David Plotz: Wonderkind op bestelling
Vertaling: Rob van Kan



Wonderkind op bestelling is het verhaal over één van de meest wonderlijke spermabanken in Amerika. In 1980 begon Robert Graham uitvinder van kunstof brillenglazen op 70 jarige leeftijd een nieuwe carrière door de Repository for Germinal Choise op te richten. De excentrieke miljonair wilde met een spermabank waaraan alleen Nobelprijswinnaars (van de exacte wetenschappen), rekenwonders, succesvolle zakenmannen en ster-atleten konden doneren de wereld redden van verdere degeneratie van de menselijke soort. Deze spermabank die al gauw de bijnaam Nobelprijs-spermabank kreeg heeft in de 19 jaar van haar bestaan meer dan 200 kinderen geproduceerd.

De schrijver van het boek hoorde op tienjarige leeftijd voor het eerst iets over de "Nobelprijs- spermabank" toen zijn vader vol afkeuring er een artikel over las. Als journalist bij het internettijdschrift "Slate" komt hij 20 jaar later tijdens zijn onderzoek naar William Schockley er achter dat deze Nobelprijswinnaar één van de donoren van de Nobelprijs- spermabank is geweest. In 1999 werd de Nobelprijs- spermabank opgeheven, De archieven van dit meest vergaande experiment in genetische manipulatie van mensen in de geschiedenis van de VS werden gesloten. Wat was er met de kinderen gebeurd, waren het de briljante kinderen geworden die Graham verwacht had? Wat voor types waren de moeders en waren er " superman" vaders die om hun onbekende kinderen gaven? David Plotz schreef een artikel in "Slate" en deed een oproep om contact met hem op te nemen als zij iets wisten over de Nobelprijs-spermabank. Al snel werd er gereageerd. Enkele kinderen wilden weten wie hun biologische vader is en of ze half broertjes en zusjes hebben. Ook enkele vaders melden zich trots, beschaamd of alleen maar nieuwsgierig naar hun kinderen. Maar vooral veel vrouwen wilden weten wat de identiteit is van de donor die zij op basis van een codenaam en een karakterbeschrijving gekozen hadden als vader voor hun kind. Wat volgt is een verslag van zijn werk als "zaaddetective". Maar dat niet alleen, in het boek beschrijft David Plotz de moeizame start van de Nobelprijs-spermabank, verklaart het aanvankelijke succes en geeft aan waaraan het ten onder is gegaan. Ook noemt hij de soms hilarische reacties op de Nobelprijs- spermabank zoals het boek Mijn oom Oswald van Roald Dahl. Verder geeft hij een historisch overzicht van de ontwikkeling van zaaddonatie, de normen en waarden ten aanzien van de mogelijkheden, de leer van de eugenetica en de verschillende vormen daarvan die ofwel pleiten voor meer gebruik van zaad van superieure mensen ofwel d.m.v. bijvoorbeeld gedwongen sterilisatie zorgen dan bepaalde bevolkingsgroepen, zieken, verstandelijk beperkte mensen, criminelen enz. geen kinderen krijgen. Daarnaast schets hij een beeld van de steeds verdergaande vruchtbaarheidsindustrie waarbij van alles mogelijk lijkt.


Het was niet zoals ik vreesde alleen maar een op sensatie belust verhaal. Er stond ook veel interessante, soms schokkende, maar ook wel amusante informatie in over bijvoorbeeld de ontwikkeling van het bewaren van sperma (voor dat dat mogelijk was waren donoren vaak artsen of medicijnstudenten), de onbewuste bijdrage aan de emancipatie door Graham (die de eerste was die vrouwen zelf hun donor liet uitzoeken), de geschiedenis van de eugenetica en de invloed op de ontwikkeling van de spermabank (in 1880 was er al een beste mannen fokprogramma) en de verschuiving van anonieme donor naar wetgeving die dat onmogelijk maakt (waardoor er steeds minder donoren bij spermabanken ingeschreven staan). David Plotz stelt ook vragen bij het toekomstige gebruik van de steeds verder gaande technische en ethische ontwikkelingen. Tegenwoordig kunnen veel vrouwen gebruik maken van kunstmatige inseminatie als ze een kinderwens hebben. Maar moet het ook gebruikt worden om een zo perfect mogelijk kind te krijgen?

En zijn programma's zoals de bij Talpa eind vorig jaar aangekondigde "Spermashow" waarin een vrouw met een kinderwens een spermadonor mag uitzoeken straks normaal?
 

J@nke
 


 


Recensie exemplaar
Bruna B.V.

The Genius Factory

Eugenetica

De bizarre Nobelprijs sperma bank in een notendop

Nobelkind ben je een modelkind?

The Nobel Sperm Bank Celebrity

Een baby op maat


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/01/06  Eisjen

Terug naar top pagina