Hella Haasse - heren van de thee

322 pagina's | Querido | oktober 2011


Het maandboek van maart 2012 trok ondanks dat er op gestemd was, weinig lezers. Veel grrls kenden het boek al en vonden het vrij taai en saai om te lezen en waagden de sprong niet nog eens. De grrl die het genomineerd had was bij eerste lezing erg enthousiast maar het boek viel haar nu bitter tegen. Ondanks dat het mooi geschreven is vond ze het nu vrij langdradig en somber.

Eén boekgrrl was er beter over te spreken:

 In het begin vond ik het een beetje langzaam gaan, hoewel ik wel houd van haar beschrijvende taal, mooi geschreven. Normaal vind ik historische romans minder boeiend, ik heb het met groeiend plezier uitgelezen, naar het einde toe steeds langzamer, omdat ik het jammer vond het uit te hebben. Dat is een goed teken bij mij. Het einde kwam erg snel, toch een beetje onverwachts maar niet onbevredigend. Goede schrijfster, jammer dat ze er niet meer is, maar 93 is zeer respectabel. (haal dat maar eens, maar dit terzijde).

Het levensverhaal van een ondernemende echtpaar
Heren van de thee vertelt het levensverhaal van het ondernemende echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop. In 1871 vertrokken zij vanuit Nederland naar de afgelegen theeonderneming Gamboeng in de Preanger op Java.
In het decor van de indrukwekkende, mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek, leven we mee met de autocratische ondernemer Rudolf en zijn langzaamaan verbitterd rakende echtgenote.

Het verhaal gaat vanuit de historie over heren, zoals de titel al aangeeft en in die tijd, 19e eeuw, logisch omdat vrouwen officieel geen zeggenschap hadden, alleen binnen de eigen huishouding. Zij moesten toestemming van echtgenoot hebben voor allerlei zaken. De onderhuidse en later steeds sterker wordende bovenhuidse spanning, die Jenny meer en meer “opvreet” (erfelijk belast ook).

Van het net geplukt (Hella Haasse Museum, 1992):
Tijdens de Boekenweek (thema: 't Prachtig rijk van Insulinde) verschijnt de historische roman Heren van de thee (Querido).

Roman, maar geen fictie
Heren van de thee is een roman, maar geen fictie: Hella S. Haasse baseerde zich op een waar gebeurd verhaal en gaf daarmee op een uniek, hoogstaand literair niveau vorm aan oude familiearchieven.

Als motto voor haar roman gebruikt Hella S. Haasse een fragment uit een brief van Bertha de Rijck van der Gracht-Kerkhoven aan haar broer Karel Kerkhoven:
'Je zegt: die brieven zijn geschiedkundig niet van belang. Misschien niet. Maar het is toch ook een feit dat nageslacht dikwijls het meeste heeft aan de "sidelights", die een veel klaarder beeld geven van de toen heersende toestanden, en vooral van de toen gangbare opvattingen, dan bijvoorbeeld een
serie cijfers. De zaken zijn dood, en kunnen niet herrijzen, maar de personen kunnen voor ons weer leven als we vernemen wat ze dachten en voelden.'

 

Margreet

Nog meer over dit boek....: 

Website over
Hella S Haasse
(Hélène Serafia Haasse) 

 
 recensie
Literatuurgeschiedenis

Hella S Haasse
te beluisteren over
de Heren van de Thee  https://tinyurl.com/72b7x4nl

schrijver: 

boektitel: 

Heren van de thee

leeslijst: 

maand: