Gezondheid / Maatschappij : Non-fictie


 

Vijf dagen bedenktijd
Germaine Groenier
Dit autobiografische boek biedt een hilarische terugblik op een veelbewogen periode in onze geschiedenis, die Germaine Groenier vanaf de frontlinie meemaakte. Maar het is meer dan dat: het is ook en vooral het aangrijpende relaas van een sterke vrouw die zich plotseling bekneld weet tussen haar idealen en haar verlangens. ISBN 90-5333-854-3

Abortusklinieken in Nederland:
Stimezo-Zwolle: Centrum voor geboorteregeling en seksualiteitsvragen
Preterm Den Haag: Polikliniek voor abortushulpverlening in Nederland, gesticht door vrouwen voor vrouwen 
Bourgogne Maastricht
: Abortuskliniek 
MR 70 Amsterdam
: Centrum voor Seksuele gezondheid
 

Abortus

Werken aan een wonder
Dr. Mahlon Johnson is wetenschapper en werkt als neuropatholoog aan de Vanderbilt Universiteit in Nashville, Amerika. Hij leeft alleen voor zijn werk. Vakantie, kerstmis, liefde en vrije tijd vindt hij pure tijdsverspilling. Totdat hij aidspatient wordt door een ongelukje tijdens een operatie. 

Raken we je kwijt
Peter Boerse

In 1994 krijgt de auteur te horen dat hij aids heeft. Zomaar van de een op de andere dag staat zijn leven op z’n kop. Dan volgt er een gevecht van accepteren, hopen en vechten.
 

Aids

Stella Braam:
"Ik heb Alzheimer" Het verhaal van mijn vader
"Heb ik Alzheimer? Helemaal vergeten".
Eigenlijk is René van Neer, haar vader, mede-auteur van dit boek. Vanaf het moment dat echt duidelijk wordt dat René van Neer, gepensioneerd psycholoog en wetenschapper, de ziekte van Alzheimer heeft besluiten zij samen hierover een boek te gaan schrijven. (meer)

De vader, de moeder en de tijd
IDe vader en de moeder zijn vreemden geworden. Ze beseffen niet wat er gaande is, ze herkennen hun omgeving niet meer. Marijke Hilhorst worstelt met het ontluisterende dementieproces bij haar ouders, maar verdiept zich tegelijkertijd in hun verleden. 

"Iris", John Bayley 


'Iris en haar wereld'. John Bayley
(Engels: Iris and her friends')
De 'vrienden' van Iris zijn o.a. de jeugdherinneringen en fantasieën van haar echtgenoot. Alles eigenlijk wat het hem mogelijk maakt zich staande te houden in de laatste fasen van Iris' Alzheimer. In dit boek, dat die laatste fasen behandelt tot en met Iris' dood, is er geen enkele werkelijke communicatie meer mogelijk en wordt het gaandeweg steeds moeilijker om de verzorging thuis nog vol te houden. Om zichzelf steun te geven, zoekt Bayley het in veel terugdenken aan zijn jeugd- en jongere jaren, de tijd voor hij Iris kende en in fantasieën waarin hij een droomvrouw ontmoet die weliswaar trekken van Iris heeft, maar anderszins juist volledig van haar verschilt. Het is een heel eerlijk boek; Bayley geeft een levendig en zeer invoelbaar beeld van iemand die met een dagelijkse bijna onmogelijke werkelijkheid worstelt. Als de ziekte van Iris al een rol speelt, dan is dat gezien door de ogen van haar verzorger, die het door zijn onwankelbare liefde volhoudt, maar -uiteraard- beslist niet zonder veel moeite. Zijzelf is in feite al vertrokken. Ook dit boek heb ik ademloos gelezen.
Boekgrrl Edith

 

Alzheimer

Ann
Kristien Hemmerechts
Het boek Ann vertelt het aangrijpende verhaal van een vrouw met anorexia. NRC Handelsblad: 'Aanbevolen aan iedereen die op welke manier dan ook iets met anorexia te maken heeft: het boek Ann van Kristien Hemmerechts. Er valt in te lezen wat een vreselijke en verwoestende ziekte anorexia is, voor de vrouwen die eraan lijden, maar vooral voor de familie van die vrouwen.'
Lees meer

 

Anorexia

Intensive Care
Rosita Steenbeek
 
Rosita Steenbeek en haar moeder overleefden ternauwernood een ernstig auto-ongeluk. Kort na het overlijden van de vader van Rosita Steenbeek raken Rosita en haar moeder betrokken bij een auto-ongeluk waarbij de bestuurder van de auto, de neef van Rosita, om het leven komt. Intensive Care beschrijft in krachtige, beeldende scènes de verwarrende periode van de rouw en het moeizame lichamelijke herstel van Rosita Steenbeek en haar moeder. Het is een mooi gebonden boek met duidelijke hoofdstukken. Het ziekenhuisleven van intensive care en later de andere afdelingen en de afdelingen die bij het herstel van Rosita en haar moeder betrokken waren, worden goed weergegeven al kan ik mij er niet aan helemaal aan onttrekken dat een bekende naam natuurlijk het leven (kan) veraangenamen bij zo’n opname. Maar naam of geen naam, pijn is pijn en dat is goed beschreven. 
Boekgrrl Lieneke

 

Auto-ongeluk

Hoe mijn vader zijn woorden terugvond
Aangrijpend verslag over de weg terug naar het praten
Liesbeth Koenen
Taal en hersenen waren altijd al de onderwerpen die centraal stonden in het werk van Liesbeth Koenen. Maar als uitgerekend haar eigen vader ineens door een beroerte afasie krijgt, zit ze met al haar kennis van zaken toch machteloos naar hem te kijken. Hij maakt in eerste instantie geen enkel geluid. Hij kan niet praten, hij kan niet schrijven. Zit hij zelf nog daarbinnen? Is er iets over van zijn taalvermogen?
Meer bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
 

Beroerte / Afasie

 

Metamorfose
Lilian de Graaf
Om de essentie van haar leven te ontdekken is het nodig zich te realiseren wat leven en sterven kan betekenen. Na de diagnose "borstkanker met uitzaaiingen" besluit Lilian dan ook te onderzoeken hoe ze troost uit zichzelf en anderen kan halen om de dood uiteindelijk recht in het gezicht te kunnen kijken.
Dat leidt tot een innerlijke tocht, een metamorfose van haar leven. In dit persoonlijk verslag daarvan schrijft Lilian hoe dit proces verloopt.

Van de website Leven Met Borstkanker, waar meerdere boeken vermeld staan.
 

Borstkanker

Hartje van glas 
Marianne had een chromosoom te veel

Wat is het syndroom van Down? Die vraag laat zich verschillend beantwoorden. De dokter zegt: „Een kind met een chromosoom te veel”. Herma, de moeder van Marianne, schrijft echter: „Een kind dat net zo veel liefde nodig heeft als andere kinderen, maar dat zo teer is als glas”. 
 

Downsyndroom

De dood in doordrukstrip  
Karin Spaink

Over dood, euthanasie en zelfmoord.
 

Euthenasie

Heleen Mees: Weg met het deeltijdfeminisme!
Het boekje vormde tijdens m'n vakantie overigens de nodige discussiestof. Mijn man maakte zich er vooral boos over dat Mees bepleit dat vrouwen (lees: met goede banen) anderen (lees: vrouwen zonder goede opleiding en carrièrekansen) in dienst nemen om huishoudelijke taken van hen over te
nemen. Die laatste vrouwen zouden dan immers niet alleen hun eigen huishouden/kinderen moeten doen, maar óók nog eens dat van de kansrijke vrouw waar ze voor werken. Puur kapitalisme en niks emancipatie, vond hij. Volgens mij klopt deze redenering niet helemaal.
Lees verder...

 

Feminisme

"Hoera, het is een Mensje!" 
Geschreven door Els Schijf, een moeder van een genderdysfoor jongetje dat zich uitgesproken meisjesachtig gedraagt. Een eerste boek over deze jonge genderdysfore kinderen op de Nederlandse markt.

Website Het Continuum is voor mensen die "zich buiten de gender-tweedeling bewegen". Ze zijn niet helemaal enthousiast over het boek
 

Genderdysforie

Het zwijgen van Maria Zachea 
Judtih Koelemeijer 

Reactie van Boekgrrl Edith:
Non-fictie die zich als fictie laat lezen; het omgaan met een oude, zieke vrouw staat centraal. Journaliste Judith Koelemeijer interviewde haar vader en diens elf broers en zussen nadat deze acht jaar lang een deel van de verzorging van hun door een hersenbloeding getroffen moeder op zich hadden genomen. 

Dit boek staat in de rubriek 'Gezondheid en lezen', maar Ik betwijfel of dat helemaal terecht is. De moeder is wel het centrale punt waarom het boek is gecomponeerd, maar dat is eerder een literair dan een inhoudelijk uitgangspunt. Wat dat betreft is de titel een beetje misleidend, al is het wel zo dat een terugkerend thema in het boek de interpretatie is die de verschillende kinderen van Maria Zachea aan het zwijgen van hun moeder geven. Maar dat is meer bedoeld om aan te geven, hoe en waarin die volwassen kinderen verschillen. Geboren tussen 1934 en 1953 en in leeftijd verschillend van rond de zestig tot rond de veertig in de tijd dat het boek speelt, vertegenwoordigen de broers en zusters Koelemeijer ruwgezegd de jaren vijftig tot en met negentig, gezien vanuit een orthodox katholiek gezin in Noord-Holland. Hoe de veranderingen in die jaren (en de plek die zij in het gezin innamen) in de verschillende levens heeft doorgewerkt, heeft Koelemeijer, zich grotendeels baserend op de vraaggesprekken met haar vader, ooms en tantes, haarscherp neergezet. Die geschiedenis vormt het eigenlijke onderwerp van het boek. Zeer boeiend, terecht bekroond. (o.a. NS Publieksprijs 2002).
 

Hersenbloeding

Lionel Shriver: We moeten het over Kevin hebben
In het kort: Kevin Katchadourian is bijna 16 als hij op zijn highschool een aantal medeleerlingen, een lerares en een cafetaria-medewerker vermoordt. Hij wordt opgepakt en belandt in de gevangenis. Het boek bestaat uit brieven van zijn moeder Eva aan haar ex-man, Franklin.
Lees verder...

Geweldadigheid

Mark Mieras: "Ben ik dat?"
Mark Mieras levert een knap staaltje werk met zijn boek "Ben ik dat?" In begrijpelijke taal legt hij uit hoe hersenen werken, wat er gebeurt als ze in werking worden gezet en wat de hersenen dan veroorzaken. En dat blijft 311 pagina's interessant.
Lees verder...
 

Hersenen

Vivienne Parry: De waarheid over Hormonen
De eerste 42 bladzijden met het begrippenapparaat zijn erg technisch, maar daarna wordt het boek boeiend. Je krijgt veel informatie en hardnekkige misverstanden worden uit de wereld geholpen. Testosteron toedienen bijvoorbeeld maakt de man niet potenter, hij leeft er ook niet langer door, maar juist korter.
(meer)
   

Hormonen

Stille baby’s
Christine Geerinck-Vercammen.
Wat doe je met een dood geboren baby? Wassen, aankleden, een naam geven, foto's nemen, voet- en handafdrukjes maken, en kaartjes verzenden. Kortom: precies hetzelfde als bij een levend geboren baby. Het klinkt luguber, maar het helpt bij de rouwverwerking, aldus het boek Stille baby's.    
                                                                       

Kinderdood
David Plotz: Wonderkind op bestelling
Wonderkind op bestelling is het verhaal over één van de meest wonderlijke spermabanken in Amerika. In 1980 begon Robert Graham uitvinder van kunstof brillenglazen op 70 jarige leeftijd een nieuwe carrière door de Repository for Germinal Choise op te richten. (meer)
 

Kind op bestelling...

Geen blote voetjes in het gras 
Vijftig verhalen over overleden baby's. Een waardevol document voor ouders en mensen in hun omgeving.
  

Geen nacht zonder
Aleid Truijens

Een essay over de ziektegeschiedenis van de zoon van de schrijfster. Niet een zwaarmoedig verhaal, maar een lichtvoetig verslag van deze Volkskrantredacteur.

  

Leukemie

De VMDB-boekenlijst per 1 april 2003
 

Manisch depressief

Heden ik
Renate Dorrestein heeft een chronische ziekte die even omstreden als slopend is, Myalgische Encephalomyelitis. Bij gebrek aan medische kennis veronderstellen veel artsen dat ME psychosomatisch is of zelfs louter in de geest van de lijder bestaat. Over dit obstakel en alle andere die het leven van een dweil compliceren , schreef zij een aangrijpend en hilarisch boek. Het centrale thema is de vraag: Ben je nog wie je was als je niet meer kunt wat je kon?

   

ME

Vallende vrouw
Karin Spaink (1957) heeft sinds 1986 multiple sclerose. Toen zij in 1992 de aandacht trok met haar kritiek op de orenmaffia (Het strafbare lichaam), raakten veel mensen nieuwsgierig naar haar eigen verstandhouding met haar ziekte. Aanvankelijk wilde ze er niet over schrijven: het lag te veel voor de hand en was volgens haar al te veel gedaan: «Er zijn talloos veel varianten op het thema 'Ik en mijn ziekte'.»

Hillery and Pierce du Pré: A Genius in the Family
het levensverhaal van de beroemde en jong aan ms gestorven cellogrrl Jacqueline du Pré, verteld door haar zus en broer. (meer)

  

MS

 

Draaisma, Douwe:
Waarom het leven langzamer gaat als je ouder wordt

Zo! Wat een inspirerend boek! Ik begon in de relax-stand (languit op de bank), maar vloog vervolgens geregeld overeind (+ een sigaretje) uit puur enthousiasme. Ben nu pas op pag 80 (van de 270). Dus nog veel te gaan. En te verwachten. Bijv. het antwoord op de gestelde vraag.
Lees verder...
 

Ouder worden

Op pad met Parkinson
Anneke Blok-van Hilten 
Toen bij de schrijfster zo'n tien jaar geleden de diagnose Parkinson werd gesteld, merkte ze, dat voor haar en haar lotgenoten geen werkmateriaal beschikbaar was ter ondersteuning van dit ziekteproces. Vanuit haar vakkennis en werk(ervaring) heeft zij een informatief werkboek voor lotgenoten samengesteld 

Lucky Man - een memoire 
van Michael J. Fox

DE Michael J. Fox. Alex P. Keaton van Family Ties. Films als Back to the future, Spin City en vele anderen. Hij heeft dit boek geschreven om te vertellen over de ziekte van Parkinson die hem in de jaren negentig te pakken heeft gekregen. Zijn reaktie daarop en zijn werk voor de Michael J. Fox Foundation voor Parkinson's Research. Het is goed geschreven. Met dezelfde energie waarin je hem ziet in films en op tv. Je herkent hem op iedere bladzijde. Hier volgt een klein stukje. Michael zit bij de specialist en krijgt te horen wat hem mankeert.

