Spanning

   

 

 

 

 

Spanning


Keith Ablow: Psychopath
Ik was op zoek naar een boek dat vanaf pagina 1 zou boeien en dat ik moeilijk zou kunnen wegleggen en dat bij uitstek geschikt was om een paar uur mee in de zon te zitten zodat ik de 'keer terug'-roep van mijn werk zou kunnen weerstaan. "Psychopath" van Keith Ablow was zeker die eerste uren dat boek. (meer)

Gauke Andriesse: De dode opdrachtgever
Gauke Andriesse werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 reist hij regelmatig naar Afrika om instellingen te ondersteunen die leningen verstrekken aan kleine ondernemers. Al jaren koesterde hij het plan een thriller-reeks te schrijven waarin fictie en feiten over bizarre, waargebeurde zaken vermengd konden worden. (meer)

Gauke Andriesse: De verdwenen schilderijen
Echt een aanrader voor een ontspannen dag lezen voor iedereen met enige interesse in kunst en geschiedenis. Gauke Andriesse heeft zich flink verdiept in het onderwerp en omgesmeed tot een smakelijke thriller waar je het e.e.a. van opsteekt. (meer)

Paul Auster: New York trilogie
"Ik heb het boek meer dan twee weken geleden gelezen en het zit nog steeds in mijn hoofd. Ik kan het maar niet van me afzetten. Ik moet er telkens weer aan denken en steeds op de vreemdste momenten. Als ik onder de douche vandaan kom, op straat loop, 's avonds in bed kruip - altijd als ik niet bewust ergens mee bezig ben. Dat gebeurt niet zo vaak, weet je." 

Paul Auster: Orakelnacht
Maart '05 stond Orakelnacht van Paul Auster op het programma.  In het Parool wordt het boek gerecenseerd onder de kop 'angstaanjagend sprookje vol dubbele bodems'. 

Margaret Atwoord: De blinde huurmoordenaar 

Margaret Atwood: Alias Grace
Een vrouw van 32 vertelt haar levensverhaal aan een dokter, niet een gewone dokter, maar een dokter die geesteszieken behandelt (een tegenwoordige psychiater, maar dat woord kom ik in het hele boek niet tegen). Zij, Grace, is op 16-jarige leeftijd (in 1843) tot levenslang veroordeeld vanwege de moord op haar werkgever en diens huishoudster. Gelijkertijd is James McDermott ter dood veroordeeld, aangezien ze de moorden samen zouden hebben gepleegd.

David Baldacci: De verraders
Harry Finn leidt een dubbelleven, of beter gezegd: een
driedubbelleven. Op het eerste gezicht is hij de ideale huisvader. Hij is een liefhebbende echtgenoot en haalt en brengt zijn kinderen keurig naar hockey en zwemles. Het enige dat zijn gezin over zijn werkzame leven weet, is dat hij 'iets' voor de overheid doet, maar wat dat 'iets' is, houdt hij zorgvuldig geheim.
Lees verder...

Ian Banks: De wespenfabriek
Fascinerend, geweldig, maar zo griezelig. Ik weet niet of ik het iemand aan durf te raden. (meer)

J. BernlefBoy
Het verhaal gaat over de speurtocht van een, William Stevens, naar de ware toedracht van de moord op een filmsterretje, Norma "Polly" Todd. Men heeft een doofstomme jongen, die "Boy" wordt genoemd, in hechtenis genomen. Niemand weet waar Boy vandaan komt. Boy is de gebarentaal of het liplezen niet machtig. Daardoor leeft hij alleen in beelden die voor hem geen verband hebben. Boy bevond zich zich in een kast in het huis van Norma, toen haar lichaam werd ontdekt. Een dergelijk gegeven kan heel goed gebruikt worden voor een makkelijk te lezen detective met een sausje van romantiek, maar Berlef wil er duidelijk meer van maken

Mirjam Boelsums: In zeven dagen
Boelsums weet op heel indringende manier de problemen rondom een erfenis te bespreken. Hoe mensen kunnen veranderen. Niet alleen zelf, maar ook in de ogen van de ander. En zeker in dit geval, wanneer er een erfenis op het spel staat waardoor je je hele leven opnieuw zou kunnen inrichten. (meer)

Paul Bowles: Hoog boven de wereld 

Dan Brown: Da Vinci Code
Het boek werd alom aangeprezen, werd een bestseller en bleek voor de meesten van ons een page-turner te zijn : doorlezen tot je het uit hebt. Men vond het over het algemeen een spannend leesboek vol geschiedenisweetjes, puzzeltjes en verrassingen.

