Melissa Bank: Wonderland



Dit boek werd in enkele recensies vergeleken met Bridget Jones en ik kan die mening niet delen. Dit boek is veel beter. Het heeft veel meer diepgang ondanks dat de humor niet geschuwd wordt. Waar Bridget constant bezig is met haar uiterlijk en het vinden van De man van haar dromen weet Sophie Appelbaum wie zij is en accepteert zichzelf zoals ze is. Ze beziet zichzelf met de nodige humor en scepsis en kan daar zeer aangenaam over vertellen De Amerikaanse Sophie Appelbaum groeit op met haar ouders en twee broers. Ze is joods maar als ze voor haar bat-mitswa moet leren blijkt dat ze niet veel met het geloof op heeft. Haar vader ziet ze als een milde en alleswetende man. Vraag het vader en je weet wat je moet doen. Het leuke is dat Sophie alles observeert en met een droge humor en licht cynisme conclusies trekt. Ze weet dat ze wel redelijk intelligent maar lui is, ze studeert wel maar leest liever een goed boek. Na haar studie vertrekt ze naar New York en woont ze afwisselend bij haar twee broers, haar grootmoeder en een vriendin maar weet precies wanneer het tijd is om op te stappen. Het is heerlijk om te lezen hoe haarscherp Sophie haar positie ziet in die huizen. Haar broers, waar ze een uitstekende band mee heeft, verschillen enorm van elkaar. Een broer studeert medicijnen en woont samen, de andere broer loopt over van ideeën, heeft duizendeneen banen, steeds wisselende vriendinnen maar beiden zijn in Sophie's ogen geweldig. Maar ook deze broers weten haar te verbazen zoals zoveel dingen. De broer die samenwoont heeft een erg gelovige joodse vriendin die ook kosjer kookt. Nuchter als Sophie is houdt ze geen rekening met aparte spullen gebruiken als de vriendin niet thuis is en haar broer vindt dat diep in zijn hart eigenlijk wel leuk. De vriendin beziet haar dan ook met argwaan en Sophie besluit dan ook weg te gaan omdat ze ziet dat haar broer echt gek op zijn vriendin is. Ze wil niet dat er spanningen komen tussen haar broer en zijn vriendin door haar.

Ze leert zichzelf typen uit een cursusboek omdat ze een baan bij een uitgeverij zoekt, als redactieassistente. Het is echt humoristisch zoals ze haar vorderingen beschrijft, het wordt bijna een vaste kreet in huis: En... hoeveel aanslagen? Na veel oefenen en ploeteren achter haar typemachine weet Sophie genoeg aanslagen te produceren zodat ze eindelijk kan gaan solliciteren om de door haar gewenste baan te krijgen. En... ze komt erachter dat die baan ook niet alles is, maar wetende dat ze geen enkele ambitie heeft om carriere te maken zoekt ze ook niet echt verder. Ze zal wel zien hoe het loopt.

De vriendjes van Sophie worden natuurlijk ook besproken maar dan door de ogen van Sophie. Verliefd als ze kan zijn blijft ze toch nuchter. Ze weet dat ze als een blok voor iemand kan vallen maar ze weet ook dat als het té close wordt ze het benauwd krijgt.

Het is een heerlijk boek om te lezen. Gewoon het dagelijks leven van iemand maar Sophie kan van veel dingen versteld staan, dingen een wonder vinden. Ze ziet dat vriendschappen zomaar kunnen veranderen of overgaan, dat ouders en broers anders kunnen zijn dan ze denkt zowel in poitieve als negatieve zin. Ze ontdekt dat de 'grote 'liefde ook minder groot kan zijn. Kortom, het is een verhaal over het leven zelf maar op een zeer prettige manier beschreven. Een aanrader! Oorspronkelijke titel: The Wonder Spot. Vertalers: Tjadine Stheeman en Gerda Baardman


ISBN 90-234-1751-8 
Uitgeverij Cargo 
Ingenaaid, 335 pagina's
Verschenen: juni 2005





Dettie

 


The Wonder Spot is about creating your wonder spot. 
In The Wonder Spot, it is referring to when Sophie understands herself, feels at home or feels close to someone. It is about an ordinary life. It is about finding love and a career and a way of dealing with your family. Then you have these moments where you advance a little bit, you understand something or you are that much closer to creating the kind of life that you want to have. There is so much difficulty that she goes through. I think it is similar to the difficulty that most people go through.
(Meer in het interview van Linda Rubright en Melissa Bank)

But I would argue that nobody can actually be funny and erotic at the same time. They don't really go together. I mean, I hope that I'm erotic. But when you're being erotic, you're creating a spell; when you're making a joke, you're breaking it.
(Meer in een interview met de schrijfster in Salon Books)

Bar Mitswa 
Op de twaalfjarige leeftijd viert een meisje haar Bar Mitswa. In liberale gemeenschappen leert lezen uit de Thora. Orthodoxe meisjes vieren hun Bar Mitswa in de synagoge, thuis, op school of tijdens een ceremonie op zondagmiddag.
(Meer bij "Het Jodendom")

Kosjer koken:
Het voedsel moet geschikt en rein zijn volgens de bijbelse en rabbinale spijswetten (kashrut).
- Alleen herkauwende dieren met volledig gespleten hoeven zijn rein.
- Geen schelp- of schaaldieren.
- Vissen moeten op zijn minst een vin hebben die in het water zichtbaar moet zijn.
- Vlees kan niet met zuivelproducten gegeten worden, er moet minstens 6 uur tussen zitten.
(Meer bij de Mediatheek over het jodendom)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/11/05  Eisjen

Terug naar top pagina