Remco Campert: Het satijnen hart


Ik heb mijn eerste luisterboek beluisterd: Campert las "Het satijnen hart" voor. En ik vond het prachtig. Juist omdat de hoofdpersoon een oude man is, de leeftijd heeft van Campert zelf, klopte het precies. Ik kan me niet voorstellen dat "het satijnen hart" door een jonge vrouw zou worden voorgelezen ;-).
Remco leest rustig, dat is prettig want ik merk dat ik langzaam luister, de tijd nodig heb om beelden te vormen bij hetgeen hij leest. En soms dwaal ik zelfs af met mijn gedachten. Dus de repeat-knop is een must voor me. Ik heb nog niet geprobeerd of ik de was erbij kan strijken, want dan zou ik het nuttige met het aangename kunnen verenigen.

Ik zie het luisterboek als een aanvulling en wil straks nog wel eens de papieren versie lezen. Lezen geeft mij méér de sensatie dat ik "in" een boek zit, meer afgesloten ben van de buitenwereld, terwijl ik nu als het ware over de inhoud heen glijdt. Maar wie weet, is het een kwestie van wennen.

Het satijnen hart van Campert is een mooi boek om bij uitstek te lezen in de herfst. Je ziet de taferelen zo voor je. De hoofdpersoon is een oude kunstenaar (een beroemde schilder), die tegen de tachtig loopt en min of meer afgezonderd leeft van de wereld. Hij komt niet  meer buiten, voelt zich zwak en schildert al jaren niet meer. Zijn halfzus Bettina moet hem elke week komen wassen. Maar de dood van zijn oude vriendin Cissy wekt hem weer tot leven. Hij  begint te twijfelen of hij alles wel zo goed heeft aangepakt/gezien in zijn voorbije leven. Hij heeft geleefd voor de kunst. Alles, dus ook de liefde, moest ervoor wijken. In gesprekken met zijn halfzus, de dokter en zijn vriend Jongerius jr. komt hij langzamerhand tot een ander inzicht en pakt zijn artistieke leven weer op. Tot zover de inhoud want ik wil niet teveel verklappen.

Ik heb vooral genoten van de prachtige taal van Campert. Een klein
juweeltje.
 

J@cq


‘Het satijnen hart’
Uitgeverij: De Bezige Bij;
Als luisterboek op 5 cd’s, voorgelezen door de auteur
 

Tachtig, dat moet ook ongeveer de leeftijd zijn van schilder Hendrik van Otterlo, hoofdpersoon van ‘Het satijnen hart’. Het verloop van zijn carrière heeft het een en ander gemeen met Camperts loopbaan. Allebei debuteerden ze kort na de Tweede Wereldoorlog, allebei maakten ze deel uit van de artistieke voorhoede die tot in de jaren vijftig met het nodige geraas de bakens in kunst en literatuur verzette, en allebei verwierven ze daarmee erkenning en roem. Van Otterlo is zelfs wereldberoemd, in een mate die alleen een Hollandse leeftijdgenoot als Karel Appel beschoren is. Blijvend geluk heeft de faam hem overigens niet gebracht.
Meer bij Luitserboeken.nl
 

Meer 'kunstboeken' bij de Boekgrrls

Meer Luisterboeken bij de Boekgrrls

 

 

> Ik zie het luisterboek als een aanvulling en wil straks nog wel eens de > papieren versie lezen. Lezen geeft mij méér de sensatie dat ik "in" een > boek zit, meer afgesloten ben van de buitenwereld, terwijl ik nu als het > ware over de inhoud heen glijdt. Maar wie weet, is het een kwestie van
> wennen.<

De boeken zullen volgens mij nooit verdwijnen. Ik kan me een leven zonder ten minste niet voorstellen. De geur, het vasthouden en er helemaal in weg duiken. Dit gevoel heb ik niet met een luisterboek. Maar net wat je zei "je kunt er zo lekker je was mee wegstrijken" en het vervelende klusje zo een beetje aangenamer maken.

Van 1-12 november is er weer de week van het luisterboek. Geheel in traditie van al die andere boekenweken duurt ook deze boekenweek langer dan een week. Er is een leuke actiecd gemaakt die je erbij krijgt en vele kortingbonnen. En het is zoals gezegd, een luisterboek is lekker om bij te strijken, autorijden of te breien of een andere bezigheid waar je eigenlijk niet bij kunt lezen.

Wat fijn : al die informatie over luisterboeken. Omdat ik een slecht slaper ben en daar een beetje onder lijd, had ik mijn zinnen gezet op een verteller die mij in slaap sust. Alvast een cd-speler gekocht voor naast het bed. Zei mijn kind: 'Mam, hoe weet je dan op welke bladzij je in slaap gevallen bent?' Normaal ligt dan je boek verpropt tussen de dekens. Maar hoe los je dat probleem op in de luisterversie? Dus voor ik ga investeren in cd's (ik heb geen auto en luisteren op de fiets vind ik zonde van het buitengeluid en ook levensgevaarlijk) wil ik graag van ervaren luisteraars horen of hier trucs voor zijn.

Schrijf ik na hele lange tijd ook weer eens een stukje. Kom ik direkt op de boekgrrlssite ;-)). Ik ben gevleid. Maar Campert heeft het verdiend om even wat aandacht te krijgen op de boekgrrls voor het satijnen hart, want ik vind het een prachtig boek.

En bij mij deed Campert er slechts 3 cd's lang over om het boek voor te lezen. Van de bieb geleend.

Campert staat op de shortlist van de beste luisterboeken. Wat mij betreft mag hij de hoofdprijs krijgen. Gewoon thuisgebracht met een fles wijn, zonder tv-optreden of andere ongein.

Boekenlegger bij luisterboeken
Wat ik heel vreemd vond bij het luisteren naar een boek was dat hij steeds zei: hoofdstuk 2, hoofdstuk 3, etc. Als ik een boek lees, lees ik meestal gewoon in een roes door, zie niet om naar een hoofstuknummering. Heel soms niet, als het hoofdstukken zijn met een titel.

Nu even over het boekenlegger probleem:
Waar weet ik waar ik ben gebleven? Het is dus eigenlijk heel praktisch dat hij die hoofdstuknummers toch voorleest.

Toen ik de laatste CD op de CD-speler afspeelde zag ik 4 nummers. Dus ik  verwacht dat je de CD op 1, 2, 3 of 4 kunt laten starten. Ik heb het niet gecheckt, maar het zou kunnen zijn dat hij 2 hoofdstukken onder 1 nummertje heeft ondergebracht of zoiets.
En omdat hij die hoofdstuknummers voorleest, kun je checken of je goed zit. Hemel, ik hoop dat je van deze uitleg nog iets begrijpt.

Dit snap ik: net als bij muziek. bedankt!

 

goede luisterboeken zijn verdeeld in heel veel korte stukjes, zeg een paar minuten max. Elk stukje krijgt een apart 'track'-nummer. En dan kun je dus makkelijk onthouden dat je bij track 10 van je CD bent gebleven. Zeker als de CD-speler naast je bed staat moet dit te doen zijn, is mijn ervaring althans (niet in bed maar in de auto)


 

 
 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/10/06  Eisjen

Terug naar top pagina