Frieda van Voorst: Ekfrastisch Dagboek


De kunstenares uit Den Haag is maar een paar weken per jaar in Nederland. Een bergdorp in Noord-Italie is al 16 jaar lang haar vaste woon- en werkplek. " Daar zijn we toevallig beland ", vertelt Frieda. Samen met haar man, Jan van der Ster,  (ook kunstenaar) trok ze door Europa en toen ze in ItaliŽ het prachtige dorp Garzeno ontdekten, riep Frieda enthousiast: "Hier blijven we". 

Ze bedoelde eigenlijk een paar dagen, maar het werd voorgoed. Er stonden veel oude huizen leeg en dat leek haar ideaal voor een zomeratelier. Onder de indruk van het goede leven daar, verruilde het echtpaar uiteindelijk de Haagse kunstkringen definitief voor ItaliŽ. Ze hebben ťťn van die oude huizen geheel verbouwd en de koeienstal is het atelier van Frieda geworden.    

   klik op foto voor groter beeld

In ItaliŽ inspireren de zachte kleuren van de fresco's, maar ook de kleuren in het dagelijks leven. De huizen zijn er oker en roze en ook de natuur speelt een essentiŽle rol, vooral in het najaar. Aan het eind van de middag gaat Frieda vaak een wandeling maken. "De aardkleuren die je dan in het dal ziet, oker en roodbruin, prachtig! Die tinten onthoud ik. Ook al schilder ik geen natuurtaferelen, die kleuren komen terug in mijn werk. Een enkele keer schilder ik wel stillevens van zucca-bloemen, wilde aardbeien of opengebarsten kastanjes omdat ik de kleuren zo mooi vind." 

Niet alleen schildert Frieda, ze kan ook mooi  vertellen over de verhalen achter haar werk. Over het hoe en het waarom ze ontstonden. Als uitbreiding van onze "Ekfrastische" afdeling (de beeldgedichten), gaat Frieda hier haar "Ekfrastische Dagboek" bijhouden. 

 

 

Dagboekafleveringen:

Kunstkaarten van Frieda van Voorst

Kunstkaarten van Jan van der Ster

 

Relevante links: 

Ekfrastisch

Beeldgedichten

De Boekgrrls Virtuele Galerie
Lezende Vrouwen in de Kunst

Frieda van Voorst eregaste tijdens de: 
Pulchri-studio Lunch & Lezing

Jan van der Ster / Art Selection ZŁrich

Frieda van Voorst / Art Selection ZŁrich

Website Jan ver der Ster

Frieda van Voorst bij
Borrel & Praat in
Pulchri Studio

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/06/07  Eisjen

Terug naar top pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frieda in haar atelier    terug