Daniel Hecht: Geestdrift

Wie nog een spannend boek wil lezen heb ik hier een aanrader

Voor een goed spookverhaal heb je een spookhuis nodig en dat is aanwezig. Het staat eenzaam op een grote heuvel, alleen bereikbaar via een lange oprit, of dwars door het bos heen. Het huis is in bezit van Vivien, die meer tijd elders doorbrengt. Zij vraagt haar neef Paul om het huis op te knappen, wat zeker geen overbodige luxe is. Het huis is op een zeer gewelddadige manier gesloopt. Niets staat meer op zijn plek van binnen, geen raam zit meer in zijn kozijn. Het lijkt wel of een buldozer door het huis heengegaan is, of dat een zeer boze superman zich daar uitgeleefd heeft.

Paul heeft het Tourette-syndroom, hij heeft bizarre tics, trekt aan onzichtbare bellen en doet mensen na. Er komen ook regelmatig erg ongepaste woorden uit zijn mond. Paul is een werkloze leraar die het extra geld wel kan gebruiken, hij neemt de klus aan, samen met zijn vriendin Lia.

In de regio rond het huis zijn een aantal mysterieuze verdwijningen en moorden geweest in de afgelopen tijd. Samen met een rechercheur van de Opsporingsdienst ontdekken zij dat er heel wat geheimen verborgen worden gehouden in en rond dit huis. Vivien, Pauls tante, lijkt niet de ware reden van haar verzoek aan hem prijs te hebben gegeven. Uiteindelijk lijken de verdwijningen rechtstreeks verband te hebben met het huis, maar wie heeft wat gedaan? Of wat heeft wat gedaan?

Paul onderzoekt de medische achtergronden van zijn ziekte en wat daar nog meer verband mee kan houden. Bestaan er supermensen? Kan iemand door zijn emoties zover opgefokt worden dat hij bovenmenselijke kracht bezit? En als dat zo is, kan dat alleen door emoties opgeroepen worden of kun je dat conditioneren?

Dan is er ook nog een corrupte politieagent die hen dwarsboomt en komt er een ijzersterk slot. Een boek voor koude winternachten, als het hard waait en de deuren piepen.

Het is al een tijd geleden dat ik het las maar het staat me nog helder voor de geest. Goed vond ik heb. In één adem uitgelezen. Vooral ook vanwege de beschrijving van het Tourette-syndroom. En spannend natuurlijk. Wel een klein beetje ongeloofwaardig.

Ik weet het ook nog goed te herinneren. Ik vond het wel heel aardig, maar toch ook wel een erg klinisch verhaal en dan letterlijk. Soms lijkt het wel of er hele stukken uit encyclopedieën, informatiefolders over Gilles de la Tourette en medische vakboeken zijn overgeschreven. Op een heel aantal plaatsen in het boek weet DH de symptomen en dergelijke te vervlechten met het verhaal, maar de medische en voorlichtende beschrijvingen die er tussendoor stonden deden mij af en toe wel zuchten.

Ik vind het heel interessant om te lezen, maar iemand die niet van medische beschrijvingen houdt verveelt zich denk ik af en toe stierlijk bij het boek. Ik vond dat ook afbreuk doen aan de spanning. Ik heb eerlijk gezegd nog niet de neiging gehad om Moordlust, het boek dat daarna geloof ik verscheen, te lezen. Al is dat tot nog toe nergens op gebaseerd ;-))

Samenvatting
Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

relevante links:

schrijver: 

boektitel: 

Geestdrift

isbn: 

9789021007175

genre: