Nicholas Gage; Eleni


Tijdens mijn vakantie in Griekenland heb ik dit boek gekocht en gelezen. een dikke pil, in het engels, ruim 450 bladzijden. Gage beschrijft het leven van zijn moeder Eleni, in de tijd van WO2 en de Griekse
burgeroorlog. de strijd van een moedige vrouw om haar kinderen voedsel en veiligheid te geven en om zich als "vreemde eend in de bijt" staande te houden in de traditionele samenleving van een klein Grieks bergdorp. Uiteindelijk lukt het de kinderen om te vluchten, maar Eleni moet met haar dood betalen. Gage schrijft vanuit het onderzoek dat hij heeft gedaan om de gebeurtenissen te reconstrueren (hij was in de tijd dat het boek speelt een kleuter) Ieder hoofdstuk plaatst hij eerst in groter historisch perspectief en vertelt dan het verhaal van Eleni, met tussendoor ook zijn eigen herinneringen. Tot de laatste bladzijde boeiend.

Ik vond het boek zo indrukwekkend dat ik het steeds na een bladzijde of 30 weg moest leggen. Dan keek ik om me heen naar het land en de mensen en besefte dat het nog geen 50 jaar geleden was dat deze dingen zich daar afspeelden. Het boek heeft mij veel geleerd over de Griekse cultuur en de Griekse geschiedenis. Machtsmisbruik en machteloosheid, martelingen en haat, honger en ontbering, hoop en verlangen, zucht naar wraak..... het kon een verhaal uit deze tijd uit een ander land zijn.

Wat mij betreft mag dit boek zeker op de vakantie-aanbevelingslijst van de boekgrrls website. (Ik las van deze aanbevelingen 100 deuren van Maria Stahlie en Heimwee naar Griekenland van Katharina Kizilos, ook beide zeer de moeite waard)


Riemke

 

      relevante links:

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/06/04  Eisjen

Terug naar top pagina