Boekgrrls

 

 

 

Aukelien Weverling: Politiek gevangene van


Seringe (de hoofdpersoon) is een tweeling, haar broer (10 minuten ouder) heet Beuk. Haar moeder wil de wereld verbeteren en dit kost tijd. Haar vader is een “kapitalistische duivel” (volgens moeder) en besteed veel tijd aan zijn bedrijf.

Seringe en Beuk konden niet de kinderen zijn die ze wilden. Ze moesten veel mee naar demonstraties en mochten niet de spelletjes doen die anderen deden. (b.v. geen monopoly spelen, omdat dit materialistisch zou zijn. Geen zeeslag spelen, omdat ze tegen oorlog zijn). Ook had moeder nooit tijd om mee te gaan naar bijvoorbeeld een uitvoering van school. Moeder had het te druk met “de wereld verbeteren” en mee te gaan in protesten. Hun ouders zijn gaan scheiden en ze bleven bij hun moeder wonen. Zij legde haar eigen idealen erg op aan haar kinderen. Vader had maar af en toe tijd voor hun, en ze kregen dan vaak cadeaus als
troost.

Seringe vind een zielsverwant in Constantijn, of kortweg: Tijn. Allebei doen ze vrijwel niets. Beuk daarentegen is gaan werken in het bedrijf van hun vader, maar Seringe ziet dit niet zitten.

Tijn en Seringe besluiten naar Sicilië te gaan, hier hebben ze het erg naar hun zin met vrijwel niets doen. Bezoek ontvangen ze niet graag: daar moet je iets mee. Na een tijd besluit Seringe haar moeder op te zoeken in Istanbul. Ze komt in het huis van haar moeder terecht, maar moeder is niet thuis. Seringe voelt zich erg eenzaam en vraagt of Tijn ook naar Istanbul wil komen om haar  gezelschap te houden. Tijn komt naar Istanbul en ze bedenken dat ze in een hypothetische wereld gaan leven. Hier zijn ze ‘beroepstoeristen’ en hoeven ze dus alleen maar op de oppervlakte te blijven. De ellende van een land hoeven ze zich niet aan te trekken.

‘Het fijne van beroepstoerist zijn is dat je niemand echt hoeft te leren kennen’ ‘Wij zijn net ballonnen op het water’ ‘Wat?’ ‘We zijn opgeblazen met Istanbulse lucht en blijven altijd aan de oppervlakte drijven’ ‘Het mooie van beroepstoerist zijn is dat niemand verwacht dat je deelneemt aan de problematiek van het land waarin je verblijft’ ‘Alleen je eigen plezier is belangrijk’ ‘En het is heel vervelend om lelijke dingen te zien’.

Tijn en Seringe doden de tijd voornamelijk met niets doen.

Op een gegeven moment komt de nieuwe vriend van haar moeder thuis en verteld hun de situatie van Seringe haar moeder. Dan krijgt de relatie tussen Seringe en haar moeder een hele andere dimensie…..

Al met al een boek waarin veel grappige en merkwaardige gesprekken in zijn uitgewerkt. Je krijgt een beeld van de oppervlakkige leefwereld van Tijn en Seringe. Het boek blijft vrij op de oppervlakte, wat ik niet als vervelend heb ervaren. Maar ik vond het boek wel iets te lang om de leefwereld te beschrijven. Van  mij had het boek 100 pagina’s korter mogen zijn en dan had ik het een goed boek gevonden. Nu twijfel ik erover….maar het wordt toch een voldoende!

 

Silvia
november 2006


Uitgeverij: Meulenhof

317 pagina’s + een Italiaanse woordenlijst

Aukelien Weverling

 

 

 

 

 


Sicilië

 

Istanbul

 


Laatste keer bijgewerkt: 15/01/07  Eisjen

Terug naar top pagina