Quote

Ziekte van Parkinson. Het is moeilijk me mijn exacte reactie op deze verklaring voor de geest te halen; er zitten gaten in. Dramatisch gesproken zou het goed voor de scène zijn geweest als ik zeker wist dat ik was ingestort, het meubilair omver had geschopt, "Fuck" had geschreeuwd, God had vervloekt, of aan de arts, die niet veel ouder was dan ik, had getwijfeld. Hem misschien had gezegd dat hij uit zijn nek kletste - en wist-ie wel tegen wie hij het had? Ik had hem kunnen vleien - je moest eens weten hoe vaak ik me al uit de nesten had gekletst. "Luister..." had een karakteristiek antwoord kunnen zijn, "je hebt hier duidelijk een fout gemaakt. Maar je hebt waarschijnlijk wel in People gelezen dat ik één van de aardigste gozers in de showbizz ben, dus ik laat het lopen. Maar je geen zorgen .... dit blijft tussen ons". Unquote

Een tip van boekgrrl Jeanette.
 

Parkinson

'Een vlinder van verdriet' door Inge Jansen
en 'Hoezo roze wolk? Over depressief-zijn na de bevalling' door Marianne Cuisinier & Janny Smit-Wiersinga.
Beide boeken worden naast een roman over PPD door een boekgrrl besproken.

  

Postpartum depressie

Het neusgatenperspectief
Paul Antipoff
De voormalig theatertechnicus Paul Antipoff kreeg tijdens zijn vakantie in Afrika last van nekpijn, misselijk en koorts. De oorzaak bleek een onbekend virus. Paul werd in kritieke toestand naar België overgebracht. Door de verlamming kon hij niet meer zelfstandig ademhalen en raakte hij in een subcomateuze toestand. Na een paar jaar begon hij met het opschrijven van wat er in die 1387 dagen tergende behandeling was gebeurd. Dit doet hij met behulp van een op een brilmontuur gemonteerde laserstraal.

Scherpe kritiek op de relatie patiënt - verzorgers.
   

Relatie 
Patiënt-Verzorgers

Chandler Burr: The Emperor of Scent
Ik geloof dat ik nooit zO snel een boek heb gelezen als dit non-fictie verhaal van een nieuwe theorie over hoe we dingen ruiken. Het is een soort biologische thriller (huh?). Het verhaal van een gedreven man met afwijkende ideeën over hoe mensen geuren identificeren. (meer)
 

Reukzintuig

Kristien Hemmerechts: Taal zonder mij
Op 22 mei 1997 overleed onverwachts de Vlaamse dichter Herman de Coninck. Hij was met collega-schrijvers onderweg naar de opening van een literair congres in Lissabon. In 'Taal zonder mij' schrijft zijn weduwe, Kristien Hemmerechts, over haar verdriet, over hun leven, over zijn poëzie, zijn brieven - over de man die ze liefheeft. (meer)
   

Rouw

Rouw en rouwbegeleiding, over rouw en ondersteuning bij rouw.
Paul Boelen Catja Huiskes Ineke Kienhorst
Rouw kunnen we omschrijven als de reacties die volgen op het overlijden van een dierbaar persoon. In een rouwproces staan mensen voor de taak het verlies te ‘verwerken’.      
     


Verlaat verdriet  
Mieke Ankersmit

Dit boek biedt herkenning en erkenning voor mensen die op jonge leeftijd één of beide ouders verloren zijn door overlijden, maar biedt ook perspectieven om alsnog aan deze problematiek te werken. Het kan ook hulpverleners inzicht geven in deze problematiek.
    

Rondom Sterven  
Smit Johan H. en Meijerink Jan

Omgaan met de dood is voor niemand een eenvoudige opgave. Hoe geef je het verdriet een plaats in je leven wanneer je een dierbare verliest? Wat gebeurt er met je als je rouwt? En hoe kun je jezelf voorbereiden op een naderend einde? Ieder mens krijgt tijdens zijn leven te maken met dood, rouw en rouwverwerking. Ook mensen met een verstandelijke handicap. Dit boek biedt praktische en beeldende handreikingen voor ondersteuning aan mensen met een verstandelijke handicap wanneer zij in hun leven geconfronteerd worden met sterven en rouw.
  

