over je eigen identiteit en die van mensen om je heen. Ik heb aan het einde van het boek dan ook zeker gedacht over mijn eigen vriendschappen en de ontwikkelingen daarvan in relatie tot belangrijke gebeurtenissen in mijn leven.

Ik denk dat Claire het boek moet herschrijven als ze wat ouder is en meer heeft geschreven. De potentie zit er zeker in, maar de schrijfster moet op schrijfgebied nog volwassen worden. 
Evelien

 

 

Claire Polders (1976)
"Mijn leven is net begonnen. Wat kan ik schrijven? Een lijstje jaartallen met feiten is niet representatief. Goed, ik ben geboren en heb op school gezeten. Wie niet? Ik heb gewerkt, gestudeerd en gereisd. Dat maakt mijn leven allerminst uniek."


omslag ontwerp: 
Nico Richter
illustratie: Maurice Denis
ISBN: 90 5018 645 9

Twee Nederlandse vrouwen ontmoeten elkaar in een café in Parijs en zijn vanaf dat moment onafscheidelijk: Cleo de Onfeilbare, Amber de Onzekere. De fascinatie voor elkaar is zo groot dat ze besluiten hun huidige levens op te geven en samen naar New York te verhuizen. Daar blijkt hun vriendschap een succesformule: ze slagen in alles wat zij ondernemen. Gesteund door Cleo start Amber een glansrijke carrière in de fotografie, maar terwijl haar dromen worden gerealiseerd, worden zij ook ondermijnd. Langzaam ontmaskert Amber haar vriendin en hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze beseft wie zij zelf geworden is. Lees hieronder het hoofdstuk waarin Amber besluit te vertrekken naar New York. 
Fragment uit het boek

Recensie bij:
De jongste cultuurhaard van Nederland
(voor mensen die het niet erg vinden om 'verklappers' te lezen) '8weekly'

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/03/05  Eisjen

Terug naar top pagina