Leven & Liefde
Er zijn boeken die lastig te catagoriseren vallen en dan komt er niets anders in je op als "Het Leven" en "Liefde".
De zaken die veel mensen overkomen :-)



Clay Johnson - Infominderen

Anton Valens - Het boek Ont

Sascha Meijer - De nieuwe arme

Joke van Leeuwen - Feest van het begin

Carlos Ruiz Zafón - De gevangene van de hemel

Philip Snijder - Het geschenk

Threes Anna
- Het laatste land

Gijs Scholten van Aschat - Beretta Bobcat

Rob van Essen - Alles komt goed

M. van Erp en D. Serdijn - I am a woman now

Karin Anema De Noorse liefde van W.F. Hermans

Chad Harbach -
De kunst van het veldspel

A.H.J. Dautzenberg
- Extra tijd


Mari Strachan - De laatste vonken

Anna Enquist -
De verdovers

Laurence Hill -
Iets uitzonderlijk groots

Barbara Kingsolver
- The Lacuna


Pierre Szalowski - Vissen veranderen bij kou van zwemrichting

Erik Menkveld -
Het grote zwijgen

Carlotte Rogan - De reddingsboot

Wieslaw Mysliwski -
Over het doppen van bonen

Vonne van der Meer - De vrouw met de sleutel

Emma Donoghue -
Kamer

Chan Koonchung -
De Vette jaren

Rascha Peper - Vossenblond

Karin Amatmoekrim
- Het Gym

Takuji Ichikawa - Bij jou zijn

Philip Roth - Nemesis

Ai Mi - Onder de meidoorn

Aminatta Forna - Fantoomliefde

Vannessa Diffenbaugh - De verborgen taal van bloemen

Eowyn Ivey - Kind van sneeuw

Amor Towles - Een kwestie van hoffelijkheid

Eliette Abecassis: Mijn Vader
De roman "Mijn vader" van Abecassis is een monoloog van een vrouw die terugkijkt op haar relatie met haar vader. De roman start op het moment dat haar vader al 2 jaar dood is. Door het verhaal wat volgt, blijkt dat haar vader op allerlei mogelijk manieren haar leven willens en wetens doch ook weer onbewust heeft beinvloed. (meer)
Trefwoorden bibliotheek: Vader-dochter relatie; Joden; romans

Naomi Alderman: Ongehoorzaamheid

'En op de Sjabbat zongen de priesters een lied voor de tijd die komen zal, voor de dag die geheel Sjabbat zal zijn en voor de rust van het eeuwig leven'

Met dit citaat uit de Misjna Tamid (commentaar op de Tora, het heilige boek van het jodendom), begint Naomi Aldermans 'Ongehoorzaamheid'. Een citaat dat meteen de toon zet voor de sfeer waarin het boek zich afspeelt: een orthodox-joodse gemeenschap in Hendon, een wijk van London.
Lees verder...

Jack Allerts: De denker, de danser en de dromer
Weduwnaars zijn helemaal ‘in’ sinds Kluun zichzelf met  twee bestsellers op de kaart zette. Het is onwaarschijnlijk dat Jack Allerts’ debuut dat succes zal evenaren, ook al is zijn roman stilistisch veel sterker dan de boeken van Kluun.
Lees verder...

Karin Amatmoekrim: het knipperleven
De ik-persoon in dit verhaal is jong, mooi en zal snel dood zijn. De schrijfster is jong, mooi en hopelijk mag zíj nog wel heel lang leven en schrijven. Want ik geloof dat ik best meer van haar wil lezen. Voor een 'nieuw Nederlands talent' schrijft ze in ieder geval nu al stukken beter dan menige 'oud Nederlands talent'. 

Dorothy Allison: De Holbewoonster 
Kate Atkinson: Emotionally weird
Margaret Atwoord: De blinde huurmoordenaar 

Paul Aster: Travels in the scryptorium
Ik ben helemaal van mijn stuk. Ik heb nl. zo'n goed boek gelezen: Travels in the Scryptorium van Paul Auster. Nu moeten die grrls die nooit eerder iets van Auster lazen, dit echt niet direct gaan lezen, want het wemelt er van de verwijzingen naar zijn eerdere boeken. En zonder die kennis denk ik niet dat het verhaal overkomt. Ik las tot nog toe slechts twee andere boeken van Auster: Oracle night en New York Trilogy, beiden prima beschreven op onze site.
Lees verder...

Elia Barcelo: De eeuwige terugkeer van de liefde
Een vlot lezend verhaal dat gaat over de liefde tussen Celia en een niet nader bij naam genoemde jongen, die later goudsmid word, in een Spaans dorpje. Ze hebben elkaar voor het eerst lief als hij 19 is en zij ergens in de veertig. 

