Morag Joss: in de geest van PucciniEen coming-of-age roman. De 15-jarige Lila heeft een niet alledaags leven. Waarom haar ouders bij elkaar zijn en blijven, ze snapt het niet. Haar moeder is een gewezen operazangeres, nogal over het paard getild, en dat botst stevig met haar oerdegelijke en saaie vader. Die saaie man heeft intussen wel een verhouding heeft met zijn secretaresse, en als ze achteraf terugkijkt op haar jeugd beseft ze dat haar vader zorgzamer was dan ze dacht. Nu het vakantie is komt oom George logeren, en Lila kijkt er naar uit: ze heeft een zwak voor deze Londenaar.

Lila's ouders hebben op dat moment weer eens ruzie, dit keer over een groot geldbedrag. In een hysterische bui wil de moeder met grote rode letters het woord 'rotzak' op de garagedeur verven, maar de verf raakt op en er staat alleen maar 'rotz'. Als haar vriendin dat ziet wil Lila niet toegeven dat haar moeder dat deed, ze verzint ter plekke het "regionaal Operagezelschap van Turandot Zangers". En dit verhaal vertelt ze oom George als hij arriveert.

Wat wil oom George redden als hij voorstelt om de opera Turandot dan ook maar op te gaan voeren, met inschakeling van alle dorpsbewoners? Wil hij het huwelijk van de ouders redden, of is het om te voorkomen dat Lila in de ogen van haar vriendin afgaat? Of heeft hij meer persoonlijke motieven?

Als Lila's vader sterft gaat ze na jaren niet terug te zijn geweest naar 'huis', en ze beleeft de 'turandot'-zomer opnieuw. Het hele drama zoals het zich afgespeeld heeft komt terug, met bij bepaalde dingen een besef, een weten achteraf. Ze leeft zich zodanig in in die zomer van lang geleden, dat het verleden haar letterlijk inhaalt, er is een periode dat ze niet meer weet in welke tijd ze leeft.

Volop drama, maar om de een of andere reden kom ik toch niet echt in het verhaal. Te langdradig misschien, met soms wat bombastische taal. De spanningsboog ontbreekt vooral in het eerste deel, en de clou is te voorspellen. Het feit dat Lila op zolder zelfs het onbeduidenste kladpapiertje dat te maken had met die zomer terugvindt, vind ik nogal ongeloofwaardig. Maar toen het verhaal me dan te pakken kreeg, las ik meteen door. Een lekker boek voor de vakantie zou ik zeggen.

Marjo


Giacomo Puccini
Was de meest succesvolle Italiaanse operacomponist in de periode na Giuseppe Verdi. (...) De warmbloedige melodieŽn, het melodramatische recitatief en de meeslepende dramatiek hebben zijn beste werken een ongekende populariteit bezorgd, ondanks de dikwijls zwakke libretto's (...)
Klassieke Muziek Gids

Turandot: Akte I
In Peking, voor de muur van de keizerlijke binnenstad, leest een mandarijn het volk een keizerlijk decreet voor: Prinses Turandot, dochter van Keizer Altoum, zal trouwen met een huwelijkskandidaat van koninklijken bloede die in staat is haar drie raadsels op te lossen. Kan hij dit niet dan wordt hij ter dood gebracht. Het laatste slachtoffer is de prins van PerziŽ die binnenkort terechtgesteld zal worden.
(Meer bij Opera Weetjes - klikken op opera's en daarna Turandot)

Moreg Joss eerder bij de Boekgrrls besproken.

Recensie Exemplaar
Uitgeverij Bruna
isbn: 9022991148
 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/04/06  Eisjen

Terug naar top pagina