Renate Stoute - Uit een oude jas vol stenen

Renate (geboren als Rene) Stoute beschrijft in dit boek haar ervaringen met transexualiteit en haar vele problemen en overwinningen in de jaren voor en na haar geslachtsverandering. Ze is een prachtig eerlijk schrijfster; een paar jaar geleden las ik 'Het Grimmig Genieten', verhalen uit de tijd toen zij nog Rene heette en worstelde met drugsverslaving en identiteits problemen. 

Ik had gehoord dat dit boek (Uit een oude jas vol stenen) nOg indrukwekkender was en over de jaren als ik eraan dacht keek ik af en toe of het in de bieb was. Vreemd genoeg stond het altijd in de computer dat het er was, maar toen ik naar de boekenplanken met Nederlands romans ging was het er toch nooit. Net te laat, dacht ik dan, iemand anders loopt nu rond met dat boek op weg naar de uitleen balie. Totdat ik ineens het briljant idee kreeg - 'Heyyy, het is misschien een non-fictie boek!' en ging beter kijken naar wat er EIgenlijk stond in de computer Ja hoor, een verdieping lager en daar kon ik het boek zo uit de planken pakken! 

Zelf ben ik me ooit in dit onderwerp een beetje gaan verdiepen omdat ik een Americaans vriendin hebt die dit hele proces zelf heeft meegemaakt en ik wilde proberen een beetje te begrijpen wat zij allemaal doorheen gekomen was. Maar eigenlijk is het in vele opzichten gewoon een zeer toegankelijk boek dat vaak gaat over de problemen die iedereen die wat wilt veranderen in hun leven tegenkomt. Heel af en toe heb ik een beetje diagonaal gelezen als het incidenteel te technisch werd maar hoofdzakelijk is het een prettig leesbaar reportage over een bijzonder periode in een bijzonder leven. En tevens ook een sprookjesachtig liefdesverhaal - hoe haar partner haar steunt en aanmoedigt door het hele process is hartverscheurend mooi.

Enkele citaten:
-- Elke nacht gooide ik in gedachten mijn vlecht uit het raam, en nooit klom er eens een meisjesprins met een oranje kuif omhoog. 
-- Met vreemde, niet in mijn gezicht passende ogen, scharrelde ik tussen de restjes van weggegooide dagen. -- Zelfs voor de meest welwillende mensen bleef het een heikel onderwerp. Daar begon onze onzichtbaarheid. 
-- de vraag tussen de tralies in mijn mond door naar buiten perste. (een boekgrrl)

 

 

Transsexualiteit

R. van Santen, D. Khoe en B. Vermeer.
Zelfdenkende pillen.
In zo’n dertig toegankelijk geschreven hoofdstukken komen diverse aspecten van de ontwikkeling van de technologie in de komende twintig jaar aan de orde. Elk hoofdstuk heeft een essayistische inleiding. Vervolgens volgt een uitdieping, gelardeerd met uitspraken van de experts. Wij krijgen zo visionaire oplossingen te zien voor grote maatschappelijke problemen die er de komende twintig jaar aan komen: op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en communicatie. (meer)
 

Technologie en haar ontwikkeling

Gregor Rausch: Een glimp van vrijheid
Het boek geeft een gedetailleerde beschrijving van de spirituele zoektocht naar bewustzijn van Gregor Rausch. Bij het lezen van zijn boek werd ik regelmatig overvallen door een gevoel van mistroostigheid. Met veel uitweidingen en details worden de processen die hij ondergaat, beschreven. Ook al zijn deze details voor sommige lezers zeker van nut, het is bijna beklemmend te lezen hoe zwaar de weg naar bewustwording kan zijn. (meer)

Zelfontwikkeling



 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/10/08  Eisjen