Michel Moore: Stupid White Men



Een tijdje terug schreef ik: 

> Stupid white men van Michael Moore. Even heel kort mijn mening: humoristisch, vlot geschreven, maar hier en daar erg overtrokken. Overal wat achter zoeken is ook een kunst ;-D  

Ik heb 'Stupid White Men' net helemaal uit (mijn eersteling voor 2004) en we hebben het gisteren besproken met een kleine delegatie van mijn IRL-leesclubje (ja, ja: ik ben door boekgrrl Marieke gescout als Leidse leeslustige en maak dan ook sinds kort uit van de befaamde leesclub 'de onbeschreven blaadjes'.)  Ik vond Stupid White Men geen boek dat je zo maar even leest. Ik heb het telkens afgewisseld met stukjes nederlandse fictie. 

Dit was het eerste boek in heel lange tijd dat ik integraal in het engels heb gelezen en dat is denk ik vooral aan Moore's schrijfstijl te danken. Hij schrijft losjes en niet zo vreselijk belerend amerikaans (niet iedereen zal 't met me eens zijn hier, denk ik) Ik vind jouw 6.5 iets te weinig eer, ik zou zelf een 7 geven. Het boek pakte me namelijk well en maakte me af en toe flink kwaad. Wat Michael Moore te vertellen heeft, is belangrijker dan zijn stijl. Hoewel hij het dankzij die stijl wel bij mij naar binnen krijgt. Ik was al nooit zo'n fan van Amerika (ben er overigens nog nooit geweest), maar toen ik dit boek uithad, kwam ik maar tot een conclusie: een bananenrepubliek, dat is 't. En ik ben blij dat ik er niet hoef te wonen. 

Moore overspoelt je met (vreselijke) wetenswaardigheden. Ik zal er een paar noemen die op mij vooral indruk maakten (misschien zegt 't wel iets over mij dat ik dit soort dingen nog niet wist, of dat ze niet waren blijven hangen, in ieder geval...):   

-Het is niet ongewoon dat Amerikaanse scholen gesponsord (echt flink) worden door frisdrankfabrikanten als Pepsi en Coca Cola. Zo kon het gebeuren dat een jongen die op een door Coca gesponsorde school op de dag van de schoolfoto -lekker puber- een Pepsishirt droeg, geschorst werd. 

-Bush en Bin Laden waren in 1979 zakenpartners (Bin Laden haalde Bush's failliete oliemaatschappij uit 't slop) Zou het daarom ook zijn dat: 

-op 12 september (the day after) toen al het vliegverkker stil lag, er één vliegtuig toestemming kreeg in verschillende delen van Amerika leden van de Bin Laden-familie op te halen? 

-Dit boek was bijna op de plank blijven liggen (censuur!) en is uiteindelijk door de Britten gepubliceerd (ook de financierders van veel van Moore's kritische films.) 

-Bush is niet de eigenlijke winnaar van de verkiezingen, dat was Gore. Maar Florida fraudeerde o.l.v. gouverneur Jeb Bush. Ook interessant vond ik het om nu eindelijke eens iets te weten te komen over de andere partijen dan de democraten en de republikeinen. En dat die helaas te weinig stemmen krijgen omdat de kiezers calculerend stemmen (denk aan de PvdA bij onze laatste verkiezingen)   Ik ben het niet helemaal eens met het feit dat Michael Moore overal wat achter zoekt. Hij publiceert een uitvoerige lijst van bronnen en over de zakenrelatie van Bush en Bin Laden had ik inderdaad ook al eens gehoord van een politicologie-studerende vriendin (Zij las het in een boek van voor 2000). Maar je bent na en tijdens het lezen van dit boek inderdaad geneigd te vragen naar _tegengeluiden_. 

Ik heb het boek zelf opgevat als een tegengeluid en ga er van uit dat Michal Moore niet zomaar loze kreten slaakt. Ben benieuwd wat andere meer Amerika-georienteerde grrls hiervan vinden en weten (Marietje? Eisjen? Anderen?), want ik kan hierover natuurlijk weinig concreets zeggen, behalve dat me lijkt dat Michael Moore plausibele dingen zegt.   

Ik vond het enerzijds een indrukwekkend boek, omdat er zoveel misstanden aan de kaak werden gesteld, anderzijds kwam het bij mij ook wat drammerig over,
maar dan vooral omdat het veel herhalingen bevatte. Ik vind zelf dat het hem beter lukt om zijn verhaal over te brengen op film (bv. Bowling for Columbine) dan in een boek. op een of andere manier beperkt het medium hem. Ik heb het boek hier nu niet bij me, maar ik herinner me dat het hoofdstuk over de blanke man het meest indruk maakte. Hierin gaat Moore in op de angst voor zwarte mannen en laat hij zien dat de meeste ellende mensen is aangedaan (oorlogen, milieuvervuiling, kernwapens, noem maar op) door blanke mannen. We moeten dus eigenlijk met zn allen heel erg bang zijn voor zwarte mannen. Daar is Moore heel sterk in: je dingen vanuit een ander perspectief laten bekijken. www.michaelmoore.com is ook zeker een aanrader.

Ik heb het - tot de herhalingen me opbraken - ademloos gelezen. er stond erg veel in dat ik niet wist en waarvan ik nav zijn bronvermeldingen intussen heb begrepen dat het wel degelijk waar is. Wat ik bv een eye-opener hoofdstuk vond was dat over 'waarom Clinton de  beste Republikeinse president was'.

Moore is een drammer en hij manipuleert een beetje maar hij haalt ook veel ware dingen boven water en schrijft erg goed.\

Leiden  werd (wordt?) gesponsord door de ANN/AMRO bank. Vroeger stonden er door de gehele A-faculteit snoep- en koffieautomaten waar je geld in kon doen. Na de sponsoring kon je alleen nog maar betalen met een chipper (of hoe heet zo'n ding precies?). En er hing 1 chip-oplader van, juist de ABN/AMRO bank! (Ik werkte op de Uni en wist niet precies hoe ik mijn chipknip moest opladen...Heb toen maar een waterkoker aangeschaft.)

Wat me wel bevalt aan Michael Moore is dat hij ook de Democraten niet spaart. Het boek heb ik een paar maanden geleden al gelezen en na een tijdje begon het me echter toch te vervelen. Omdat ik veel ervan al had gezien in
zijn tv-programma's, omdat 'ie in herhaling vervalt maar ook omdat ik zelf op den duur een wat ongemakkelijk gevoel krijg. Het is wel heel makkelijk om je als Hollandse leftwing-liberal op te winden en tegelijkertijd vrolijk te maken over die idiote Amerikanen; de zeldgenoegzaamheid ('zo zijn wij gelukkig niet') ligt op de loer. Terwijl ik ook denk: wie trekt er hier eens een paar beerputten echt open?




 

      relevante links:

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/11/04  Eisjen

Terug naar top pagina