2002 2e helft

De discussie over Tartt begon in maart 2002, toevalligerwijs zaten een paar van die mails nog in mijn bewaarbox. 

Donna Tartt's nieuwe boek 'De kleine vriend' heeft als releasedatum 15 september. In het nederlandse taalgebied werd 'de verborgen geschiedenis' uitzonderlijk goed ontvangen: er werden tot nu toe meer dan 700.000 exemplaren van verkocht. Dit verkoopresultaat was voor Donna Tartt en haar Amerikaanse uitgever aanleiding haar Nederlandse vertegenwoordiger de premiere van haar nieuwe roman te gunnen. Dat wil zeggen dat uitgever De Bezige Bij het boek een maand eerder dan de rest van de wereld mag verkopen. In de loop van het najaar komt Tartt voor een auteursbezoek naar Nederland.


Het boek van de maand oktober was Enduring love (vert. Ziek van liefde) van Ian McEwan. Uit de aanbeveling:

'Het gaat over een bizar ongeluk met even bizarre gevolgen. Over achtervolging en paranoia waarbij uiteindelijk de vraag is: "Wie is hier nu gek?" Het knappe van McEwan is dat hij je voortdurend op het verkeerde been zet maar geen moment ongeloofwaardig wordt. Alles klopt: het zit geraffineerd in elkaar, er staat geen woord teveel in, de personages zijn geloofwaardig: dit is inderdaad het boek waarvoor McEwan de Bookerprize had moeten krijgen.


Een omvangrijke roman, geschreven in een verteltechniek die dwingt tot geconcentreerd lezen. Maar vooral een roman over bezeten personages die vervreemding en vaak weerzin opriepen. De hoofdpersoon Kien, de beroemde sinoloog / boekenliefhebber; Therese, zijn hysterische vrouw; een uitgekookte dwerg die wereldkampioen schaken wil worden; een 'blinde' bedelaar die droomt van dozijnen dikke vrouwen in zijn lits jumeaux ..; allen gedreven door hebzucht, het blind nastreven van een onbereikbaar doel en wantrouwen jegens de medemens. Behalve misschien Kiens broer Georges, de psychiater uit Parijs. De enige good guy?


Subscribe to 2002 2e helft