Julia Alvarez: In de tijd van de vlindersHet boek behandelt een vreselijke periode uit de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek binnen een verhaal vol liefde, vriendschap en saamhorigheid. Gebaseerd op feiten. In 1930 kwam  in de Dominicaanse Republiek de dictator-generaal Trujillo aan de macht, die zijn volk onderdrukte. Wie zijn hielen niet likte mocht voor zijn leven vrezen, zo erg was het. Het boek vertelt het verhaal van de drie zussen die op de terugweg van een bezoek aan de gevangenis waar hun echtgenoten zitten, op zeer verdachte wijze een ongeluk krijgen. De vierde zus leeft nog en houdt de herinnering levend/ Ze zit vol schuldgevoelens dat zij nog leeft. De zussen zijn de martelaren van de revolutie geworden: Las mariposas 'de vlinders'. Het verhaal wordt wisselend vanuit de verschillende zussen Mirabal verteld, door Patria,de oudste, erg godsdienstig, door Minerva, de meest strijdlustige, door Teresa, de jongste die een dagboek probeert bij te houden, en door Dedé, de nog levende. Hun verhaal vertelt over de verschrikkingen, over de mensen die verdwijnen, mensen die zomaar in degevangenis belanden, maar ook over moed, over het verzet. 

Fantastisch boek inderdaad. Staat bij mij hoog in mijn persoonlijke top tien van mooiste boeken ooit. Heb daarom ook haar andere boeken gelezen en ook die zijn de moeite waard.

Als de tijd je interesseert, zul je vast en zeker ook 'het feest van de bok' van Mario Vargas Llosa kunnen waarderen.

 
 

relevante links:

Julia Alvarez

Landen informatie 
Dominicaanse Republiek

Before we were free

TRUJILLO MOLINA, RAFAEL LEONIDAS 1891-1961, president of the Dominican Republic (1930-38, 1942-52). Trained by U.S. marines during U.S. occupation of the country, he was army chief in the presidency of Horacio Vásquez , whom he ousted in 1930. He became dictator and retained power until his death even when not in the presidency. (meer)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 17/01/05  Eisjen

Terug naar top pagina