Maarten 't Hart: Lotte Weeda


Op een bankje voor de Kathedraal in de oude stad van Geneve las ik 'Lotte Weeda' van Maarten 't Hart uit. Het zonnetje scheen, om me heen werd de rust maar heel af en toe doorbroken door een enkele toerist die een foto wilde. Het stemde mij allemaal mild, ook over het boek van 't Hart. Lees vooral de prachtige recensie die Kees 't Hart (familie?) schreef in De Groene van 17 september, want die geeft een mooi beeld. 

Het thema van het boek is spannend. Lotte Weeda, fotografe, maakt foto's van de mensen uit het dorp Monward (M'tH woont in Warmond) en in korte tijd overlijden de meeste gefotografeerden. Dit alles beleven we door de pen van iemand die verdomd veel op Maarten 't Hart lijkt. Nou is mijn probleem dat ik nooit eerder iets van 't Hart tot een leeseinde wist te brengen, dus. ik kan het niet vergelijken. Tot op zekere hoogte: want dit boek kreeg ik wel uit.

Het verhaal is ondanks de lijn die er in lijkt te zitten, toch behoorlijk hakketakkerig. Sommige delen kunnen zelfs volledig op zichzelf staan. Zijtak is daar een geweldig (en hilarisch!) voorbeeld van. Ik moet zeggen dat ik niet wist dat 't Hart zoveel humor had. Regelmatig moest ik hardop lachen. Vooral zijn seksscenes zijn om te gillen. Als je het strippen van je geliefde van dat moment vergelijkt met het villen van een konijn. Ik heb me kostelijk geamuseerd met dit boek, maar ik ben het waarschijnlijk ook weer zo vergeten. En ik ben zeker niet de enige (lees Kees 't Hart). Iemand als Maarten 't Hart heeft te veel schrijfervaring om zich hier niet bewust van te zijn. Is dit een vingeroefening? Moet de echte Lotte Weeda nog komen? Ik ga moedig in een ander boek van Maarten 't Hart beginnen en stuur dit boek als een ring op reis. Want ik gun iedereen gulle lachbuien. 

Ik ben zeer benieuwd hoe dát dan zal bevallen. Ik ben een trouwe Maarten 't Hart lezer en verbaasde me dit keer juist over de humor! Wat dachten jullie van deze: " Van zeven tot tien uur dineerden we in De Eikenhof, het meest geronommeerde restaurant in de wijde omtrek....We namen beiden het sterk aanbevolen dagmenu. We kregen eerst een tarbotmousse in een soort medicijnflesje. Een hoeveelheid die net in een holle kies past. Vervolgens bracht, ruim een halfuur later, een jonge, maar reeds knorrige ober een substantie die verdacht veel leek op een half kippenlevertje. Elders op het reusachrige levertjesbord schemerde een blaadje rucola. Uren later, zo leek het, kwam een ondermaats visje. Het had een reusachtig diep bord voor zichzelf alleen. 'Ik begrijp best dat zo'n visje moet zwemmen', zei ik tegen Sirena, 'maar om daar nu een hele visvijver bij te serveren lijkt me wat overdreven.' ...Om kwart voor negen waren we toe aan het hoofdgerecht. Een tournedos op een bord ter grootte van het achterwiel van een tractor. De tournedos lag op de plaats van de wieldop. Ernaast een zee van ruimte voor allerhande garnituur, maar die was woest en ledig...Toen ik mijn tournedos voorzichtig verschoof, ontdekte ik twee flinterdunne sperzieboontjes plus een smal reepje witlof....Een verrukkelijke plak ijscake, andermaal geserveerd op een bord
waarop je een baby zou kunnen verschonen".

En die seksscenes, er staat me geen enkel boek van hem voor de geest waarin ik ze eerder tegenkwam. Of heeft er iemand een ander voorbeeld ?

Voor de rest vond ik het een typisch 't Hart boek, goed verzorgd verhaal met kop en staart en een redelijke spanningsboog. Was in het begin wel even geďrriteerd toen ik meende dat zijn (voor de Bijenkorf geschreven novelle) De Scheltopusik één-op-één was overgenomen in Lotte Weeda. Maar ik geloof dat dit toch niet helemaal het geval is, althans ik had geen zin meer dit later te gaan vergelijken.

Ik vind hem meestal iets grappigs hebben. Niet alles van hem is even goed, maar Het Woede de Hele Wereld (zoiets) vond ik echt geweldig Sexscenes kan ik me eerlijk gezegd ook niet herinneren (maar het is natuurlijk ook goed mogelijk dat ik die verdrongen heb ;-). Wordt ie ondeugend op zijn oudere dag ineens??

 

LOL: meer een ouwe snoeperd dacht ik zo!

 
 

      relevante links:

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 05/10/04  Eisjen

Terug naar top pagina