Carrie Kabak: Het blijft toch je moeder


Het blijft je moeder" opent ermee dat Kate Cadogan zweert nooit meer seks te zullen hebben met haar man. Bij thuiskomst ontdekt ze namelijk dat haar puberzoon Charlie het feestje van de eeuw gehouden heeft en dat hun huis een ravage is. En dan ook echt een ravage en niet die van het soort ruim je troep eens op. Vloerbedekking is of beschadigd, of vol vlekken en dat
geldt ook voor de muren. Gebruikte condooms hangen over de kraan. De vaatwasser zit vol met blikjes en is kapot om over de rest nog maar niet te schrijven. Haar man Rodney is te zeer in zijn sportprogramma verdiept om zich er ook maar enigszins om te bekommeren. Zijn leven bestaat uit werk, netwerken en golf. Mee eten zit er meestal niet in, en ook tijdens bezoek aan zijn familie ontrekt hij zich aan Kate en gaat golfen. Hoe heeft het toch in godsnaam zover kunnen komen, vraagt Kate zich af. Een paar glazen wijn verder heeft Kate het gevoel door een 'tijdtunnel' te vallen en ze komt ergens in het jaar 1965 terecht, op de dag dat ze samen met haar moeder Biddy haar eerste bh koopt. Biddy is een zeer katholieke en autoritaire vrouw, die haar dochter meer dan eens vernedert en tot in het diepst van haar ziel kwetst.

Dan volgt een terugblik waarin Kate haar leven beschrijft vanaf april 1965 tot eind 1995. Ze groeit op in een klein Engels stadje, haar moeder is katholiek, autoritair en streng, vooral wat betreft afspraakjes met jongens.

Toch lukt het haar om in het geheim een afspraakje te maken met een jongen. Barry Finch het stuk van de school Ze worden betrapt door klasgenoten en het geroddel begint. Vooral als blijkt dat Barry het niet zo nauw neemt en al een ander meisje heeft zwanger gemaakt. Ook Kate's moeder ondekt dat er wat gaande is. In een fel gevecht in de badkamer ontfutselt ze Kate een briefje wanneer harde slagen op de rug volgen. De vader spreekt de moeder niet tegen. Kate is zo boos dat ze de reep die ze even daarvoor van haar vader kreeg weer terug geeft.

Kate vindt liefde bij de moeder en haar vriend van haar vader. Ze gaat daar regelmatig naar toe en wordt daar liefdevol behandeld. Na de dood van de moeder van haar moeder gaat ze naar Ierland om de rest van de familie van haar moeder te ontmoeten. Vooral de vrouw van haar oom maakt een positieve indruk. Haar moeder ligt daarentegen slecht bij beide families. Biddy (de moeder) wil veel controle hebben over het leven van haar man en dochter en stelt alles in het werk om een flinke stap op te schuiven op de maatschappelijke ladder. Dit bepaalt de puberteit van Kate zeer. Ondanks dat Biddy Kate slecht behandelt probeert Kate toch bij haar in de gunst te komen. Soms denk ik wel eens zak maar in de str.., maar Kate probeert het toch steeds weer. En zo nu en dan probeert Biddy het ook, maar haar dwang om het vernislaagje op peil te houden is te groot.

Kate besluit eiteindelijk om ver weg te gaan studeren. Ze gaat met een vriendin in een huis wonen. Ze wordt zelfs verliefd, verloofd en zou gaan trouwen, maar wordt als de jurk al klaar is in de steek gelaten.

Ze gaat lesgeven en gaat met een collega mee naar een feest in Londen en heeft een one nightstand. Achteraf blijkt deze man getrouwd te zijn, maar hij zegt dat zijn huwelijk op het einde loopt. Dat blijkt allemaal niet waar, maar dan is Kate al zwanger. Tijdens haar bezoek aan haar oma in Wales krijgt ze een miskraam. De verhouding bloedt ook dood.

Uiteindelijk ontmoet ze Rodney - niet de man van haar dromen, maar hij kan haar moeders goedkeuring wegdragen, want hij is rijk - met wie ze trouwt en zoon Charlie krijgt. Het huwelijk is een ramp. Rodney gedraagt zich als een vrijgezel (niet zozeer omdat hij ook andere relaties heeft, maar omdat hij zich gedraagt alsof hij alleen leeft). Kate is dol op haar zoon en na het feest incident waar het boek mee begint komt het ook weer goed met hun
relatie.

Als Kate besluit voor een scheiding te gaan brengt ze haar dierbare spullen en haar aandeel in de boedel naar haar ouders. Om zo te voorkomen dat Rodney er de hand op kan leggen. De scheiding verloopt met veel gedoe om geld enzo. Zeker als blijkt dat Kate een man heeft ontmoet tijdens haar bezoek aan haar jeugdvriendin in Frankrijk. De sfeer verhard en zelfs haar ouders kiezen de kant van Rodney en brengen de spullen terug naart hem.

Uiteindelijk volgt de echtscheiding en vertrekt Kate naar Frankrijk waar ze aan de slag gaat met het opzetten van een horeca-onderneming en waar een nieuwe liefde wacht. Tegelijkertijd breekt ze met haar ouders.

Oordeel

Ik vond het een zeer onderhoudend boek. Er zaten voldoende verrassende wendingen in. Soms zou je Kate wel eens een schop onder de kont willen geven als ze zich weer door alles en iedereen laat sturen. De relatie met haar moeder deed mij erg denken aan de moeder en dochter relatie in het boek de goddelijke geheimen van de yaya zusters van Rebecca Wells. Hoe moederliefde een gevangenis kan zijn. Het boek was goed in staat dat benauwende gevoel over te brengen.

Het boek bleef ondanks alle ellende geloofwaardig. De karakters waren niet 1 dimensionaal. Met andere woorden er waren momenten van sympatie voor de moeder en ergernis met Kate. Dat maakt het voor mij geloofwaardig. Het lastigste bij het schrijven van een boek is het begin en het einde. Het begin vind ik goed, het einde iets minder. Ik vind het einde wat afgeraffeld. De zorgvuldigheid van de rest van het boek ontbreekt. Maar dat is maar een klein missertje in verder een mooi verhaal.


Natascha
 

 


Carrie Kabak weblog
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/11/05  Eisjen

Terug naar top pagina