1999 1e helft

januari 2009

Pas zag ik The Hours (mooie film!) nog eens op de buis. En dat  vond 'k nou es een goede aanleiding om de bron te voorschijn te halen. Was vooral nieuwsgierig in hoeverre ik de diverse lagen (personages evt.) zou terugvinden in de roman.

Dus ik las Mrs. Dalloway, in een eenvoudige Wordsworth ed. Incl. de inleiding en de meeste nootjes. Jawel! Wist niet dat 't zo'n beroemd en driftig becommentarieerd werkje was. Nou wel dus. 


"Grrls, voordat ik jullie post van de laatste dagen ga lezen heb ik een vraag over Paula (Allende). Ik heb nu zo'n 150 blz. gelezen en het kan me maar matig boeien. Het emotioneert me niet, ik heb het gevoel dat het allemaal losse stukjes zijn, ik zie de rode draad niet zo. Soms lees ik wel even met plezier een paar bladzijden, maar over het algemeen heb ik er niet zo'n zin in. Wie heeft het al uit en kan mij motiveren om het uit te lezen??"


Vestdijk stond op de lijst voor mei en dat had blijkbaar moeite gekost. Twee mails die een prachtige sfeer weergaven (ook voor de niet-Vestdijk lezers onder ons ) hierbij.

De eerste mail:

  • "Vergis ik me of zijn er nog geen mailtjes geweest over Ina Damman ?(ik heb laatst alle mails van één dag per vergissing `gedelete`)

Enkele dagen geleden wou ik het boek nog teleurgesteld wegleggen. HBS - jongens- stoer doen - plagen en al die ellende - bah, dacht ik. Gelukkig ben ik een vrouw, haast veertig en leef in `t jaar 1999 :-) Tja, waarom ik verder las? Misschien om beschrijvingen, zoals:hij had spierwit haar, en een leeg, sceptisch gezicht, dat flauwtjes scheen na te glimlachen om een mopje, dat hij in een vroeger leven gehoord had toen hij nog een witte muis was of een konijn.
of om het afschuwelijke ` weke drilwangen ` ?
of om het prachtige ` zemelappig ` ?


Juni 1999 was ‘Stille Sneeuwval’ van Junichiro Tanizaki de ‘lichte’ keuze op de boekgrrlslijst. Midden tussen de Provencaalse rozen of met een kaftje van een plastic Intermarché tasje op het strand van St. Maxime las ik en las ik de geschiedenis van de vier Makioka zusters.

In ‘Stille Sneeuwval’ kijkt Tanizaki (1886-1965) terug naar de cultuur van Osaka in de periode oktober 1936 en april 1941. Het boek grijpt bovendien terug op zijn jeugd. Hoewel geboren en getogen in Tokio, bestond zijn familie toen hij jong was uit welvarende kooplieden, die later arm werden. Net als de Makioka familie. Geldgebrek was er bijvoorbeeld de oorzaak van dat Tanizaki zijn studie aan de Universiteit van Tokio in 1910 moest beeindigen. De grote aardbeving in Tokio in 1923 vormde voor Tanizaki een keerpunt in zijn leven. Hij verhuisde naar Osaka, waar hij zich begon te verdiepen in de traditionele Japanse literatuur.


Subscribe to 1999 1e helft