(Homo)sexualiteit


Pietro Aretino: Zes Dagen door
Met hun stamper in hun vijzel roeren, de boon in de peul stoppen, obelisk in het achterkasteel, prei in de moestuin, grendel op de deur, sleutel in het slot, nachtegaal in het nest, pijl in de roos, banier in de ravelijn, degen in de schede, wattenstok in de wond, tuintje besprenkelen met de wijwaterkwast. Zo maar even bladeren in de eerste honderd bladzijden van Zes Dagen van Pietro Aretino. Halverwege de eerste dag had ik het al wel gehad. En dan moest er nog een halve dag achteraan en nog vijf dagen. (meer)

Beryl Bainbridge: Master Georgie 
In Master Georgie volgen we het leven van George Hardy, arts en fotograaf in Liverpool eind vorige eeuw. We leren hem kennen door verhalen van drie personen uit zijn nabije omgeving die steeds een bepaalde episode beschrijven. En waar gaat het dan over? Over het leven zelf, zeer scherpzinnig en met veel humor beschreven.

Philip Besson: Bij afwezigheid van mannen 
Het eerste deel wordt verteld vanuit het perspectief van Vincent. "Ik ben zestien jaar, heb zwart haar, amandelvormige groene ogen en de huid als een meisje". Deze woorden geven de naieve onschuld weer van Vincent de l’Etoile, een homosexuele jongen.

Anna Blaman: Eenzaam avontuur 
"Kweet het - ik voel dat ik het eigenlijk weer mOEt proberen, maar jaren geleden in het kader van - laat ik maar een Nederlands lesbo klassieker lezen - heb ik het geprobeerd. Niet ver mee gekomen. Net zo min als met Well of Loneliness van Radclyff Hall moet ik toevoegen - ze zijn allemaal zo deprimerend die verhalen - ik wil niet dat lesbische literatuur alleen maar treurig is - doe mij maar Molly in Rubyfruit Jungle dan maar – een soort Amerikaans-lesbo Pleuntje (pardon the contradiction) figuur om echt van te houden.Een klassieker moet eigenlijk tijdloos zijn - is dit boek wel een klassieker dan? Emily Brontë ‘bereikt’ mij nog degelijk - Anna Blaman niet."

Cunningham Michael; De Uren (The Hours)
Een verbeeldingsvolle variatie op plot en stijl van Mrs Dalloway Woolf schreef Mrs. Dalloway in 1923 toen ze van een inzinking herstelde. In 'The Hours' - ooit de werktitel van Mrs. Dalloway - beschrijft Cunningham hoe Woolf vecht tegen de waanzin en hoe zij het verhaal van Clarissa Dalloway telkens aanpast.Cunningham introduceert ook Mrs. Brown een 'groene weduwe' die in het Los Angeles van 1949 op de rand van waanzin verkeert. En een lesbienne op leeftijd, Clarissa, in New York. Cunningham beschrijft de vrouwen met al hun kleine en grote gedachten op een ontroerende manier. (meer)

Patricia Duncker: De Foucault hallucinatie 
Op zich 'zware' thema's zoals schizofrenie en homosexualiteit ...[Michel is homoseksueel, evenals Foucault dat was]...worden zeer helder en pakkend beschreven. Maar voor mij gaat het boek vooral over het schrijven en de relatie tussen de schrijver en 'zijn' lezer.

Jonathan Franzen: Correcties 
Een aantal verhaallijnen hoe aardig ze soms ook zijn, zoals het verhaal van Melissa, maar ook soms saai, zoals die van de Litouwse politiek, vind ik overbodig. Het is een continue afrekening met clichés: geldwoede, drugs, buitenechtelijke verhoudingen (al of niet lesbisch, of met studenten), waarvan ik de traditionele man-vrouwverhouding binnen het conservatieve huwelijk het aardigst en het meest to-the-point vind.

Chelsea Handler: Mijn horizontale leven. Een verzameling one-night stands
Het overkomt me zelden dat ik tijdens het lezen van een boek continu zwalk tussen niks en misschien toch wel en een luide lach. En het is me echt nog nóóit overkomen dat ik na het uitlezen van een boek nog steeds niet wist wat ik er nu eigenlijk van vond. (meer)

Ruth Ozeki: Mijn jaar van het vlees 
Hoofdpersoon is een Amerikaanse documentairemaakster van Japans/Amerikaanse afkomst, die een reportage moet maken over Amerikaans vlees. Voor de Japanse markt, omdat de Jappanners maar niet aan dat prachtige vlees willen.
(...) ook voert de schrijfster ineens een akelig politiek correct modern stel (lesbisch èn vegetarisch) met kinderen op waar zo overduidelijk werkelijk alles aan deugt dat het satirisch gehalte van het hele boek meteen om zeep is geholpen.

Diana Souhami Gertrude & Alice 
Biografie over het 'huwelijk van Gertrude Stein en Alice B.Toklas. 
Diana Souhami raakte naar eigen zeggen gefascineerd door het bijna veertigjarig huwelijk van Gertrude en Alice, een 'toegewijd, vrolijk, huiselijk, ordelijk, innig en gelukkig huwelijk, van het soort waar de meeste helden en heldinnen aan ontsnappen'. 

Zadie Smith: White Teeth 
Ik ben er erg van onder de indruk, vooral van het feit dat iemand van 24 (ja 24!) zo'n boek kan schrijven met zoveel inhoud, met zo'n mooie toon en humor, met zulke rake typeringen, met zulke verrassende opmerkingen over alles wat maar ter sprake komt. Het is zo'n multicultureel boek dat dat woord eigenlijk niet meer te gebruiken is, het is gewoon Engeland nu.  Wat een vaart! Salman Rushdie heeft gezegd "dit boek heeft 'bite' " en ook al had ik nog nooit van die uitdrukking gehoord weet ik wel zeker dat dat een prima typering is.

Hans Warren: Een vriend voor de schemering 
Volgens de omslag is deze roman gevonden tussen de nagelaten papieren van de in 2001 overleden Hans Warren. De roman is eind 1951 geschreven, maar toen niet verschenen omdat Warren "ongenaakbaar vrijmoedig was over homosexualiteit". Dit is ook een van de weinige prozastukken van hem. Aangezien ik alleen een trouwe lezer van de Geheim Dagboeken ben, was ik zeer benieuwd naar een roman van zijn hand.




 

     

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina