Roel Janssen: Karakter moordEen boek waarvan je via een lekker verhaal ook heel wat opsteekt. Globalisering en China, onderwerpen die je regelmatig over je heen krijgt via kranten, radio en tv en waarvan je dan ook vaak denkt: "Maar hoe zit het dan eigenlijk allemaal precies in elkaar." Niet dat je na sluiting van dit boek er alles van weet, maar wel dat ik dacht de dingen wat beter op een rijtje te hebben. Napoleon riep al van China dat we het land moesten laten slapen, omdat we anders een reus zouden wakker maken waarvan we de krachten en capaciteiten niet zouden kennen. Tegenwoordig krijg je ook beslist het idee dat onze hele economie zich dreigt te verplaatsen van West Europa naar China. Het land waar: 

"Meer dan een miljard mensen bereid zijn te werken voor een loon waarvoor in Europa of de Verenigde Staten mensen niet eens uit hun bed komen als je het ze zou aanbieden aan de deur".


'FinanciŽle science fiction laat ik graag over aan Roel Janssen.'
(Gerrit Zalm, minister van financiŽn, in een Kamerdebat, maart 1997.) Crime.nl

Roel Janssen; Thrillers en non-fictie. Zijn eigen website

Na de periode Mao Zedong, waain Chinesen de keuze hadden uit 3 kleuren kleding en iedereen verondersteld werd op gelijke wijze voordeel te hebben aan de economie, verklaarde Deng Xiaoping (de de facto leider van China van het eind van de jaren '70 tot het begin van de jaren '90) in 1992 dat : 'Rijk worden qlorieus is'. Sindsdien worden; 

"Vrijwel alle mobiele telefoons in de wereld in Chinese fabrieken gemaakt. Driekwart van alle kopieerapparaten, magnetrons, dvd-spelers en speelgoed, de helft van alle digitale camera's en schoenen en 70 procent van de toetsenborden voor computers, zestig procent van de kinderkleding en negentig procent van de beh's komen uit China".

Mao Zedong

Deng Xiaoping

Een nakomeling van de 'laissez-faire'-econoom David Riccardo legt in het boek uit dat China echter geen bedreiging vormt voor de Europese werkgelegenheid. Dat de informatie die ons via zogeheten 'studies' bereikt bangmakerij is. Dat politici demagogie bedrijven, dat:

"Het klopt dat er minder mensen in de industrie werken. Dat heeft niets met China te maken, maar met de zegeningen van de automatisering. Dezelfde industriŽle productie vindt plaats met steeds minder werknemers. In talloze rapporten is vastgesteld dat het verdwijnen van industrieŽn uit Europa een mythe is. een broodje aap."
"Bangmakerij van consultants die hopen dat ze hiermee aandacht trekken. Die studies ken ik. Maar daar staat nooit in dat er in de Verneigd Staten per jaar vijftien miljoen banen verdwijnen, waar nieuwe banen voor in de plaats komen. In Europa met zijn social stelsel ligt dat aantal wat lager, maar niet eens zo heel veel. Lat ik het scherp stellen: het stelsel van Europese sociale zekerheid vormt een groter beletsel voor banengroei dan de dreiging van China of India."

David Riccardo: Government should not interfere with competition in the market. Society was conceived of as full of atomistic individuals governed by identifiable "economic laws." The role of government was to maintain a sound currency and defense, and for the rest to allow these "laws" to operate.
 

Dergelijke beweringen stelden me aan de ene kant gerust en aan de andere kant kreeg ik een benauwd, akelig "Balkenende/Zalm-gevoel" waarbij je meteen ons hele sociale stelsel in elkaar ziet vallen.

 

Iets waar ik ook weinig van snapte waren de mogelijkheden van de 'breedband-technologie'. Nu begrijp ik dat we binnenkort allemaal gaan video-telefoneren, dat we 'films on demand' kunnen gaan kijken en verzin het nog maar meer.

Alles over breedband

Maar wat is nou het verhaal? Want het gaat hier niet om een economie boek, noch om een moderne technologie boek, maar om een makkelijk leesbare en behoorlijk boeiende thriller. Van de achterflap:

"Voor bijgeloof is geen plaats in het karakter van de ambitieuze Harro Hollinger. Maar zijn leven raakt ontregeld als zijn Chinese zakenpartner dood wordt aangetroffen in een Rotterdamse hotelkamer. Tot overmaat van ramp wordt zijn bedrijf Ether.Corp het doelwit van acties van Europese antiglobalisten en blijkt de elektronische apparatuur die hij uit China importeert op mysterieuze wijze te zijn gesaboteerd.

Politieke en zakelijke krachten in Europa werken Hollinger tegen, en afgunst en sabotage ondermijnen zijn ambities. Zijn zakelijke droom spat uiteen en zijn privť-leven staat onder druk. Maar dan krijgt hij onverwachte steun van Meili, een jonge rechercheur. En van zijn vriendin die gelooft in de heilzame werking van de Chinese astrologie."


 

 

 

 

 

 

Travel China Guide

Rond de super-yup Harro wordt een mooi beeld neergezet van alle activiteiten in de de delta van de rivier de Yangste Kiang. De betekenis van het scheppen van een harmonieuze omgeving en het belang van symbolen en rituele handelingen om kwade invloeden buiten de deur te houden. Zaken zijn zaken, maar er moet rekening gehouden worden met de Chinese astrologie en de 'geopatische' invloeden.

  
Chinese astrologie
 

 

 

De sfeer van het yuppen-leven in Rotterdam wordt gedetailleerd neergezet. Harro heeft een appartement in de woontoren Montevideo op de Kop van Zuid, steekt elke dag over met de watertaxi naar zijn kantoor (vier kale kamers voor hem, zijn secretaresse en de verwachte uitbreidingen na succesvol zakendoen) en luncht graag in Hotel New York, het vroegere gebouw van de Holland Amerika Lijn. En hij weet hoe hij indruk moet maken en start zijn verkoop campagne van zijn c-call videotelefoons dan ook in een kasteel.

Kop van Zuid

Woontoren Montevideo

Watertaxi Rotterdam

Hotel New York

Kasteel van Rhoon

Er wordt ook nog een beeld neergezet van Europarlementariers die naarstig op zoek zijn naar een thema voor een goede campagne die ervoor moet zorgen dat ze hun luxieuse bureaustoel niet verliezen en van lobbyisten voor wie Machiavelli een lichtend voorbeeld is.

NiccolÚ Macchiavelli
Goed zijn zolang het kan, maar anders een vos, om de vallen te kennen, en een leeuw, om de wolven af te schrikken. Hij vond de realpolitik niet uit, maar schreef er de eerste handleiding over.
 

De karakters zijn hier en daar wel behoorlijk 'typerend', zoals de secretaresse met de navelpiercing, die toch over gezond verstand blijkt te beschikken en de vriendin/stewardess die op charmante wijze de juiste informatie op het juiste moment tijdens een 'stopover' in China weet te bemachtigen. Maar het is een smeuig geheel, met ook nog een dosis aan sex (niet te veel), dat garant staat voor een zondag leesplezier. En, zoals ik al uitgebreid schreef, je steekt er wat van op!

 

 

Eisjen

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/01/06  Eisjen

Terug naar top pagina