Letteren

In januari 2007 was dit de roman die als maandboek werd gekozen. Blijkens de citaten gaven veel lezers de voorkeur aan de uitgave in de oorspronkelijke, engelstalige versie. Everyman.

Om te beginnen een korte samenvatting van deze roman, volgens de aanbeveling die werd geschreven. Zodat we weten waar het ook al weer over ging. Aansluitend zijn onze leeservaringen zoveel mogelijk geclusterd.

***
Alleman is een kleine, sobere roman over ouder worden, aftakelen en doodgaan. De hoofdpersoon is een amerikaanse man van joodse origine. Was succesvol in de reclame - business. Hobby: schilderen. Drie maal getrouwd, drie kinderen uit twee huwelijken. Geboren in New Jersey als jongste zoon van een juwelier. Zal overlijden als hij 72 jaar is.


VOORAF

Ik heb haar hier ter plaatse onlangs gehoord ze is een grand old lady geworden. En al heb ik niet veel van haar gelezen omdat ik in mijn leesperioden met Engelstaligen bezig was, ik val nu echt voor de verhalenbundel 'Het Tuinhuis'
 


Eigenlijk hou ik niet zo van verhalen, die zijn me meestal veel te kort. Maar die van Margriet de Moor (ook van Rascha Peper trouwens) zijn kleine romannetjes op zich.

Ik denk dat dat misschien wel het allerbelangrijkste is aan een (kort) verhaal: dat er wat (liefst veel!) te raden over blijft. Omdat het niet helemaal 'af' is, het puzzeltje nog niet helemaal gelegd, blijft zo'n verhaal in je kop hangen (althans in 't mijne).

'Ik droom dus' is De Moors 4e werk, uit 1995. Errug leuk vond ik haar notities achterin het boek. Hier vertelt ze iets over de (ontstaan)geschiedenis van de verhalen, soms iets over hoe ze geïnterpreteerd moeten worden, en hoe die verhalen haar eigenlijk tot schrijven 'verleid' hebben (p. 191):


Dit is een boek dat eigenlijk iedereen eens moet lezen. De titel is vrij saai maar het boek is zo meeslepend geschreven en het onderwerp is natuurlijk voor ons erg inetressant.
De titel dekt de lading deels. Er staat een heleboel meer in.
Ds schrijver is een hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap in Antwerpen.


Arnon Grunberg - De man zonder ziekte
De man zonder ziekte is zo'n boek geworden dat je aan elke ondernemende jongeling te lezen zou willen geven om hem te behoeden voor de listen en lagen van de boze wereld.
Lees verder...

Jeroen Brouwers - Bittere bloemen
Zeer gefascineerd en vol bewondering gelezen, deze meest recente roman van Brouwers. Deze wervelende recensie spoorde twee grrls aan het boek (weer) op te pakken.
Lees verder...

The Children's Book
Drie grrls lazen dit boek en bespraken met elkaar de verschillende betekenissen van figuren en gebeurtenissen. En ja, ze waren zeer onder de indruk van het boek van A.S. Byatt.
Lees verder

De Boekgrrls lazen mee met Nederland
Nederland las in november 2010 De grote zaal van Jacoba van Velde. Er waren veel boekgrrls die meelazen en er ontspon zich een discussie over oud worden, verzorgingshuizen, tijdloosheid en literatuur.
Lees verder

Peter Buwalda - Bonita Avenue
In 2010 debuteerde Peter Buwalda met Bonita Avenue. Het boek deed het goed bij de nominaties voor de verschillende literaire prijzen. Vijf boekgrrls lieten hun licht schijnen over deze goed ontvangen roman. Spannend vonden ze het zeker, maar was het ook mooi?
Lees verder...

Arnon Grunberg - Huid en Haar
Als een fan van Arnon Grunberg een recensie schrijft verwacht je een lovend verhaal, maar met Huid en Haar pakte het iets anders uit.
Lees verder

F. Bordewijk: Karakter
Het verhaal zal bekend zijn, neem ik aan. Dienstmeisje (Joba Katadreuffe) wordt door haar heer (de alom gehate deurwaarder Dreverhaven) 'verleid' en zwanger. Hij biedt aan om te trouwen, zij weigert en vertrekt. De hieruit geboren zoon Jacob-Willem groeit op in grote armoede, hoewel zijn moeder zeer spaarzaam en deugdzaam is. Als hij failliet gaat, trekt zijn curator zich zijn lot aan en biedt hem een baantje als kantoorklerk op het advocatenkantoor aan.
Lees verder...

Lewis Carroll: The hunting of the snark
De jacht op de slaai
vertaald door Jan Kuijper
Een fantastisch idee om dit boek ter gelegenheid van "De Lof der Zotheid - boekenweek" uit te brengen. Echt het lezen en het bekijken van al die mooie illustraties van Holiday waard. (meer)

Hugo Claus: De geruchten
Dit boek van Hugo Claus is eigenlijk de bundel van twee korte romans (maar te dik voor een novelle :-) ): 'De geruchten' en 'onvoltooid verleden'. Ik voel me een beetje raar nu ik het uit heb, dat heb ik wel vaker met de boeken van Claus. Een beetje bezoedeld, een beetje viezig. Deprimerend. En toch heb ik geen spijt dat ik dit gelezen heeft. Het heeft wel wat in gang gezet.
Lees verder...