Nico de Beer: De laatste schakel
Het boek zet je aan het denken, over je eigen keuzes, je eigen kansen, over de vraag of het zin heeft om geleefd te hebben..
Lees verder...

Walter van den Berg: De hondenkoning
Eén van de Debutanten 2005 die de Boekgrrls lezen en waarover u ook een oordeel kunt geven. Boekgrrl Dettie vond dat dit boek
vaag deed denken aan De avonden van Reve of Het bureau van Voskuil. (meer)

Brijs, Stefan: Twee levens
In een zucht lees je Twee levens van Stefan Brijs uit, maar ook met een zucht sloeg ik de laatste pagina's om. Hoe doet die Brijs dat toch om zo beklemmend te schrijven? En zo precies met niet al te veel woorden emoties, gevoelens, gedachten van mensen zo tot uitdrukking brengen alsof je het bijna voelt? In dit geval gelatenheid/rusteloosheid en wanhoop. (meer)

Wanda Bommer: Boom
Femke Guldenmond praat tegen twee potjes gevuld met gekookte rijst. In de krant heeft ze gelezen dat water een component bevat die reageert op positieve en negatieve energie. Deze potjes rijst moeten dat bewijzen. Op het ene potje staat 'ik haat je', op het andere 'ik hou van je!'.
Lees verder... 

Adrienne Brodeur: Het echte-mannenkamp
'Als biologe weet Lucy dat in de dierenwereld mannetjes alles uit de kast halen om een vrouwtje te krijgen. Dus wat is er mis met de mannen van New York?'
Een boekbespreking door moeder en zoon.
Lees verder...

Anita Brookner: Hotel du Lac
Edith Hope is schrijfster. In plaats van een huwelijk met een saaie, degelijke man vlucht ze naar Zwitserland. Ze observeert de mensen die ze tijdens de reis en in het hotel ontmoet en heeft fantasieën over hen. Maar niet iedereen is zoals Edith denkt.
(...)Ook is het een boek over eenzaamheid, vooral van ouder wordende vrouwen. De egocentrische mannen ontbreken niet.

Jeroen Brouwers: Datumloze dagen
Een mooi en verschrikkelijk boek. Een oude man vertelt, al hijgend en steunend op zijn stok tijdens wandelingen door het bos waarvan hij constant de bomen telt, zijn verhaal.
Lees verder...

Rita Mae Brown: De vrouwenjager 

Huub Beurskens: Albinoziel
Een boek met zo'n 125 pagina's, het was snel uit. Is het een aanrader? Hmm. Het heeft een vrij ingewikkelde opzet. Het begint met een brief van de uitgever naar de auteur, met de opmerking dat deze het meegezonden manuscript nog maar eens moet herzien. Dan volgt het verhaal hoe de auteur aan het script komt, en dat moet meteen de uitleg zijn dat er niet aan getornd kan worden.  (meer)

John Burnham Schwartz: Claire Marvel
Ik beleefde mooie uurtjes met 'Claire Marvel', een roman van de Amerikaanse schrijver John Burnham Schwartz. Eigenlijk een simpel liefdesverhaal, maar het is geen suf
boeketboekje, nee, in tegendeel, het is juist mooi.
lees verder...

Julia Cameron: The Artist Way & Je leven schrijven
Deze boeken krijgen me aan het schrijven zonder schuldgevoel. Want dat is vaak de moeilijkheid bij mij, ik denk dat ik er eigenlijk geen tijd voor vrij mag maken, want er is altijd wel iets te doen wat belangrijker lijkt. (...) Ik kan nu zeggen, dat TAW je aanspoort om vrij te zijn in je creatieve uitingen, welke dan ook. (meer)

Ricus van de Coevering: Sneeuweieren
Afgelopen zondag in een dag en in een keer achter elkaar uitgelezen: Sneeuweieren (kleine roman). Niet te geloven wat een dramatisch verhaal. Van een jonge Nederlandse schrijver, een debutant. Boek is vorige maand verschenen, maakt nu al kans op nominatie gouden ezelsoor naar 't schijnt.
Lees verder...

Henri Cueco: Gesprekken met mijn tuinman
Een heerlijk boek voor een zonnige middag in de tuin. Voor een contemplatief moment, waarin een mens opnieuw leert kijken.
Lees verder...

Theodore Dalrymple: Beschaving of wat ervan over is
Het door Ronald Kuilen in het Nederlands vertaalde boek heeft als ondertitel Nieuwe essays van een spraakmakend cultuurcriticus en heeft een woord vooraf van Chris Rutenfrans. Hierna begint de inleiding door Dalrymple en hij maakt hierin op drie paginas de benaming een spraakmakend cultuurcriticus direct waar, in korte vlijmscherpe bewoordingen zet hij zijn cultuurkritiek neer: ondanks de voortschrijdende vooruitgang en toenemende welvaart, dreigt onze cultuur in verval te raken: de grenzen van beschaving zijn de laatste honderd jaar erg kwetsbaar gebleken; miljoenen mensen kwamen om als gevolg van georganiseerd geweld (nazisme, communisme, de culturele revolutie in China, de Rode Khmer in Cambodja en de genocide in Rwanda). (meer)

Anthony Doerr : About Grace
(...) het viel absoluut niet tegen. Eigenlijk is het gewoon een prima boek. Geen lees-of-ik-schiet ervaring, maar zeker wel bijzonder. En dat komt vooral door het gegeven waarop het boek is gebaseerd: David Winkler, weerman en sneeuwfanaat, kan de toekomst dromen. (...)
Lees verder...

Dubowski, C. East: Mr. and Mrs. Smith
Misschien een aardig boek voor degenen die de film kunnen waarderen en de tekst nog eens na willen lezen, of fan zijn van Brad Pitt en Angelina Jolie (er staan foto’s uit de film in, maar voor anderen een volstrekt overbodig boek. (meer)

Andre Dubus III: Het huis in de mist
Het is een huis waar alles om draait in dit boek. Kan dat een origineel en spannend verhaal opleveren? Ja, dat kan heel goed! Ik heb er tenminste van genoten. (meer)

Josh Emmons: De teloorgang
Het idee van dit boek vind ik leuk. Wat gebeurt er met mensen als ze blootgesteld worden aan iets onverklaarbaars. Mensen proberen dit  onverklaarbare op een of andere manier in te passen in hun leven, zoeken een verklaring. Helaas gaat het om zoveel personages ( bijna 20 ) die elkaar heel snel in kleine stukjes opvolgen, dat ik steeds de neiging had om terug te bladeren om te zien over wie het nu weer ging. (meer)

Terry Gamble. Van goeden huize
Maddie komt na 11 jaar weer terug op Sand Island, waar de familie een huis heeft. Vele zomers werden daar doorgebracht door de familie. Maddie is er dus 11 jaar niet geweest door een traumatische ervaring in de laatste zomer dat ze er was: de dood van haar dochtertje. Over deze dood voelt ze zich enorm schuldig. Hierdoor heeft zij een enorm drankprobleem gekregen. (meer)

Graham Greene: 21 stories
Wegens tijdelijk algeheel besluiteloosheid kan ik soms gewoon niet kiezen welke boek ik wil lezen. Dan pak ik vaak een boek korte verhalen om tussendoor 'even' wat te lezen te hebben zonder een volledige relaaaaaatie aan te gaan met het volgende 'echte' boek. Meestal blijft dat bij een paar verhalen lezen en dan ga ik toch weer iets stevigers pakken. Maar soms heb je boeken verhalen die uitnodigen tot doorlezen. Dit was er zeker zo een. Een boek vol juweeltjes. (meer)

Hella Haasse: Het dieptelood van de herinnering

C.J. van der Sevensterre: Sterrenjacht
Van 9 januari tot en met 3 mei 1950 smulden de Paroollezers van het feuilleton in 95 afleveringen Sterrenjacht van C.J. van der Sevensterre. Tot voor kort was niet bekend dat dit verhaal van de hand van een jonge
Hella S. Haasse was.
Lees verder...
 

Helene Hanff: 84, Charing Cross Road
Ik kreeg de tip van verschillende kanten. Het is een klein boekje met brieven van Helene Hanff aan de verschillende mensen die te maken hebben met een tweedehands boekenwinkeltje in Londen. (meer)

George Hagen: De Nomaden 

Bas Haring:  Kaas & de evolutietheorie
Pas was hier op de lijst een discussie over boeken waarin evolutie een rol speelde: nou, als je dit boekje hebt gelezen, weet je prima hoe evolutie in elkaar zit. En voor mij als ingewijde in de materie (basisstof voor biolooggrrls :-) ) vond ik het knap hoe simpel Haring de materie wist te maken. (meer)

Sanneke van Hasselt: IJsregen
Het blijft altijd moeilijk om van een verhalenbundel een verslag te maken. Algemene indruk: Mooie en aparte verhalen over mensen die het op welke manier dan ook moeilijk hebben en bepaalde beslissingen nemen. Over het algemeen zijn het geen vrolijke verhalen maar dat hoeft ook niet. Sanne van Hassel weet elke keer tot de kern van alles door te dringen. (meer)

Morag Joss: in de geest van Puccini\
Een coming-of-age roman. De 15-jarige Lila heeft een niet alledaags leven. Waarom haar ouders bij elkaar zijn en blijven, ze snapt het niet. Haar moeder is een gewezen operazangeres, nogal over het paard getild, en dat botst stevig met haar oerdegelijke en saaie vader. Die saaie man heeft intussen wel een verhouding heeft met zijn secretaresse, en als ze achteraf terugkijkt op haar jeugd beseft ze dat haar vader zorgzamer was dan ze dacht. Nu het vakantie is komt oom George logeren, en Lila kijkt er naar uit: ze heeft een zwak voor deze Londenaar.  (meer)

Frans Kellendonk: Mystiek Lichaam
(...) een waarachtig boek. Deze -misschien  cliché term komt bij me op, nadat ik de laatste pagina van Mystiek Lichaam heb omgeslagen. Het is ernstig doch ook vrolijk van toon, het is absurd doch ook vanzelfsprekend, het geschrevene stoot af doch trekt ook aan, het is fictie maar lijkt zich daaraan te willen onttrekken...... (meer)

Carrie Kabak: Het blijft toch je moeder
Ik vond het een zeer onderhoudend boek. Er zaten voldoende verrassende wendingen in. Soms zou je Kate wel eens een schop onder de kont willen geven als ze zich weer door alles en iedereen laat sturen.  (meer)

Yasunar Kawabata: Schoonheid en verdriet
Het verhaal gaat over de schrijver Toshio Oki, een man van in de vijftig. Ruim twintig jaar geleden heeft hij een verhouding gehad met de toen zestienjarige Otoko Ueno. Over deze relatie heeft hij een boek geschreven: "Een meisje van zeventien". Dit werd en is nog steeds een bestseller en in feite het begin van zijn carrière als schrijver. (meer)

Kluun: Komt een vrouw bij de dokter.
Heeft de Publieksprijs gekregen, hoor ik net. Aiemaie! Nee - niet gelezen. Dus 'k moet eigenlijk m'n grote bek houden. Maar 't moet een soepeltjes geschreven rotboek zijn. Zijn er 'ervaringsdeskundige' grrls die es even hun licht kunnen laten schijnen op deze keuze van Het Publiek? (meer)

Maaike Kroesbergen: Watertanden
Watertanden, een toepasselijke titel. Maaike Kroesbergen laat de lezer 'watertanden' naar haar verhaal, zoals ze de hoofdpersoon laat watertanden naar de man van haar dromen. En dan heeft ze ook nog een ontstoken kies, die ze moet geregeld moet spoelen..
(meer)

Milan Kundera: Afscheidswals
De roman beschrijft de absurditeit van het leven, de misverstanden die mensen zelf creëren en in stand houden, hoe uit de ene onnavolgbare situatie de andere situatie vanzelfsprekend ontstaat.
(meer)

MIland Kundera: Traagheid
In deze korte roman neemt Kundera de snelheid en hectiek van het huidige leven tegenwoordige tijd op de loep door deze af te zetten tegen de  traagheid van het leven in de 18ste eeuw. (meer)

Fleur van der Laan: Rus
De reden dat ik dit boekje ben gaan lezen is simpel: Een vrouw met een mannelijk beroep, zeevaart en een onweerstaanbare Rus. Een poëtische vertelling, volgens de beschrijving op de site van uitgever, over een liefde op zee, aan boord van een containerschip. Op het moment dat machinist Roos de ogen van fitter Boris ontmoet, een getrouwde Rus die veel ouder is dan zij en veel lager staat in rang, verliest zij elke grond onder haar voeten. Met veel gevoel voor ongeslepen erotiek schetst de auteur de positie van een vrouw in een door mannen gedomineerde cultuur.
(meer)

Marijke Libert: Sterk water
"Op een ochtend lag ze onder aan mijn trap. Hard geland was ze, op de buik, de armen gespreid. Hoog op de rug stond haar bochel, als een opgevouwen parachute die dienst geweigerd had. Het leek wat vreemd, dit stilstaand beeld waarin haar neergevallen lichaam zweefde. Het was alsof ze ergens uit gesprongen was om nog nergens terecht te komen." (meer)

Doeschka Meijsing: Over de liefde
Het boek is 31 januari uitgekomen en aangezien ik nog nooit iets van haar gelezen had en de achterflap me intrigeerde leek me het een mooie kennismaking.
Lees verder...

Sipko Melissen: Spiegelpanden
Een intelligent, meeslepend boek over erudiete mensen in Amsterdam gedurende de jaren zeventig. Allemaal druk bezig zichzelf te vinden en de wereld te verbeteren. Alles moest anders. Nescio zou zeggen;
"Jongens waren we ...... maar aardige jongens."
Aardige jongens waren het toen ook, al gingen ze heel wat verder in woorden en daden als die aardige Titaantjes van 1914.
Lees verder...

Nicolien Mizee: Toen kwam moeder met een mes
Ida past niet in het enigszins artistieke gezin waar ze in opgroeit. Haar moeder is een dominante vrouw, en haar ideeën en uitspraken brengen Ida in de war. Ze benijdt de buren die een herderstafereel van glas voor het raam hebben staan, of een klok van een hond dat bij andere hangt. (meer)

Blake Morrison: 
Wat mijn moeder me nooit verteld heeft

In hoeverre kent een kind zijn ouders? Blake Morrison beseft dat hij hier erg te kort schiet, en doet in dit boek een poging zijn moeder beter te leren kennen.

Harry Mulisch: De ontdekking van de wereld
De meest uitgebreide bespreking van een boek bij de boekgrrls ooit. Nu samengevat!
Lees verder...

Haruki Murakami: Na de aardbeving
Prachtig, spannend, emotioneel, een heerlijk boek bestaande uit zes korte verhalen. Op één verrukkelijke avond in een zalige zucht uitgelezen. Nou wat willen jullie nog meer? En dat terwijl ik helemaal niet van korte verhalen houd! En al zeker niet van verhalen met een open eind.
Lees verder...

Elvira Lindo: Een onverwachte wending
Onverwacht zeker. Je zult maar als 45 jarige met een 35 jaar oudere beroemde schrijver getrouwd zijn. Denken dat alles netjes onder controle is. Sex wil of kan hij niet meer. Sociale status volop. Het geld stroomt rustig binnen en jij kunt het rustig uitgeven. Je houdt er voor een vaste dag in de week een minnaar op na, want als hij het niet meer kan, hoeft dat nog niet te zeggen dat jij het niet meer wilt......., toch?

Sándor Márai: Gloed 
Ian McEwan: Het kind in de tijd

Pascal Mercier: Perlmann's zwijgen
Ik vond het thema boeiend en de karakterisering van Perlmann subtiel en fijnzinnig beschreven. Zijn groeiende wanhoop en zijn twijfels over zijn leven zijn invoelbaar. Het geeft tevens een tamelijk schokkend inkijkje in de wetenschappelijke wereld, dat mij nogal realistisch voorkwam.
Lees verder...

Monica Metz: Levend laken  

Audry Niffenegger; De vrouw van de tijdreiziger 

William Nicholson, Schaduwzijde
De hoofdfiguur (oeps, had hij nu een naam.........???) is een Engelse jongen die ontevreden is over zijn leven en alleen nog maar op zijn kamer rondhangt en tv kijkt zonder het geluid aan. Hij heeft wel een vriendin, maar meer uit gewoonte dan dat hij echt van haar houdt. Zijn vriendin is wel dol op hem, evenals zijn moeder, zijn vader (die een klein zoontje heeft uit een 2e huwelijk), zijn opa, zijn peettante. In feite is hij een ondankbare hond, die eigenlijk min of meer per toeval en uit bluf van de ene op de andere dag zijn leven in Engeland achter zich laat en gaat liften.
(meer)

Nelleke Noordervliet: Veeg teken
In mijn gedachten heette dit boek de hele tijd "Te vergeefs". Heel
vreemd. Elke keer als ik het weer ter hand nam zag ik weer dat het "Veeg Teken" heette. Maar voor mij werd alles in het boek 'te
vergeefs' ondernomen. Wat er werd ondernomen liep aldoor op niets uit, terwijl men juist graag verandering wilde. (meer)

Amélie Nothomb: De verloofde van Sado
Als Amélie Nothomb 22 is gaat ze terug naar haar geboorteland Japan met het idee dat ze daar zal blijven voor de rest van haar leven.
Lees verder...

Joseph O'Connor: Inishowen

Linda Olson: Astrid en Veronika
Vrouwen hebben een bijzondere manier om met verdriet om te gaan. Vrouwen onderling bedoel ik dan. Je kunt met je beste vriend over verdriet praten, maar het is toch altijd anders dan met je vriendinnen. Er is een aanvoelen, een ruimte laten en tegelijkertijd weten wanneer je dichtbij moet zijn, letterlijk en figuurlijk. Dit is natuurlijk een persoonlijke ervaring, maar ik ben weer helemaal gesterkt in die mening na het lezen van dit heel bijzondere boek.
Lees verder...

