Fleur van der Laan: Rus


De reden dat ik dit boekje ben gaan lezen is simpel: Een vrouw met een mannelijk beroep, zeevaart en een onweerstaanbare Rus. Een poŰtische vertelling, volgens de beschrijving op de site van uitgever, over een liefde op zee, aan boord van een containerschip. Op het moment dat machinist Roos de ogen van fitter Boris ontmoet, een getrouwde Rus die veel ouder is dan zij en veel lager staat in rang, verliest zij elke grond onder haar voeten. Met veel gevoel voor ongeslepen erotiek schetst de auteur de positie van een vrouw in een door mannen gedomineerde cultuur.

Fleur van de Laan, zelf werktuig bouwkundige op de grote vaart, neemt ons dus mee naar een ruwe mannenwereld van bontgekleurde en ontheemde zeehelden. De novelle begint als Roos aan boord komt van het grote schip in Singapore en eindigt als het schip wordt verkocht en de bemanning het schip moet verlaten. Boris gaat terug naar zijn vrouw, zoon en Rusland en Roos alleen naar huis. Van der Laan zet haar hoofdrolspeelster neer als een charmante machiniste, die als een frisse wind door het leven van haar mannelijke collega's waait. Haar liefde voor Boris wordt nuchter beschreven en je voelt de aantrekkingskracht die er ontstaat. Roos staat aan boord natuurlijk ze haar mannetje, verliest ze geen moment haar vrouwelijke charmes en blijft ze in de meest absurde situaties cool en zichzelf terwijl ze de rest van de bemanning van zich af moet slaan. De Proza die van der Laan gebruikt omvat veel scheepstermen, die allemaal netjes van sterretjes zijn voorzien en onder aan de bladzijde worden uitgelegd, je ruikt de smeerolie, je voelt het deinen van het schip.

Het boekje is knal roze en op de losse omslag staat een intrigerende foto van een mooie vrouw in een haven. Ze staat te turen naar herinneringen. Deze foto heeft Paul Hosek gemaakt en helaas kan ik weinig achtergrondinformatie over hem vinden behalve dat hij ook actief is in de film wereld als filmer/documentairemaker.

Rus heeft mij geen moment verveeld, was helemaal zoals ik me dit verhaal voorstelde en ik heb genoten van het origineel gevonden einde.

 

Fleur Guern
 

 Uigerverij Ad. Donker

'RUS heb ik in twee weken geschreven. Boris, de hoofdpersoon in mijn boek, bestaat. We hebben elkaar aan boord ontmoet, een paar jaar geleden. Hij was fitter, repareerde water- en gasleidingen, ik was machinist. Alle andere personages zijn verzonnen. In RUS hebben Boris en ik een kortstondige verhouding, maar in werkelijkheid was hij niet in me ge´nteresseerd. Hij was onbereikbaar. Hij heeft nooit gezegd dat het niets zou worden, maar ik wist dat het zo was. Ik heb er anderhalf jaar over gedaan om over de verliefdheid heen te komen. Maar het was niet vervelend. Wat ik met hem heb meegemaakt was mooi, het overstemt alles. Ik wilde die herinnering vasthouden, ik wou haar koesteren. Daarom staat ze nu in een boekje.'
(Meer in een intervieuw met Fleur van der Laan)


xxx

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/11/05  Eisjen

Terug naar top pagina