A.S. Byatt: Obsessie 
Ian Caldwell & Dustin Thomason: Een Venetiaans geheim

Patricia Duncker: De Foucault hallucinatie 

Ottavio Cappellani: Wie is Lou Sciortino
We zouden het af kunnen doen met een aardig, lekker trendy geschreven bijna-scenario voor nog maar eens een maffiasoap. Voor de liefhebber. Maar... is het nu leuk om alle vrouwen in het verhaal af te schilderen als hoer, bitch of trut, alleen geschikt voor seks en aanrecht, op zoek naar een man of van een man? Als dat cool is, mijnheer Cappelani, laat dan maar. Ik vind het gebrek aan fantasie. Dat is ook eigenlijk wel het totale eindoordeel over het boek: fantasieloos. Voor zover het te begrijpen is. (meer)

Sarah Diamond: Schaduwvrouw
Van de achterflap:De Schaduwvrouw is een literaire thriller van een jonge veelbelovende schrijfster. Voor liefhebbers van Ruth Rendell en Minette Walters. Ja.. en daar zit je dan: weer niet onder de indruk, geen idee waar de vergelijking met Ruth Rendall en Minette Walters vandaan komen. (meer)

Stephen Dobyns: De kerk van de dode meisjes
In Aurelius, een klein plaatsje in de staat New York, verdwijnen een voor een drie jonge meisjes. Bij de eerste verdwijning verdenken de inwoners nog buitenstaanders. Bij de tweede beginnen buren en jeugdvrienden elkaar met andere ogen te bekijken. Bij de derde komt het stadje in een regelrechte nachtmerrie terecht. (meer)

Anthony Doerr : About Grace
(...) het viel absoluut niet tegen. Eigenlijk is het gewoon een prima boek. Geen lees-of-ik-schiet ervaring, maar zeker wel bijzonder. En dat komt vooral door het gegeven waarop het boek is gebaseerd: David Winkler, weerman en sneeuwfanaat, kan de toekomst dromen. (...)
Lees verder...

Alwin van Ee:  Rood kwik
De ik-persoon, Ruben Sender, is specialist gevaarlijke stoffen. Als hij bezig is met een opdracht voor een sojafabriek ergens in Utrecht, stuit hij op iets vreemds: één van de medewerkers van de fabriek heeft een rare afspraak in zijn agenda staan. (meer)

Bret Easton Ellis: Lunar Park
Lunar Park is een boek dat je meetrekt in een wereld met personages die lijken op mensen uit de echte wereld (maar wat is dat dan, de echte wereld?). Wat mij betreft is Lunar Park een page turner van hoog niveau. (meer)

Ben Elton; Dead Famous 
Thijs Goldschmidt: Darwins hofvijver 

Nicci French: Verloren
Als Frenchfan had ik er een hard hoofd in: zou hun nieuwe boek het niveau halen van De bewoonde wereld? Of zou het een tegenvaller zijn, zoals hun laatste: Vang me als ik val? Goddank, het echtpaar is weer helemaal terug van weggeweest! (meer)

Elisabeth George: Een onafwendbaar einde
Vorige week zondag in de bibliotheek kon ik het niet laten: daar lag de aangekondigde Elizabeth George op de sprinters tafel en ik nam haar mee als een grote zak snoep. Wetend dat ik er de maag mee zou bederven. (meer)

Maarten 't Hart: Het woeden der gehele wereld 
Maarten 't Hart: Lotte Weeda  
Mo Hayder: De Behandeling