Erick Overveen: Maansverduistering
'Maansverduistering' (subtitel 'Scenes uit het leven van de laatste deejay') is het debuut van deejay/ producer Erick Overveen (30). Het boek heeft veel vaart, het deed met denken aan Giphart, van Duijn en hier en daar aan Douglas Coupland. (meer

Vivienne Parry: De waarheid over Hormonen
De eerste 42 bladzijden met het begrippenapparaat zijn erg technisch, maar daarna wordt het boek boeiend. Je krijgt veel informatie en hardnekkige misverstanden worden uit de wereld geholpen. Testosteron toedienen bijvoorbeeld maakt de man niet potenter, hij leeft er ook niet langer door, maar juist korter. (meer)

Michael Palin: De stoel van Hemingway
Martin Sproale, een roodharige, beetje slome man van 36 leidt een onopvallend leventje. Hij is al zestien jaar lang een trouwe werknemer op het postkantoor in Theston, een ingeslapen kustplaatsje. Helaas voor Martin wordt zijn toekomst heel anders dan hij gedacht had. Niet hij wordt de nieuwe chef maar Nick Marshall, een ambitieuze buitenstaander, die privatiseringsplannen heeft. In zijn teleurstelling vlucht Martin in zijn grootste liefhebberij, Ernest Hemingway! (meer)

James Patterson: Ontrafeld verleden
Jennifer is een dertiger, die al het nodige voor haar kiezen gekregen heeft. Ze heeft net haar man verloren, en kort daarna een miskraam gekregen. Van de dood van Danny geeft ze zichzelf de schuld: als ze maar niet zo gefocused geweest was op dat werk van haar, als ze maar met hem meegegaan was op vakantie, dan had hij vast dat ongeluk niet gehad. (meer)

Rascha Peper: Wie Scheep Gaat
Was ik onlangs zo blij met Verfhuid omdat ik wel zin had in een nieuwe Rascha Peper, kwam ik erachter dat ik ook Wie scheep gaat nog ongelezen in de kast had staan. Mooie verrassing als je net op zoek bent naar een boek om mee te nemen op luiervakantie! (meer)

Jodi Picoult: My sister's keeper
Mag je een kind gebruiken om het leven van een ander kind te redden?
Lees verder...

Marja Pruis: De vertrouweling
De vertrouweling is een spannende, broeierige roman over de paradoxale hang naar huiselijk geluk en het verlangen om iemand anders te zijn. Deze zin van de aanbeveling trok mij over de streep. Heeft een ander dat nou ook: verschillende levens willen leiden?
(...)
Misschien ben ik een zeur en/of te kritisch, maar ik zou dit boek niet snel aanbevelen. Een antwoord heb ik dus ook niet gevonden. Pruis schrijft niet heel slecht, maar ook niet heel goed, zo 'matter of factly'.
(meer)

Pierre, D.B.C.: Vernon God Little
Ayn Rand: Atlas Shrugged

Els Quaegebeur: Mijn geheim, het verleidelijke leven van een minnares
Een deels autobiografisch (als ik het goed begrepen heb van het internet), humoristisch boek over een onmogelijke situatie. (meer)

Ayn Rand: De eeuwige bron
Deze enorme pil heb ik, af en toe tot m'n eigen verbazing, met veel plezier gelezen. En m'n voornaamste indruk is: wat een merkwaardig boek. Ben benieuwd of anderen dit boek ook kennen, en wat zij ervan vonden? En of het vergelijkbaar is met Atlas shrugged, dat ik nog heb liggen?
De eeuwgie bron vertelt het verhaal van Howard Roark, een talentvol maar eigenzinnig architekt, die zich afzet tegen de kennelijk in de VS tussen de Wereldoorlogen heersende architektonische mode om terug te grijpen op klassieke stijlen en gebouwen met allerlei klassieke frutsels en versiersels te ontwerpen. (meer)

Maya Rasker: Xenia
Ik denk dat Rasker erin geslaagd is om een vertrouwd thema (de liefde tussen man en vrouw) op een verrassende wijze te vertellen. De zoektocht naar elkaar, het elkaar durven vertrouwen, aan elkaar durven overgeven, het openstaan voor elkaar en met alle hobbels in dit proces wordt zo scherp en herkenbaar weergegeven. (meer)


Philip Roth: Patrimonium / De menselijke smet

Philip Roth: Sabbath's theater
Zo! Wat een roman, vrouwen! Vuig en voos, zal 'k maar zeggen. En tegelijk zeer hilarisch en ontroerend en uitbundig. Wat is Roth toch een veeelzijdig auteur - iemand met zoveel schrijfsmoelen. Althans voorzover ik hem las.  (meer)

Nicholas Sparks: The Notebook
Een erg zoet liefdesverhaal, echt zo zoet dat je je bijna misselijk af wilt wenden. En dat ook nog in zijn geheel is opgenomen in het boek. Maar zet even door, want pas aan het eind begrijp je waarom, als duidelijk wordt wie de man is en aan wie het boek voorgelezen wordt.
Lees verder...

