Meneer Kandinsky was een schilder

Daan Remmerts de Vries

 


“Meneer Kandinsky was een schilder. Op een dag ontsnapte er uit een schilderij waar hij mee bezig was een huppelend blauw paardje.”

Dit zijn de beginregels van dit mooie boek over Kandinsky.  Alleen meneer Kandinksy kan het paardje zien en het diertje gaat altijd met hem mee. Het paardje fluisterde steeds dingen in meneer Kandinsky's oor zoals 'Kijk goed om je heen, alles heeft zijn eigen heel speciale kleur.'  of het paardje zei: 'Je mag zo'n huis ook best eens rood maken! Of paars, of scheef, of kleiner of groter... Je mag best laten zien wat je bij zo'n huis vóelt!'

Meneer Kandinsky vond het heerlijk om zo te schilderen als het paardje zei en maakte daardoor heel andere schilderijen dan mensen gewend waren. Hij schilderde blauwe bomen, vlekken, strepen... dat was wat híj voelde als hij naar huizen of bomen of wegen keek. Maar de mensen vonden meneer Kandinsky maar raar. Een huis was toch niet geel en de zon was toch niet paars?

Meneer Kandinsky kwam die mensen op een middag tegen, en hij schrok ervan hoe kwaad ze op hem leken te zijn. 'Daarom schilderde hij de volgende dag zichzelf, op zijn paard, vluchtend voor al die griezelige strenge figuren die zijn schilderijen zo lelijk vonden.'  Toen het schilderij af was, was het blauwe paardje weg! Meneer Kadinsky zocht en zocht maar het paardje was en bleef weg. Hoe moest hij nu schilderen? Gelukkig wist hij het op een dag weer, alleen schilderde hij nu in plaats van wat hij zag, wat hij hoorde, buiten zichzelf en binnen zichzelf. Hij schilderde bijvoorbeeld het geluid van een trein. Toch voelde meneer Kandinsky zich erg alleen zonder zijn paardje maar op een ochtend toen hij aan een heel groot schilderij met de allerprachtigste geluiden werkte leek er iets in de verte te galopperen! 'Ach!' riep meneer Kandinsky verbaasd. 'was je dáár! Natuurlijk, ik had het kunnen weten...' Hij nam een aanloop en...

Wij als volwassenen weten onmiddellijk de link te leggen tussen het blauwe paardje en de kunstenaarsvereniging Blaue Reiter die Kandinsky opgericht heeft. Een kind weet dat nog niet maar toch heeft de schrijver de link weten te leggen door het blauwe paardje op te voeren in het verhaal. Verder heeft Daan Remmerts de Vries in eenvoudige taal heel goed weer weten te geven wat Kandinsky dreef, waar hij voor stond én hoe er door de omgeving naar zijn werk werd gekeken. Heel knap om dit in een paar zinnen en op zo weinig bladzijden te kunnen weergeven.

De illustraties helpen daar wel bij. Elke pagina, zowel links als rechts, vertoont namelijk een erg mooie afbeelding waarin je het werk van Kandinsky herkent. Op de eerste pagina zie je een afbeelding gemaakt door Daan Remmerts de Vries waarop je meneer Kandinsky in een atelier ziet werken aan een schilderij in de 'Kandinskykleuren' Aan de muur van het atelier hangt een foto van... Kandinsky! Voor de laatste afbeelding in het boek is heel toepasselijk het schilderij 'hemelblauw' van Kandinsky gebruikt. Alleen zweven tussen de afbeeldingen op dat schilderij nu ook meneer Kandinsky en het blauwe paardje.

Het is een prachtig verzorgd boek en je zou het aan ieder kind willen geven omdat het zo mooi en goed gedaan is. Als je een kind iets wil leren over kunst of een kunstschilder dan is dit een uitstekende manier om dat te doen.

Jammer genoeg kreeg ik dit boek te laat in handen om mensen te verwijzen naar het Gemeentemuseum in Den Haag waar, naast een overzichtstentoonstelling van 20 jaar illustraties van Daan Remmerts de Vries uit meerdere boeken, alle afbeeldingen van dit boek  tentoongesteld werden. Die tentoonstelling liep tot 24 mei 2010.

ISBN 9789025856243 Hardcover 32 pagina's | Leopold B.V. | februari 2010 Vanaf ca. 4 jaar.

Uitgave in samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag.

© Dettie, 3 juli 2010

Vandaag heb ik (eindelijk) kans gezien om het boek bij een ophaalpunt op te halen waar het al enkele dagen lag te wachten. Zojuist heb ik het direct aan mijn zoon voorgelezen voor het slapen gaan. Zelf vind ik het een heel mooi boek, zowel qua tekeningen als het verhaal. Interessant om te lezen over Kandinsky en zijn werk. Het feit dat ik het interessant vind, zegt misschien ook al wel wat over de mate waarop het boek aansluit bij de belevingswereld van een peuter/ kleuter (boek is voor 4 jaar en ouder). Namelijk: niet! Het begint nog leuk met een blauw paard dat uit een schilderij ontsnapt, maar daarna wordt het al snel ingewikkelder met het uitbeelden van de wereld in kleuren en andere vormen. En daarna het uitbeelden van kleur. Of daarna het onbegrip van de medemensen en tot slot.... ? Mijn zoon heeft het hele verhaal geboeid geluisterd en de mooie platen zijn leuk om te bekijken voor hem. Ik moet nog zien of dit boek vaker uit de kast wordt getrokken voor het slapen gaan! , misschien als hij wat ouder is.

Ik zag het boek afgelopen vrijdag toen ik in het Gemeentemuseum in Den Haag was. Ik vond het zelf echt een heel leuk boek. Ik heb het nog niet gekocht, maar misschien ga ik dat nog wel doen. Voor een peuter/kleuter lijkt het me inderdaad ingewikkeld, maar voor mijn neefje van 8 zou het denk ik wel wat
zijn.  Ik heb vrijdag wel een kaart gekocht met een afbeelding uit het boek. Voor mijn museumkaartenverzameling.

 Zelf dacht ik ook dat kinderen van vier jaar niet écht zullen
begrijpen wat er verteld wordt, maar ik heb geen kinderen dus zeker was ik er niet van. Maar de afbeeldingen vind ik wel erg prachtig en zag mezelf al samen met zo'n kleintje naar de plaatjes kijken en met een eventueel ouder kind een boek over Kandinsky erbij halen en de echte schilderijen met de afbeeldingen in het boek vergelijken.
De Volkskrant heeft momenteel  een erg mooie serie over kunstschilders. Ik heb zelf bij dit boek van Daan Remmerts de Vries het deel over Kandinsky van de Volkskrant ook er naast gehad. Zeer leerzaam én heel leuk!

Ik zocht de serie over kunstschilders even op. Ziet er fantastisch uit en ik kende de serie nog helemaal niet. Goede tip Dettie! Dank je wel. De afbeeldingen in het boek van Daan Remmerts de Vries vind ik ook erg mooi. En ik vind het boek vooral ook erg grappig. Omdat er zoveel dingen achter
zitten.

Pracht van een bespreking heb je hiervan gemaakt, helemaal mee eens. Ik was op de tentoonstelling (zelfs 2x; de volgende dag teruggegaan omdat het zo overweldigend was) en kocht daar dit boek, in eerste instantie voor mezelf. Natuurlijk ga ik het al gauw lezen met kleinzoon van 7 en ik ben heel benieuwd of hij zich aangetrokken voelt. Ik ben een beetje bang dat het _te_ bijzonder is, voorlopig. Als ik de overige reacties lees van boekgrrls, kopen ook zij het eigenlijk voor zichzelf!

 

 

Dettie

 


 

Wie was Wassili Kandinsky?

Een succesboek!

Haags Gemeentemuseum

Tentoonstelling Remmerts de Vries

 


 


 

 

 


 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 18/08/10  yvonnep