Schilderen is eten en drinken.



Spijt heb ik als haren op mijn hoofd, dat ik mijn kippenhok heb weggedaan. Als het vroeg donker werd, raakten ze van de leg en toen er één door een hond gebeten was, een andere haar poot had gebroken, was ik het zat. Jammer, want sinds ik dat fabriekje in Lecco heb ontdekt, waar je de prachtigste pigmenten kunt kopen, ben ik behalve acrylverf, die ik meestal al zelf maakte, ook zelf ei-tempera gaan bereiden. Voor dat ik mijn atelier in ga, splits ik het geel van het wit. De dooier dient als bindmiddel en het wit gaat, zuinig als ik ben, in een bakje in de ijskast. Daar bak ik dan crèpes mee, want iets anders kan ik met het ei-wit niet verzinnen. Aangezien ik veel schilder, eten we veel pannenkoeken. 

Klik voor groter beeldZo'n 30 jaar geleden, kwam ik in de Pyreneen toevallig bij een Amerikaans schrijversechtpaar terecht. Ze woonden, zoals wij nu, in een boerenhuis in een klein bergdorpje. Hij hakte hout en zij bakte appelkruimeltaart in de oven van het op hout gestookte fornuis. Als Jan nu hout staat te hakken en ik bak appelkruimeltaart in de houtoven, hoor ik die Amerikaan weer zeggen:" ik kan net zo goed mijn boeken hier in de bergen schrijven". Het is vast de berglucht, die zorgt voor meer eetlust en meer creativiteit. In ieder geval lijkt schilderen heel veel op wijn drinken. Na het maken van een schilderij of na het drinken van 1 glas wijn raak je niet bevredigd, maar krijg je er juist meer zin in.

Frieda van Voorst

 

     Ekfrastisch dagboek

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/01/05  Eisjen

Terug naar top pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       


ei-tempera op papier afm. 150 x 100 cm.

terug