Mo Hayder: Tokyo
(...) leest als een speer. Ik had in het begin mijn bedenkingen en hoewel daar wat minpuntjes van zijn overgebleven is mijn uiteindelijke leesindruk positief: ik wilde het spannende verhaal graag snel uitlezen en werd niet teleurgesteld. (meer)

Lian Hearn: Het schijnsel van de maan
Het gebeurt me echt zelden dat ik sidderend een bladzijde omsla en eigenlijk bijna maar met één oog durf te kijken wat er staat te gebeuren. Het overkwam me met dit boek. (meer)


Daniel Hecht: Geestdrift 
E.T.A. Hoffmann: Nachtstücke 

Roel Janssen: Karakter moord
Een boek waarvan je via een lekker verhaal ook heel wat opsteekt. Globalisering en China, onderwerpen die je regelmatig over je heen krijgt via kranten, radio en tv en waarvan je dan ook vaak denkt: "Maar hoe zit het dan eigenlijk allemaal precies in elkaar." Niet dat je na sluiting van dit boek er alles van weet, maar wel dat ik dacht de dingen wat beter op een rijtje te hebben. (meer)

Morag Joss: Het leugenparadijs
De Engelse titel "half broken things" klinkt beter, maar "het  leugenparadijs" geeft goed weer waar het om draait: het leven van de personages wordt bepaald door leugens en op basis van die leugens hebben zij een paradijs geschapen. (meer)

Willy Josefsson: Brandmerk
Ik kijk vaker naar verfilmingen van thrillers dan dat ik ze lees. Misschien komt het daardoor dat, als ik er een lees, ik de indruk heb dat ze met het oog op verfilming geschreven worden. Zo ook Brandmerk van Willy Josefsson. Ex-politieagent Martin Olsson gaat naar de begrafenis van een oud-collega. Bij het verlaten van de kerk struikelt een van de dragers en er blijken twee lichamen in de kist te liggen. Dat gebeurt alleen maar in films, denkt Olsson dan. Dat klopt, denk ik dan, want dat heb ik wel eens in een film gezien. (
meer

Kathy Hepinstall - De geur van honing
Tot nu toe was het in ieder geval een heel fijn boek om bij in slaap te vallen. Ik bedoel, als mijn gedachten foute kanten opgaan bij het inslapen, denk ik het liefst aan crimi's die ik gezien heb. Dan stel ik me allerlei geruststellende aflopen voor of probeer me die te herinneren. Dit boek leende zich daartoe ook erg goed. (meer)

Arnaldur Indridason: Moordkuil

Arnaldur Indridason: Engelenstem
Een heel boeiend boek, waarvan ik de plot natuurlijk niet zal verraden, maar het is een verhaal met meerdere verhaallijnen en behalve dat het natuurlijk gaat over het oplossen van een misdaad , speelt naar mijn idee heel erg het thema: ouders en kinderen; wat verwachten ouders van hun kinderen en hoe beïnvloedt dat het leven van die kinderen. (meer)

John Knittel: Via Mala
De wandeltocht door een stukje Alpen met mijn moeder van 82 was een  geweldige belevenis. Ik was begonnen in Via Mala van John Knittel, maar pas thuis heb ik het uitgelezen. Het is niet meer te krijgen (het is een boek uit de jonge jaren van mijn moeder, de 7e druk, en geen jaartal), maar het zou goed passen in onze rubriek "Reizen met het juiste boek". Het speelt zich helemaal af in het Kanton Graubünden, Zwitserland, en vooral in en rond een bepaald dal daar. (meer)

Tim Krabbé - Een goede dag voor de ezel
Tim Krabbé staat bekend als de schrijver van dunne, spannende boekjes die om die redenen erg populair is bij scholieren. En dat is jammer want hij is toch echt een schrijver van literaire grote mensenboeken die de afgelopen jaren op mij vooral indruk maakte met 'De grot' en 'Het gouden ei': over mensen die -al dan niet bij toeval- betrokken raken bij misdaad en moord. (meer)

