Ik ga op vakantie
en neem mee...

knipoogtrans.gif (7302 bytes)

  • Sinds vorige week ben ik terug van vakantie (Schotland) en natuurlijk had ik mijn krat met boeken bij me (levert wel eens problemen op met de kogeldruk van de caravan).

De volgende boeken heb ik gelezen:

Maeve Binchy "Evening class". Altijd leuk om te lezen, de mensen in haar boek zijn vaak zo heerlijk aardig. Ze schrijft gewoon lekker verhalen, ik vind haar in haar genre erg goed.

H.M. van den Brink "Over het water". Dit boek is meer een sfeertekening dan een verhaal. Het gaat over een jongen die vlak voor de oorlog erg goed kon roeien en nu, tijdens de oorlog zijn herinneringen aan die tijd ophaalt en al denkende een vergelijking maakt met zijn leven voor de oorlog en tijdens de oorlog. Knap geschreven, zeker voor roeiliefhebbers een aan te raden boek. Het enige waarn ik me bij het lezen niet vanaf kon zetten is dat de schrijver (dat stond op de achterkant van het boek vermeld) ook een boek over stierenvechten heeft geschreven. Nu iemand die naar een stierengevecht gaat hoef ik niet meer.

Andre Brink "Kennis van de avond". Dit boek heb ik zo'n twintig jaar geleden gelezen en ik was er toen helemaal kapot van. Het gaat over een gekleurde afrikaan die terwijl hij in de gevangenis zit en wacht op zijn dood (doodstraf). zijn leven maar ook vooral het leven van zijn voormoederen en -vaderen overpeinst. Ik vond het toen zo ontzettend schokkend te lezen hoe de gekleurde bevolking in Zuid Afrika gedurende eeuwen is behandeld. Natuurlijk wist ik het wel maar toen ik dat boek had gelezen wist ik het pas echt. Het rare is dat ik het nu, na herlezing, helemaal niet zo goed vond. Ik vond het gemaakt, pretentieus, af en toe zelfs aanstellerig. En de seks die ik indertijd opwindend vond irriteerde me nu (he nee, niet weer dat "kom in me!" ). Toch wil ik het boek niet afvallen, Andre Brink is van afkomst een rasechte afrikaan en dat was juist de bevolkingsgroep die de apartheid van harte ondersteunde, en hij nam door dit boek te schrijven een groot risico. Het is dan ook jaren verboden geweest.

  • Ik heb nu dus ook vakantie. Maar ik ga pas donderdagmiddag naar Schiphol om te vertrekken naar mijn vakantiebestemming, zoals ik al een keer eerder heb verteld, IJSLAND. Ik heb niet alleen de gebruikelijke reisgidsen ter hand genomen, ook een roman, fotoboeken en boeken met sagen. Ik ben nu nog bezig in Gerrit Jan Zwier *De knoop van IJsland*. Een aanrader voor mensen die meer van de geologie van IJsland willen weten, maar dat niet uit een saai geologisch of aardrijkskundig boekje willen vernemen. Het thema is te vergelijken met dat van *Schimmenrijk* van Rosita Steenbeek. Man verdwijnt samen met collega-geoloog (verdronken, maar lichamen zijn nooit gevonden), een derde geoloog komt niet om bij de ramp, en zijn verloofde maakt dan samen met een andere (mannnelijke) geoloog een jaar na die gebeurtenis een reis naar IJsland. Sterker nog, ze gaan naar de Askja (vulkaan) waar het allemaal gebeurd moet zijn. Zij vecht erg tegen het rouwen, want het lichaam van haar verloofde is immers nog niet gevonden en dus heeft zij moeite met het accepteren van zijn dood. Hij moet andere schimmen bevechten. Maar het verhaal neemt helemaal een andere wending als de derde geoloog van de voorgaande expeditie ook bij de Askja opduikt (van dit laatste weet ik nog niets, want ik ben nog maar op de helft, staat op de achterkant van het boek). Het leuke aan dit boek is dat ik veel van de beschreven bergen, watervallen, rivieren, meren, gletsjers, vulkaan enzo ga zien. Een ander interessant detail is dat dit echt gebeurd is. Er zijn twee Duitse geologen in de Askjakrater (beter gezegd het meer in die krater) verdronken. Dat is net na de eeuwwisseling gebeurd, zo rond 1907 ofzo. Maar als ik terugkom denk ik dat ik het boek nog een keer ga lezen.
  • Ik ga er vier weken tussen uit naar India. Met de rugzak dus er kunnen weinig boeken mee helaas. In ieder geval neem ik "de ingewijden" van Hella Haasse mee

En daarvoor kwamen adviezen binnen.

  • Op het ogenblik lees ik William Sutcliffe - Are you experienced? Gaat over backpackers in India. Erg amusant, maar als  je weinig mee kan nemen, moet je het achteraf nog maar eens lezen.
  • laten we dan maar meteen vaststellen dat dat verplichte kost is! het is een hilarische pocket over een jongen die naar india gaat omdat ie een vriendinnetje in bed wil krijgen. zij gaat omdat ze helemaal neohippie is. hij verhaalt zeer nuchter over alles wat ie daar meemaakt. als je geen al te teer of te zweverig zieltje hebt is het echt lachen gieren brullen met een serieuze ondertoon. kan zelfs leerzaam zijn voor al te goedgelovige reizigers. ook al hou je helemaal niet van india en heb je niks met rugzakkers, toch lezen! ik vond het iig reuze jammer dat ik het uit had en ga op zoek naar het eerste boek van sutcliffe.

En het antwoord:

  • Dames, bedankt voor de tip. Deze pocket kan er vast nog wel bij!
  • Ik ga naar Texel en neem het volgende mee: Stenen v.d. rivier Trompet van Jackie Kay De reis van Theo een jeugdboek over de wereldgodsdiensten en ik ga zo meteen naar de om te kijken of ze Herman Wouk hebben.
  • Stenen vd rivier (van Ursula Hegi) heb ik ook nog niet zo lang geleden gelezen, heel mooi boek. Hoofdpersoon: een dwerg in Duitsland in de tijd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend boek.

Nog op vakantie? Zaten hier vast goede adviezen bij.

Samenvatting
Eisjen

 

Terug naar top pagina

Laatste keer bijgewerkt: 03/01/01   Eisjen: http://home.wxs.nl/~vdk/