Elie Wiesel: Nacht
Uitg. Meulenhoff, 2006
Met voorwoord Wiesel


Nacht was het eerste boek dat Elie Wiesel (1929) schreef. Het verscheen in 1958 in de Franse vertaling van het Jiddische manuscript. Sindsdien werkte hij aan een omvangrijk oeuvre. In 1986 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede om zijn inzet voor alle slachtoffers van onderdrukking. Wiesel is nu Amerikaans staatsburger en woont in New York.

Recent is een nieuwe editie van Nacht verschenen. Niet slechts een heruitgave van de oorspronkelijke versie, maar een hervertaling van het origineel. In het voorwoord vertelt Wiesel over de geschiedenis van zijn debuut. Over zijn overtuiging dat het toen zijn plicht was zijn verhaal te vertellen. Over zijn onmacht de juiste woorden daarvoor te vinden. Want die hadden hun oude, bekende betekenis verloren.

"Ik schreef in mijn moedertaal, die toen zo goed als vernietigd was, en ik stopte na iedere zin (......). Wat het woordenboek me bood leek te mager, te bleek, te levenloos".

Het oorspronkelijke yiddische manuscript telde 800 pag's. Wiesel ging zelf al al aan het schrappen. De Franse redacteur redigeerde tot een nog kortere versie. En deze nieuwe uitgave telt, in de uitgave van Meulenhoff, nog slechts 113 pag's. Waarom deze editie? Wiesel (in samenvatting):

Mijn Engels was destijds niet goed. Ik accepteerde de vertaling. Bovendien werd het boek destijds nauwelijks verkocht. Nu is de situatie anders. Literatuur over die tijd is alom object van studie. Mijn vrouw heeft nu opnieuw zeer nauwkeurig en rigoreus geredigeerd.

Het verhaal. In de ik-vorm vertelt Wiesel zijn verhaal. Hij groeit op in een chassidisch - joods Hongaars gezin in het stadje Sighet. Vader drijft een winkel. Er zijn nog drie zussen, de jongste is 7 jaar. De jonge Eliezer is buitengewoon vroom: gebiologeerd door de studie in de Talmoed en de kabbala. De oorlog blijft lang ver weg. Overduidelijke signalen worden genegeerd. Het Rode Leger is immers in aantocht. Tot in voorjaar '44 de Duitsers, na hun inval in Hongarije, alsnog toeslaan. Eerst het getto. Daarna de deportatie. Het gezin Wiesel wordt afgevoerd. Auschwitz. Elie is
vijftien jaar.

De aankomst daar zal bepalend worden. Het stokje wijst 'naar rechts' voor de vrouwen, hoewel Elie de impact daarvan nog niet doorziet, natuurlijk. Maar hij ziet wel de vuurkuil waarin jonge kinderen worden geworpen. De vrome jongen verliest op dat moment zijn geloof. Pag. '57:

"Nooit zal ik die vlammen vergeten die mijn geloof voorgoed verteerden".

En toen later een jonge jongen aan de galg werd gehangen. Pag. 88.:

"Waar is God toch?" " Waar Hij is? Daar hangt hij aan de galg".

Van Auschwitz naar Buna. En vandaar naar Buchenwald. De kampen worden achter hen ontruimd. Vader en zoon houden elkaar vast. Maar vlak voor het einde overlijdt de vader in een pijnlijke scene. Hij roept om zijn zoon. Maar die houdt zich doof. Angst. Het is een pijnlijk en terugkerend thema in deze getuigenis. Het verlies van identiteit en integriteit onder onmenselijke omstandigheden. Over ontmenselijking dus.

Laatste zinnen:

"Toen ik op een dag weer kon opstaan, wilde ik in de spiegel kijken die tegenover me aan de muur hing. Sinds het getto had ik mezelf niet meer gezien. Vanuit de spiegel staarde me een lijk aan. Zijn blik in mijn ogen heeft me nooit meer verlaten".
 

Mart


Eliezer Wiesel (geboren op 30 september 1928), algemeen bekend als Elie Wiesel, is een Joods-Roemeens-Amerikaans schrijver van verschillende boeken over zijn ervaringen in de Holocaust, die hij overleefde. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.
Meer bij Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Chassidisch jodendom (ook bekend als chassidisme) is een ultra-orthodoxe richting binnen het jodendom. De belijders heten de chassidim of chassidiem. Het chassidisme vindt zijn oorsprong in Oost-Europa. Het chassidisme is één van de stromingen binnen het charedisch jodendom; de ander stroming is die van de misnagdiem (wat staat voor tegenstanders). In plaats van misnagdiem wordt ook wel de term Litouws jodendom gebruikt.
Meer bij Wikipedia

 

 

 
 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 07/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina