Elisabeth Nobel: Het talent


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Ik heb het boek "Het talent" van Elisabeth Nobel gelezen en ik vind het een mooie roman.

Het boek gaat over een viooldocent aan het conservatorium in Amsterdam, Alec Sommer die door iedereen gewaardeerd is. Zijn tweede vrouw Vicky, een gevierd ballerina, besluit na een ongelukkige val een punt te zetten achter haar carrière. Hun kalme gezinsleven met Alecs twee opgroeiende dochters komt in een stroomversnelling terecht wanneer Alec de weerbarstige maar talentvolle jonge violist Raimond onder zijn hoede neemt.

Alec beschouwt zijn nieuwe pupil in eerste instantie als een geschenk uit de hemel. Maar Raimond heeft dan wel een enorm talent maar is geen voorbeeldig student en heeft zo z'n eigen stijl. Hoe moet Alec, die zoveel verwachtingen ten aanzien van hem heeft, hem coachen?

Ik heb genoten van het hele verhaal. Het boek is goed geschreven en ik heb genoten van de gesprekken en het commentaar van de twee dochters van Alec. De één is filosofisch en probeert zo enigszins uit te vissen hoe te leven en de ander is een pure levensgenietster die er uitbundig op los leeft.

Het leven en de sfeer op het conservatorium worden heel levendig beschreven. Het boek handelt over de ijzeren discipline die je ver moet brengen maar misschien ook tenkoste kan gaan van je plezier in het musiceren. Faalangst doordat de lat zo hoog ligt en de moordende concurrentie. En wordt er wel een geheel eigen stijl op prijs gesteld als je op hoog niveau musiceert?

Er passeren aardig wat klassieke componisten met hun stukken de revue (beter gedoseerd dan bij Maarten 't Hart), maar voor zo'n weinigweter als ik, net genoeg om nieuwschierig te worden naar die stukken en de verschillende uitvoeringen ervan.

Ik kan me voorstellen dat lezers die hun bestaan in de muziekwereld hebben, vooral de violisten onder ons, veel herkenning zullen vinden in het boek. En misschien kunnen jullie me nog helpen met enkele muziekbegrippen die soms boven een hoofdstuk stonden. Niet alles stond in de Dikke van Dale. Ik heb op mijn zevende één jaar solfege gehad, maar die kennis ligt zwaar onder het stof.

animato = levendig, opgewekt
lusingando = vleiend
glissando = met een vlotte voordracht, zonder accentuatie gespeeld
precipitando = gehaast ???
caldo = ??
vaccilando = ???
perdendosi = langzaam afnemend

Nog even een citaat van de filosofische dochter:

"Ja, ik lees nu over het hindoeïsme. Heel tolerant. Je kunt op alle mogelijke manieren zalig worden. Je kunt in een klooster gaan, maar je kunt ook gewoon werken, geld verdienen en zelfs rijk worden. Als je je maar nergens aan hecht. En als het niet lukt begin je gewoon weer opnieuw, dat is helemaal niet erg. Zoals je een proefwerk kunt overdoen als je je dag niet had. Je had dan gewoon je leven niet. Ik vind het veel leuker dan het christendom..............."

 transwurmli.GIF (2800 bytes)

J@cqh

 

Met nog even een kritische kantnoot:

Nieuwe MailAlleen dat tolerante hindoeisme .... doet mij altijd even kuchen. Als je ziet hoe recht-in-de-leer hindoes hun vrouwen behandelen (als een lagere kaste), of te keer gaan tegen moslims.... om nog maar niet te spreken  van de manier waarop de hogere kastes de lagere behandelen en de afgrijselijke vooroordelen die in die kringen opgeld doen, mwa ..... WAt niet wil zeggen dat er niet veel aantrekkelijks is in de  hindoe-riten en sprookjes en verhalen; al die heerlijke goden die lustig vreemd gaan en andere menselijke dingen doen!

en een reactie op de aanbeveling.

Nieuwe MailHet talent, aangeraden door J@cq ( gefeliciteerd nog met je verjaardag!). trof ik gisteren in de bieb aan en heb het meteen helemaal uitgelezen. het leest heel vlot en is ook wel een boeiend , herkenbaar (conservatoriumgrrl) verhaal, soms iets te voorspelbaar, maar wel met veel gevoel ( con affetto) geschreven. Ik heb me niet ingespannen om de betekenis van de muziektermen boven de diverse hoofdstukken te combineren met de inhoud van het desbetreffende hoofdstuk, al die gevoelens die daardoor uitgedrukt worden vind je eigenlijk wel door het hele boek heen.

Heb je trouwens opgemerkt dat er ook op diverse plaatsen tussen de alinea's/hoofdstukken muziek-rusttekens staan? Leuk boek, zó uit helaas.

relevante links:

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/03/02  Eisjen

Terug naar top pagina