Robert Kearney: Een gat in het water
Gerrit Komrij: De klopgeest
Elizabeth Kostova
: De historicus
Ruim 700 pagina's op het puntje van je stoel zitten.. vermoeiend, maar o zo heerlijk! Het is een ingewikkeld boek, met veel verhaallijnen, veel terugblikken, soms in de vorm van brieven. De ik-persoon, een 16-jarig meisje, vertelt over hoe ze een boek vindt, heel vreemd: met blanco bladzijden. Alleen in het midden staat een afbeelding, een draak. Omdat ze het vond op de boekenplank van haar vader  vraagt ze hem wat het moet voorstellen. (meer)

Giulio Leoni: De lichtmoorden
Dante in de rol van Detective

Met een soort van 'ideaal beeld' van de mens Dante begon ik aan het boek en dat beeld werd door Leoni al snel onderuit gehaald. Zijn Dante is een man met een behoorlijk kort lontje die het ene moment zeer verheven gedachten en nobele gevoelens heeft, maar ook zeer bot kan optreden en buitenechtelijke escapades en een handgemeen niet uit de weg lijkt te gaan.
Lees verder...

Jan van Loy: De Heining
Genomineerd voor de Gouden Uil 2009

Javier Marias: Jouw gezicht morgen
Vol bewondering heb ik binnen 1,5 week (en dat is redelijk snel voor mijn doen) het laatste boek van Javier Marias uitgelezen. Het heet "Koorts en lans" en is het eerste deel van de trilogie "Jouw gezicht morgen". (meer)

H. MacDonald: De stormprofreet

Alexandra Marinini: Uitwedstrijd  
Brian Master: Killing for Company

Barbara Nadel: Belshazzar's Dochter
In deze debuutroman van Barbara Nadel maken we kennis met rechercheur Cetin Ikmen, een man van middelbare leeftijd, vader van acht, en binnenkort zelfs negen, kinderen. Hij voldoet aan het stereotiep van de rechercheur: eigenzinnig, knorrig en lust graag een borrel. 

Barbara Nadel: Versteend
Onder de indruk ben ik zeker. Een in originele décors opgezette thriller met ongewone thema's. Waar het conserveren van doden tot kunst wordt verheven en dat in een Moslim land als Turkije waar de doden binnen een dag begraven moeten worden volgens de wet.

Katherine Neville: De Acht
De Acht gaat over een schaakspel dat de geschiedenis in zal gaan als het Montglane-spel. Het spel bevat een formule en wie hem ontcijferd kan beschikken over grenzeloze macht. Vele mensen raakten bezeten door het idee van deze formule en zijn er naar op zoek gegaan. (meer)

William Nicholson: Schaduwzijde
(...) volgens de cover is Schaduwzijde een "literaire thriller", volgens de achterflap "een filosofische masterclass", "een kruising tussen een thriller en een filosofische roman" en "een surrealistisch sprookje met grote ideeën en inhoud". Ik houd het maar op een bizar verhaal wat poogt literair te zijn en filosofische diepere lagen erin te brengen. (meer)

James Patterson: Het uur van de wolf.
De psychopaat, waar Alex naar op zoek is, is een wrede man en zijn opdrachtgevers ook. Hij doet alles voor geld, chantage, ontvoering, moord. Dit komt ook in het verhaal tot uitdrukking en daar ben ik niet zo dol op. Ik heb er genoeg aan te lezen dat iemand ontvoerd en/of gedood wordt, maar hoef niet tot in detail te lezen hoe dat in zijn werk gaat. (meer)

Marion Pauw: Villa Serena 
Het boek begint goed. “ik wist dat hij inmiddels ontslagen was uit het therapeutisch centrum en bij zijn moeder was ingetrokken, daar onderhield hij een warme relatie met de afstandbediening, terwijl zijn moeder zich het vuur uit haar sloffen liep om hem gelukkig te maken.” (meer)

Ruth Rendell: Het labyrint
Een groot, vervallen en eenzaam landhuis. Een familie met Een Geheim. Een krankzinnige, hoewel niet opgesloten op zolder, maar wel gevangen in zijn medicatie. Onmogelijke liefdes. Een jonge vrouw die hierin terecht komt en probeert te ontdekken wat er aan de hand is. Kortom, met Het Labyrinth zet Ruth Rendell de traditie van de Engelse Gothic Novel voort. (meer)

Monaldi & Sorti: Imprimatur
In de pers vergeleken met 'De naam van de roos' van Umberto Eco en vijf sterren in de Detective- en Thrillergids van de VN, dus redenen genoeg voor dit boek om op mijn wensenlijstje terecht te komen. 

