Vivienne Parry: De waarheid over Hormonen
Wat gebeurt er met ons als we verliefd, huilerig, prikkelbaar of ronduit onuitstaanbaar zijn? '
The truth about hormones' vertaald door Sanne van Vuuren
London 2005 /   ISBN 9058313581


De ondertitel dekt de lading niet. Parry geeft een veel breder beeld van de hormonale beïnvloeding van ons bestaan dan het terrein waar je als leek het eerst aan denkt. Zij beschrijft ''de wonderbaarlijke elegantie van het endocriene systeem'' dat niet alleen je sexualiteit reguleert, maar ook je groei, gewicht, activiteit, waak- en slaapritme, formatie van je geheugen, tijdsbeleving, energiebalans, eetlust, lichaamsgewicht, lichaamstemperatuur, haargroei, stress enzovoort. De hormonen doen dat niet op hun eentje, ze hechten zich aan receptoren, worden op tijd afgeremd door andere lichaamssystemen, maken deel uit van een zo ingewikkeld en complex geheel dat het woord 'waarheid' in de titel weinig wetenschappelijk aandoet. De endocrinologie staat nog in de kinderschoenen en wat Parry kan vertellen is in ieder geval niet de laatste waarheid. Op bladzijde 122 zegt ze het zelf: wat de waarheid precies is, moet nog ontdekt worden.

Er zijn twee 'disciplines' binnen de hormonologie. Wetenschappelijke endocrinologie is er een van, de andere is kwakzalverij. Parry bespreekt beide terreinen en doorspekt haar wetenschappelijk verhaal met voorbeelden en bon mots die soms aardig zijn, soms heel aardig en soms behoorlijk over the top. Het lijkt vaak net of ze achteraf van die opleukertjes in haar tekst heeft gewrongen om het geheel wat makkelijker verteerbaar te maken. Dat die twee stijlen met elkaar botsen zou in een literair werk verwerpelijk zijn, maar in een populair-wetenschappelijk boek zal het waarschijnlijk weinig mensen storen. Zo staat er bijvoorbeeld midden in een wetenschappelijk betoog:''Vervolgens word je geacht er als een
bezetene op los te neuken''.

De eerste 42 bladzijden met het begrippenapparaat zijn erg technisch, maar daarna wordt het boek boeiend. Je krijgt veel informatie en hardnekkige misverstanden worden uit de wereld geholpen. Testosteron toedienen bijvoorbeeld maakt de man niet potenter, hij leeft er ook niet langer door, maar juist korter. Overgewicht wordt niet door gebrek aan zelfbeheersing maar door een tekort aan leptine in de hand gewerkt. Baby's bepalen zelf het moment van hun geboorte door een hormoonuitstorting van hun bijnieren die op het moment van hun geboorte veel groter zijn dan die van hun moeder. En als Kennedy vijf jaar eerder was geboren dan had de geschiedenis een andere wending genomen, want dan had Kennedy niet lang genoeg geleefd om Amerika's president te worden. Dankzij het gesynthetiseerde hormoon cortison kon hij de ziekte van Addison overleven. Dit is een willekeurige greep uit een hele serie wetenswaardigheden. Ze zijn meer dan leuke conversatieonderwerpen voor verjaardagsfeestjes onder andere doordat ze je duidelijk maken waaróm het zo moeilijk is om je gedrag te veranderen en wélke gedragsverandering desalniettemin bovenaan je lijst goede voornemens moet staan: meer bewegen.

Dit boek telt inclusief de bibliografie en verklarende woordenlijst 367 pagina's

Vivienne Parry werkt als wetenschapsredacteur voor de Guardian en Good Housekeeping. Ze studeerde genetica en immunologie in Londen en schreef haar proefschrift over de geschiedenis van het hormoon.




Jop

 


De Endocrinologie houdt zich bezig met de functie van hormonen in het lichaam, met ziekten die ontstaan ten gevolge van overproductie of juist het wegvallen van de productie van bepaalde hormonen, zoals diabetes, en met aandoeningen van organen waar hormonen worden gefabriceerd (schildklier, hypofyse, bijnier etc.). Een endocrinoloog is de medisch specialist, van huis uit een internist, die mensen met een endocriene aandoening behandelt en begeleidt.
(Meer bij Medischestartpagina.nl)
 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/11/05  Eisjen

Terug naar top pagina