Zielige kunstenaars


De enige Italiaan die ik tot nog toe mijn achternaam goed heb horen zeggen, is de postbode. Het was ruim 30 graden in de schaduw en alsof het plotseling in hem opkwam, vroeg hij of ik voor Kerstmis een schilderij voor hem kon maken. Ik dacht nog "waarom niet gewoon een kerstboom?". Hij hoopte dat een echte "van Voorst" veel waard zou zijn als hij eenmaal oud was. Welwillend bood ik aan mijn oor er af te snijden in de hoop dat het schilderij dan nog meer in waarde zou stijgen. Het grapje werd begrepen. Ook weten de bergbewoners hier precies wie Anna Frank was en ze kennen de Delta-werken.

Veel mensen denken dat een kunstenaar eerst dood moet zijn wil hij gewaardeerd worden. Van Gogh is een voorbeeld. Dankzij de media hoeft het niet meer zo lang te duren, hoewel een kunstenaar vaak een lange adem nodig heeft. Soms gaan werken verloren omdat ze uit geldgebrek overgeschilderd worden of omdat ze gemaakt zijn met goedkope muurverf. Via de Duitse sateliet tv zag ik een portret van Max Uhlig in de voormalige DDR. Zijn werk was erg imposant, maar wat vooral indruk maakte was dat hij zijn keuken op het balkon gemaakt had om binnen meer werkruimte te hebben. Het scheelt etensluchtjes, maar eet je nog wel goed als het vriest of hard regent?

Klik op foto voor groter beeld.Mede door de uitgebreide media-en transportmogelijkheden zijn de internationale kunstbeurzen ook niet meer wat ze zouden moeten zijn. Galeristen brengen veelal dezelfde bekende kunstenaars uit welk land dan ook. Heeft een kunstenaar het zo ver geschopt dan moet hij ook nog maar aan alle vraag kunnen voldoen zonder er kwalitatief op achteruit te gaan. Galeristen, die geld investeren om een kunstenaar internationaal te pushen, letten soms niet alleen maar op de kwaliteit van het werk, maar ook op de fysieke gesteldheid van de kunstenaar. Houdt hij het lichamelijk ook vol? Het is wel afzien.




Frieda

 

 

 


Index Frieda's dagboek

 

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/09/05  Eisjen

Terug naar top pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug