9 11 (Nine Eleven)
De Amerikaanse terminologie 
voor de dag dat de Torens vielen.
 
Elf september 2001.

 

Bij al deze ellende in Amerika en de ellende die daar weer uit voort zal komen, lukt het me niet om een boek te lezen. Via CNN ben ik de laatste week geinfecteerd met woorden als fundamentalisme en wraak. Ik realiseer me dat ik weinig van de islam en vrouwen in de islam afweet. Alleen het beeld van de gesluierde vrouwen van Afganistan komt de laatste dagen door. 

Vandaag in de (vrouwen)bieb een boek geleend wat me misschien wat kan helpen. Het heet De dochters van Allah en is van Geraldine Brooks. van de blurb: 

"Gehuld in zwarte sjador blijft de wereld van de islamitische vrouw gesloten voor westerse ogen.Geraldine Brooks, prijswinnende Midden-Oostencorrespondente van de Wall Street Journal; had jaren nodig om het vertrouwen van vrouwen te winnen. Ze leefde in de wereld van de rijken en machtigen en won zelfs het vertrouwen van de weduwe van ayatollah Khomeini.(.................). Maar ze trof ook vrouwen die niet langer bereid zijn zich in hun lot te berusten.

Hopelijk geeft dit boek me een gevoel van vertrouwen in in ieder geval vrouwen.

Ik heb jaren geleden, ik denk ten tijde van de Golfoorlog, het boek gelezen van Betsy Uddink: Achter Mekka. Ze is journaliste en vrouw van een diplomaat. Verteld over het dagelijkse leven in Saoudi-ArabiŽ. Maakte toen veel indruk op me. De situatie in Afghanistan lijkt me nog extremer dan in Saoudi-ArabiŽ. In Afghanistan hebben vrouwen nauwelijks nog enige bewegingsvrijheid.

Nog een leestip voor wie wat meer gevoel wil krijgen voor hoe het in Iran nu is: Sluiers van Teheran. Het is een reisverslag van de Deense Nina Rasmussen. Het heeft mij veel meer begrip bijgebracht voor hoe het er nu werkelijk aan toegaat in zo'n land. Ik realiseer me nu dat je via televisie en kranten soms toch een heel vertekend beeld krijgt van een land vol fanatieke gelovigen, terwijl dat feitelijk niet zo is.

Ik vond "Het verboden dakterras" van F. Mernissi erg ontroerend. De kracht en veerkracht van vrouwen die in een harem (opgesloten) zitten. Het is een tijd geleden dat ik het gelezen heb , maar ik weet nog dat ik er erg van onder de indruk was. Dat speelt weliswaar in Marokko, maar geeft volgens mij een redelijk beeld over de rol van vrouwen in een streng islamitisch milieu. Ik vond het boek van Betsy Udink niet zo geweldig (dat is hier ook genoemd). Er staat me bij dat ik ook ooit een boek gelezen heb over een gestenigde vrouw, dat speelde volgens mij wel in Iran, dat vond ik eengruwelijk boek om te lezen. Ik weet niet meer hoe dat heette.

Ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag en wat me vooral bijgebleven is, is dat de Islam wordt beschreven als een liefdevolle, harmonieuse godsdienst, terwijl ik eigenlijk alleen maar bekend was met de kant van onderdrukking van vrouwen en fundamentalisme.


Rashid, Ahmed, 
Taliban

Een artikel van de Openbare Bibliotheek Amersfoort:
De Taliban is de meest radicale en extremistische Islamitische groepering ter wereld. Sinds ze na een burgeroorlog de macht in Afghanistan hebben overgenomen en onderdak boden aan Ďs werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden is hun naam synoniem aan de dreiging van de moslim-fundamentalisten. In Afghanistan wordt de Sharia, de strenge Islamitische wetgeving, met strakke hand aangehouden waarbij vooral vrouwen het moeten ontgelden: praktisch alle rechten zijn hun afgenomen. De Taliban zelf blijft een mysterieuze organisatie, niemand weet precies hoe ze georganiseerd zijn en wie de leiders zijn. Het Westen maar ook het Midden-Oosten reageert voorzichtig: Afghanistan is van strategisch belang voor de wereld-oliehandel en de Taliban hebben een magische aantrekkingkracht op allerhande splintergroeperingen. De auteur, Ahmed Rashid, werkt sinds 1979 als journalist in Afghanistan. In Taliban beschrijft hij de fascinerende geschiedenis van het ontstaan van deze groepering en haar weg naar de macht. Tegelijk geeft hij een beeld van een verscheurd en zwaar bevochten land dat zich altijd op een kruispunt tussen de grootmachten lijkt te bevinden.

De Belgische krant de Standaard schrijft ook over dit boek. Je moet je wel eerst even registreren. Eveneens bij deze krant een overzicht van recente boeken over de Islam

Samenvatting
Eisjen

      Relevante links:

  • De Groene: Oliespel 

  • Uit de Openbare Bibliotheek
    Amersfoort:

  • taliban

 

 

 

 

 

 

 

Boekgrrls Bijgewerkt: 09-01-2002 Terug naar top pagina