Tahmina Akefi
Geen van ons keek om

254 pagina's | Uitgeverij De Geus | oktober 2011
Het boek gaat over hartsvriendinnen Tiba en Setara. Ze wonen in
Kaboel. Het eerste gedeelte van het boek gaat vooral over de
vriendschap tussen de twee meisjes, terwijl het tweede deel vooral gaat over welke effect de plotseling oorlog heeft op het leven van Tiba en op de vriendschap van de twee meisjes.

Het boek leest gemakkelijk en ik had het dan ook binnen twee dagen uit. Het taalgebruik vond ik soms wat simpel en hierdoor las het meer als een boek voor jong-volwassenen. Er worden met regelmaat authentieke termen gebruikt, en deze worden ipv op dezelfde pagina, in een aparte woordenlijst vertaald. Dit vond ik zelf erg storend omdat ik geen zin heb om tijdens het lezen steeds naar de laatste pagina te bladeren.

Het eerste deel van het boek is vermakelijk. Het geeft een aardig beeld over het leven in Kaboel en over de band van de meisjes.
Hier en daar zijn er al wel voortekenen van een dreiging maar de
overgang gebeurd toch vrij plotseling. Nadat Tiba met haar familie
vlucht, hoor je alleen nog haar kant van het verhaal en dit geeft goed weer hoe alles is veranderd. Wat ik boeiend vond is om een oorlog eens niet te lezen vanuit het oogpunt van iemand die wordt afgevoerd, maar juist iemand die achterblijft in eigen stad tussen de bombardementen. Dit maakt het een heel ander verhaal dan bijvoorbeeld een oorlogsverhaal uit de tweede wereldoorlog. Wat ik wel erg jammer vond is dat het boek een open einde heeft. Daar hou ik zelf nooit van (tenzij het een deel is van een serie). Ik wil graag altijd weten hoe het precies afloopt. Ik heb begrepepen dat het boek op ware gebeurtenissen is gebasseerd en wellicht weet de schrijfster zelf ook niet precies hoe het verder is gegaan met bepaalde personen uit het boek.
Maar ik vind dit soort dingen niet erg bevredigend, dus dit vind ik persoonlijk een minpunt aan het boek.  Cynni
Tahmina Akefi (1983) is journaliste en werkte van 2007 tot 2011 bij de redactie van het NOS Journaal. Ze is geboren in Kaboel en woonde daar tot haar twaalfde. In maart 2009 ging ze na veertien jaar voor het eerst terug naar Kaboel. Een jaar later ontmoette Akefi haar vroegere vriendin weer. Over die ontmoeting vertelt ze in haar tweede roman waar ze momenteel aan werkt.


Geen van ons keek omTahmina Akefi

Tahmina Akefi


Radio interview

Interview Marie Claire
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/11/11  janneke