Ian McEwan: Het kind in de tijd 
Deon Meyer: Orion  

Barbara Nadell: Belshazzar's Dochter

Leif Persson: 
Tussen het verlangen van de zomer en de kou van de winter

In Zweden is de politie druk bezig met de beveiliging van premier Olof Palme. Palme heeft daar zelf geen boodschap aan, maar de politie krijgt veel signalen binnen dat diverse groeperingen het op Palme gemunt hebben. 

Victoria Platova: Doopvont van de duivel
Wederom een boek waarvan de term 'Literaire thriller' volkomen onterecht op de kaft is gedrukt. Het is absoluut niet literair en naar mijn mening 'thrillt' het ook niet. (meer)

Ruth Rendell; De Sleutels naar de Straat / De Dertien Treden
Peter Robinson; Diverse titels
Richard Russo: Empire Falls
Alice Sebold: De wijde hemel 
Astro Teller: Hallo Alice  

Andreas Trapiello: Vrienden Misdaad
Een vriendenclub komt wekelijks bijeen in de kroeg. De liefde voor misdaadromans is wat hen bindt. De club heet dan ook 'VPM' oftewel 'vrienden van de perfecte misdaad'.
(meer)

Esther Verhoef: Rendez-vous
Verhoef heeft heel goed de onderbuik gevoelens van Simone beschreven die haar overvallen vanaf het eerste moment dat ze de bouwvakker Michel ziet die komt helpen bij de verbouw van de ruïne die zij en haar man gekocht hebben. (meer)

Simone van der Vlugt: De reunie

Gebr. Wagenaar: Moord op het Pieterpad
Wat doe je als je onder het bloed wakker wordt in een hotel, met de vage herinnering dat je de avond tevoren je baan en de toekomstperspectief bent kwijtgeraakt en de politie komt aan je kamerdeur melden dat je baas is vermoord?  

Fay Weldon: Praxis
Feministische klassieker. (...) Dit alles wordt met vaart en humor verteld, en omdat de oudere Praxis vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt dat ze zojuist is vrijgekomen na een gevangenisstraf wegens moord, blijf je nieuwsgierig doorlezen: wie zal Praxis gaan vermoorden, en waarom.  (meer)

Qiu Xiaolong: Dood van een Rode Heldin
De rode draad in het boek is de moordzaak. De dader is al snel bekend. Bewijs leveren is moeilijker. Op zoek naar bewijs maken we kennis met een aantal kleurrijke personages en bezoeken we een aantal boeiende plaatsen in Shanghai en Guangzhou (Canton).
Een ander facet dat dit boek boeiend maakt, zijn de gedichten, zowel van Chen zelf, als van oude(re) dichters, zowel uit China als elders, die regelmatig geciteerd worden. (meer)

Peter de Zwaan: De voeder
Ik ben een bewonderaar van de thrillers van Peter de Zwaan. Zijn stijl is kort, bondig en humoristisch. Geen gezeur en gemekker over dingen die er niet toe doen. Zijn vorige thrillers speelden zich af in een land met bergen, waarin mensen met vreemde namen rondliepen. Daar hou ik al van. Dat kneuterige gedoe van: 'Inspecteur Bikkel sloeg de Snoekjesgracht om en vond de eigenaar van de Eindhovense haringkar dood voor zijn kar liggen' ligt me niet. Niet dat in Nederland de misdaad niet welig tiert,




 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/03/09  Eisjen

Terug naar top pagina