Gail Tsukiyama: Straat van duizend bloesems


Herinneren jullie je De Tuin van de Samoerai nog? Het is een boek dat we in het allereerste begin (1997) van ons bestaan bespraken. We waren het beslist niet eens met elkaar over dit boek, zoals je hier kunt lezen. Ik herinner me dat ik het een heerlijk boek vond en hetzelfde geldt voor de Straat van duizend bloemsems. Het deed iets met mij zoals ook De Tweeling van Tessa de Loo dat deed. Je gaat ineens zien hoe het aan de 'andere kant' toeging. Hoe daar geleden werd. Japanners uit de tweede wereld oorlog waren voor mij toch eigenlijk alleen maar van die fanatiekelingen die de 'heilige' oorlog van hun keizer in hun zelfmoordvliegtuigjes met overtuiging uitvochten. Japanners hadden alles te maken met de verschrikkingen in de kampen in Indonesië en aan de Birma spoorlijn. Maar daarachter bevond zich ook een volk. Een volk dat het lang niet altijd begreep wat er gebeurde en als het wel geïnformeerd was, het er ook lang niet altijd mee eens was. Een volk dat ook verschrikkelijk leed.

De hoofdpersonen zijn twee broertjes, Hiroshi en Kenji, die op heel jonge leeftijd door een ongeluk hun ouders verliezen en door hun grootouders worden opgevoed. Naast het leren leven met het enorme verdriet weten grootouders en kinderen een harmonieus bestaan op te bouwen dat door de WOII volledig in de war wordt gegooid. Kenji die elke vrije middag doorbrengt bij de beroemdste maskermaker voor het Noh-theater, verliest deze vriend en leraar omdat hij op de vlucht moet voor de politie van de keizer. Hiroshi, een groot sumo-worstelaar talent, moet zijn opleiding stoppen omdat de sumoschool sluit. Het zoeken naar eten en het graven van loopgraven bepaalt hun leven.

Die twee uiterst traditionele kanten van het Japanse leven worden heel boeiend beschreven. Ik heb die Sumo-worstelaars altijd maar een lachertje gevonden, maar na het lezen van dit boek heb ik met veel plezier en heel andere ogen de verschillende sumo-filmpjes op Youtube bekeken. In één keer begrijp je waar ze mee bezig zijn. De betekenis van hun gebaren en handelingen, de rituelen en de enorme status die ze hebben in Japan.

De achterflap zegt o.a.:

Straat van duizend bloesems is een overweldigend en ontroerend verhaal over tradities en verandering, over verlies en vernieuwing, maar bovenal over de blijvende kracht van familiebanden, tijdens een keerpunt in de moderne geschiedenis van Japan.

Ontroerend vond ik het beslist. Mooi om te lezen hoe de familie zich door moeilijke tijden weet heen te worstelen en hoe Japan zich na WOII zich weer ontwikkelt.


Eisjen
december 2007

 

 


Besproken bij de grrls:
De Tuin van de Samoerai Dromen van Water

 

 

 

 

 

 

 

 


Noh-theater

 

 


Sumo bij Youtube

 

Straat van duizend bloesems
ISBN 9789045004105
Uitgeverij Atlas

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 24/12/07  Eisjen