L. Shriver: We moeten het over Kevin hebben


Ondanks het feit dat dit boek het in een vorige stemronde niet haalde, wil ik het toch nomineren voor de leeslijst. Ik heb het nog niet helemaal uit, maar ben onder de indruk van wat ik tot nu toe gelezen heb. Zoals ik al eerder schreef, is het boek ook in het Nederlands vertaald: Verleden jaar verscheen het bij uitgeverij Contact onder de titel 'We moeten het even over Kevin hebben' en in 2006 verscheen het bij Bruna onder de titel 'Waar is het mis gegaan'.

In het kort: Kevin Katchadourian is bijna 16 als hij op zijn highschool een aantal medeleerlingen, een lerares en een cafetaria-medewerker vermoordt. Hij wordt opgepakt en belandt in de gevangenis. Het boek bestaat uit brieven van zijn moeder Eva aan haar ex-man, Franklin. In die brieven vertelt ze over hun leven samen, vóórdat er kinderen waren, over de beslissing om zwanger te worden, de zwangerschap van Kevin, zijn geboorte en zijn opgroeien.Misschien lijkt het op deze manier een tranentrekkend 'hoe heeft het zo kunnen komen?'-verhaal. Dat is het beslist niet. Shriver schrijft beeldend, in mooie taal en heel dicht op de huid. Ik moet mezelf er voortdurend aan herinneren dat het verhaal fictie is. De wijze waarop Eva haar verhaal vertelt is indringend, maar ook met een zwart soort humor, die naarmate het boek vordert, steeds beklemmender wordt. Het boek rammelt niet alleen aan beelden van kinderen, ouders en de relatie tussen hen, maar stelt ook vragen over de machtsbalans in de verhouding tussen ouders en kinderen. Vooral echter is het een goed geschreven en ingenieus opgebouwd boek.

Aanbevolen, dus!


Manon
 

 


nominatie leeslijst 2008

 

I think Kevin has attracted an audience because my narrator, Eva, allows herself to say all those things that mothers are not supposed to say. She experiences pregnancy as an invasion.
De schrijfster over haar boek

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/02/08  Eisjen