Rosenboom, Thomas - Denkend aan Holland - Pamflet
De Kellendonk Lezingen zijn opgedragen aan de in 1990 overleden schrijver Frans Kellendonk die met zijn roman Mystiek Lichaam nogal wat stof deed opwaaien indertijd. Half februari van dit jaar was het Thomas Rosenboom die zijn zegje deed. Hij hield, volgens zijn uitgever, een pleidooi voor de verlegenheid. Dat deed hij volgens mij niet. Thomas Rosenboom pleitte met veel humor voor zelfbeheersing en deed een oproep tot opvoeding in de traditionele zin van het woord.

Sambeek, Liza van; Zadelpijn en ander damesleed 
Saramago, José: Alle namen 

Meir Shalev: "De vier maaltijden" en "De grote vrouw"
Carol Shields& Blanche Howard: A celebate season 
Carol Shields: De republiek der Liefde

Carol Shields: Unless
Van Carol Shields las ik eerder 'Larry's Party' en 'Republic of Love'. Allebei boeken waarin veel humor zat, boeken die over bijzondere personen met bijzondere hobbys en bijzondere beroepen gingen. Onlangs sloeg ik met een zucht 'Unless' dicht. Dit was zo anders dat het een poosje op mijn bureau heeft gelegen voor ik er een mailtje aan kon/wilde wijden. (meer)

Carry Slee: Moederkruid / Dochter van Eva
Een roman geschreven vanuit een dochter, die in het boek "het meisje" wordt genoemd. ik vond het niet hinderlijk dat ze geen naam had, want je vormt zelf een beeld van het meisje. Het boek gaat vooral over twee zusjes die opgroeien in onveiligheid. Je krijgt in dit boek zeker medelijden met de meisjes en je ziet hoe erg ze hun best doen om het hun ouders zo veel mogelijk naar hun zin te maken. (meer)

Pauline Slot: Tegenpool 
Alie Smeding: De zondaar 

Maria Stahlie: St. Juttemis
Dit boek werd door vier boekgrrls gelezen en besproken en dat leidde natuurlijk tot uiteenlopende meningen van: "een boek dat je niet meer weg kunt leggen" tot een boek dat "je weg wilt leggen". De meerderheid was echter diep onder de indruk. 

Maria Stahlie:De lijfarts
Gisteren met een diepe zucht dichtgeslagen: de lijfarts van Maria Stahlie, gekocht toen het net uitgekomen was in 2002, maar door de omvang (600 p.) een voorzien Lang Leesproject en daarom telkens voor me uitgeschoven. Nou, grrls, dat Leesproject was vooral intens, niet lang, want ik las het in een week uit. Wat een prachtig en indrukwekkend boek.

Cri Stelweg: Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik 

Peter van Straaten: Agnes
En als Agnes in boek 7 een eigen zaak start en uiteindelijk met vallen en opvallen succesvol wordt, dan geeft dat ook veel hoop. Als Agnes een succes van haar leven kan maken dan ik toch ook??? (meer)

Elizabeth Strout: Winter
Elizabeth Strout doet met woorden wat Hopper met verf doet. Psychologische spanning oproepen die je afstandelijk kunt beleven. Je verdwijnt er niet in, het zuigt je niet volledig mee, maar je herkent het en ervaart het als een kleine siddering over je rug. Heel mooi opgebouwd. Elk verhaal weer.

Anne Tyler: Ladder of Years 

Agnes Verbiest: Als ik jou toch niet had
Het onderwerp is erg interessant: waarom maken complimenten geven en ontvangen mensen ongemakkelijk (ze voelen zich al snel klemgezet, twijfelen aan de echtheid en de bedoeling van het gezegde) en wat is hierbij het verschil tussen mannen en vrouwen en tussen hierarchisch hoger en lager geplaatsten? 

Pauline van de Ven: Het verhaal van de bamboesnijder

Voskuil: De dood van Maarten Koning 

Mischa de Vreede: Heilige Dagen
"Het boek zit vol romantische elementen en verwijzigen die benieuwd maken naar de afloop, maar het is geen roman. Het is een persoonverhaal, maar geen autobiografie, waarin geen detail onvermeld wordt gelaten."
En dat is nou eens een blurb die de inhoud van het boek goed dekt.
Lees verder...

Tommy Wieringa: Joe Speedboat
Dit is een boek dat ik door titel en vooral omslag nooit zou hebben uitgezocht, maar dat ik nu aan anderen aanbeveel. Dank aan degene die het boek heeft genomineerd!  (meer)

Jan Wijnen: Het kwade amen
De bespreking door de grrls van de Debutanten gaat door: Volgens de recensies gaan de 9 verhalen in Het kwade amen over allerlei vormen van verlies. Dat is deels ook zo maar opvallend is dat de personages in de verhalen allemaal wat mankeren. (meer)

Taichi Yamada: Strangers
Ik heb weer een boek gelezen waarvan ik zeker weet dat hij hoog  eindigt in mijn top-10 van dit jaar: Strangers, van Taichi Yamada.  Een PRACHTIG boek! Het is mooi geschreven, spannend en ontroerend.  Het is me lang niet gebeurd dat ik in de trein bijna zat te huilen... (meer)


Mieke Zwamborn: Vallend Hout 

Ad Verbrugge: Tijd van onbehagen
Filosofische essays over een cultuur op drift

Het is erg lastig de 7 essays samen te vatten, maar de kern van Verbruggen' betoog kwam er voor mij erop neer dat door het loslaten van religie de culturen/samenlevingen (en de mensen die daarvan deel uit maken) op drift zijn geraakt en dat men minder goed in staat zijn om de bovenindividuele machten of sferische machten die elke men in/bij zich heeft, te kunnen beheersen. Daardoor ontstaat een toename van zinloos geweld en het werkelijk individualistisch denken ("maximum aan genot, een minimum aan pijn"). (meer)

Judith Visser: Tegengif
Het boek blijkt al opschudding te veroorzaken voordat het zelfs uitgegeven is.En waarom? Omdat er seks in voorkomt? Ja, en wat dan nog? Omdat eventuele klanten herkend kunnen worden? Ik denk dat de heren te ijdel zijn! (meer)

Martine Kamphuis: Vrij
Als haar man een kop nog warme koffie naar haar toe smijt, omdat de loodgieter afgebeld heeft, breekt er iets bij Linde. Ze heeft er schoon genoeg van. Al twintig jaar moet ze de vernederingen en mishandelingen van Henry verdragen, het moet maar eens gedaan zijn.
Lees verder...

Dimitri Verhulst: Niets, niemand en redelijk stil
Soms stond ik bij het lezen stijf van bewondering voor Verhulsts schrijfkunst terwijl ik de schrijverij op andere bladzijden geforcéerd mooi vond of heel soms zelfs lelijk. Niettemin ben ik nog steeds even geïntrigeerd, hier zit een diamant.
Lees verder...

Dimitri Verhulst: Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Uit de recensies was me al duidelijk geworden dat de een dit boek een geslaagde beschrijving van geluk vindt en de ander al dat gelukkig leven te zoet vindt. Hoe ligt dat hier? Ik hoor duidelijk bij de eerste partij.
Lees verder...

Levi Weemoedt: Acte van Verlating
Deze verhalenbundel van Levi Weemoedt is weer een prachtig staaltje van zijn visie op het leven: er overkomt de mens veel narigheid. In deze bundel is verlaten worden het thema. In zijn bekende boek De ziekte van Lodesteijn verhaalde de schrijver meer over het verzet van de eenling tegen het systeem, deze verhalenbundel kent autobiografische aspecten en is doorspekt met beschouwingen. (meer)

Tatjana van Zanten: Een man voor mijn moeder
Een man voor mijn moeder is tot ver over de helft een mooi boek dat leest als een trein. Ontmoeting - emotie - twijfel - terugblik - nieuwe advertentie - ontmoeting - geneuzel over wat zal ik aantrekken - terugblik - verdriet. Woede ook op de met een Thaise schone afgetaaide vriend die niet alleen de moeder in de steek heeft gelaten maar ook Tatjana en haar kinderen, omdat hij zeer vele jaren ook met hén het leven heeft gedeeld. (meer)

Zindering - Erotische verhalen voor vrouwen
Verzameld door Liesbet Zikkenheimer
Deel 3 uit een serie boeken met erotische verhalen voor vrouwen. Ook deel 1 (Zinnen prikkelend) las ik. Volgens de blurb verhalen met passie, seks en liefde.
Lees verder...

 




 


Aanbevelingen Algemeen

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/05/10  Eisjen

Terug naar top pagina