Gunter Grass: De rokken van de ui
Heel Duitsland stond op z'n kop vorig jaar toen 'het geweten van het vaderland', de auteur Gnter Grass, bekende dat ook hij deel had uitgemaakt van 'het woord en de twee letters': De Waffen-SS. Iedereen wist dat hij als kind (16 jaar) deel had uitgemaakt van het Duitse leger, maar niet dat het bij de gehate afdeling met het woord en de twee letters was geweest. Iedereen viel over de man heen die Bekende Duitsers er bij de haren bijsleepte als het om hun daden tijdens de oorlog ging. Niemand ontkwam daar aan. Maar zeggen dat hij,  juist hij, deel had uitgemaakt van de meest gehate afdeling van het leger, dat had hij ook niet gedaan.
Lees verder...

Laurie Maguire: Shakespeare als therapeut
Als literair boek om te weten te komen hoe thema's in Shakespeare's  werk uitgewerkt worden is het zeker de moeite waard. Als zelfhulpboek is het minder geslaagd (...)Het is een gedegen boek, waarin de auteur op een
toegankelijke manier wetenschappelijke visies vanuit verschillende  disciplines met elkaar verbindt. Het lezen van dit boek zal er zeker  toe leiden dat ik het werk van Shakespeare met nieuwe belangstelling ga lezen of naar voorstellingen ga.
Lees verder...

Harry Mulisch: Twee Vrouwen
Es naar de bieb om Twee Vrouwen te scoren? Daar behoren we toch over te discussieren? Bleek niet nodig: 'k had 'm al. (Natuurlijk, ik jufte in die tijd. Veel potloodkriebels). In hoog tempo herlezen en dat was geen straf. Prettig proza. Enkele tijdlagen listig doorelkaar, ik hou daar wel van. En natuurlijk de gebruikelijke verwijzingen naar de klassieken. Het verhaal van Orpheus en Euridice, in dit geval. En de ik-figuur werkt in een museum, dat helpt ook. Om al die diepzinnigheden wens ik me niet meer druk te maken.
Lees meer...

Multatuli: Woutertje Pieterse
Pfff, hebben jullie dat nou ook, dat het je af en toe gewoon pijn kan doen wat iemand zegt over een boek dat je mooi vindt? Net zag ik bij 'Pauw en Witteman' Ivo de Wijs, die blijkbaar een nieuwe versie heeft gemaakt van Multatuli's Woutertje Pieterse. Nu heb ik De Wijs erg hoog zitten (ik vind 'm een geweldige light verse dichter) maar hij bestond het te melden dat Woutertje Pieterse een onleesbaar boek was (daarom heeft-ie het bewerkt). En ik vond het ooit z'n mooi boek!
Lees verder...

Haruki Murakami: After Dark
Ik las nog niet zo lang geleden After Dark van Murakami. Dat duurde langer dan noodzakeljk, omdat ik ging lijden aan een vreemde neurose. Mijn echte klok naast het bed moest gelijk staan met de hoofdstukklokjes. Allemachtig zeg, alsof ik nog niet gestoord genoeg ben. Het had toch een toegevoegde waarde. Ik las in het geluid van de nacht dat Murakami bedoelde. En geloof me, het geluid van 2.19 uur is anders dan dat van 5.18.
Lees verder...

Gerard Reve: Moedig Voorwaarts, Brieven aan Bert en Netty de Groot
(...) De uitgever en zijn gezin zijn door de jaren heen bevriend geworden met Reve. Ze logeren bij elkaar en zakken samen door. De briefwisseling begint vrij formeel over de uitgave van een nieuw boek, royalties, voorschotten, het uiterlijk van het boek, enzovoort. Gelukkig voor de lezer worden de brieven behalve zakelijk al snel persoonlijk.
Lees verder...

John Steinbeck: Grapes of Wrath
Is ooit vertaald als "Druiven der Gramschap" geloof ik. Had ook "De druiven worden duur betaald "kunnen zijn. Vlak voor mijn vertrek naar Californie. deze beduimelde, oud grijze pinguin editie uit de kast getrokken. Was er al een paar keer in begonnen, maar kwam er niet door heen. Ik had""East of Eden", van deze Californische schrijver tijden geleden al gelezen en herlezen. Ook het ontroerende "Of Mice and Men " Ik doe dit onbewust wel vaker; een somber boek in de koffer voor op vakantie, als een soort tegenhanger. Alsof ik tegen mezelf wil zeggen dat het niet overal zo zonnig is als in mijn huidige leven, en dat is ook zo, de toestanden in dit boek zijn nog lang niet de wereld uit, maar daarover later.
Lees verder...

De Missers van 2004
En dat varieert nogal bij de grrls. (meer)


Met de onthulling van een portret van Gerard Reve (door Arjan van Gent) opende Joop Schafthuizen het Reve-museum. 
www.nadertotreve.nl


Subscribe to Letteren